От х:

Днес в x:

Красиви дряновици с традиционна украса на Бабиния пазар в Хасково

Изображение 1 от 5

    В последните дни на годината на така наречения Бабин пазар край Малкия бизнес център в Хасково на най-голям интерес се радват традиционните дрянови сурвачки.

    Украсени с вълнени шарени конци ръчно изработените Васильовденски дряновици се търгуват по три-четири лева. Хората обаче все повече ги предпочитат пред хартиените, които са ширпотреба.

    Търговците на пазара са извадили и дрянови пръчки с пъпки, които всеки може да извие и да украси по свой избор в последния ден на старата година с вълна, нанизани пуканки и сушени плодове. 

    Сурвачката е изтъкана от символи. Всичко по нея има своето особено значение. Смята се, че сурвачката носи здраве, защото е направена от дрян – дървото, което цъфти още в края на януари. Според поверията то е много здраво, устойчиво и жилаво, което символизира крепкото здраве.

    Сурвакането е ритуал, който съществува още отпреди християнството, той е част от честванията на Васильовден в първия ден от Новата година.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Су
      Сурвакар
      7 -2
      13:40, 31 дек 2018
      Сурвакането е ритуал но няма кой да сурвака Бойко и тия оядените окола него та да отпуснат прилични пенсии на тия възръстни хора дето построиха тази българия които гербаджиите ограбват Лилито Павлова пък се изцепила че няма човек в България който да получава по малко от 4000 лв АШКОЛСУН на тая ДЕБЕЛАНА тя изглежда живее на МАРС или на ЮПИТЕР
    • 2
      Ко
      Коледар
      5 -4
      13:44, 31 дек 2018
      И аз така мисля Тия възрастни жени вероятно отдавна пенсионерки са излезли да продават сурвачки в тоя студ с единствена цел ---да прибавят към 4000 лв още някой и друг лев та да си купят нов модел БМВ или АУДИ НЪЛ ТЪЙ А дебеланата дали продава сурвачки в Софията
    Последни новини