От х:

Днес в x:

Най-силният мъж в къщата реже дряна и сурвака на Васильовден

Най-силният мъж от къщата излиза през деня на 31-ви декември, за да отсече дрян за сурвачките. Така бабите от Село Узунджово си спомнят подготовката за посрещането на Новата година от своето детство.

„Мъжете от селото се събират още рано сутринта, нахлузват навущата /правоъгълни парчета от дебел плат, с които се увиват краката от стъпалата до коленете/, обличат вълнените хаби /връхна дреха/, взимат хортумата /въже/и тръгват.“ Въжетата им служат да завържат с тях наръча от дървата за огрев, които събират и дряновите пръчки за сурвакниците. Дрянът се завива и се украсява с вълна, пуканки, сушени сливи и се накичва с памук, връща спомените назад Николина Павлова.

Навръх Нова година нямало традиция в Узунджово да се ходи на гости по приятелска линия. Тъй като фамилиите били големи и семействата обикновено живеели в една къща-по 12-14 души, посрещането на годината се превръщало в семейно голямо веселие. А в къщите на музикантите, като в тази на Димка Ванчева, било най- шумно.

В първия ден на Новата година на Сурва, Васильовден, пак най-големият здравеняк в къщата сурвака първи останалите членове на фамилията.“Това обикновено е най-младият мъж, в разцвета на силите си. Удря здраво по гърбините и нарича: Сурвааа, да сте живи и здрави и всяка година да посрещаме Сурвата. Много повече берекет от тази година дето излиза за другата да има!“, разказват сладкодумните жени. Докато сурвакарят мине през всички в дома, децата протягат ръчички за дребни подаръчета-ошав, орехчета и получават по една дребна паричка. Бабите им подават терлички, шушони /вълнение чорапи/, шапчици и шалчета, които са изплели през годината.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини