От х:

Днес в x:

18 °C

Всяка втора зебра в Хасково не отговаря на закона, удължиха срока за поправка

Изображение 1 от 2

  Срокът за поправка на пешеходните пътеки в Хасковско е удължен с няколко месеца. Това съобщи днес за Haskovo.net началникът на КАТ в областния град гл. инспектор Димо Чобанов. Първоначално беше дадена възможност на собствениците на пътища да преобразят зебрите спрямо законовите изисквания до 30 юни, каквото беше разпореждането на главния прокурор Сотир Цацаров. Този срок обаче е удължен до 30 октомври.

  След разпореждането на Цацаров е направено обход по пътищата в областта, на което са присъствали представители на КАТ и общините, а за републиканската пътна мрежа представители на Областното пътно управление. В община Хасково са проверени 70 пътеки тип „зебра“, 120 пътеки тил „проходи“ и 15 повдигнати изкуствени неравности. Такива проверки са направени във всички 11 общини от областта. 149 от пътни съоръжения са неизправни – пешеходни пътеки, изкуствени неравности, липсващи пътни знаци, мантинели, дупки по пътищата, липсващи огради по магистрала „Марица“.

  За тях са изготвени уведомителни писма до собственика на пътя – община Хасково и ОПУ и разпореждания да бъдат приведени в съответствие с наредбата в разумен срок, поясни главен инспектор Чобанов. Според справка от кметството в Хасково около 50% от зебрите в града са компрометирани и предимно не отговарят на изискванията за цвят. Според закона те трябва да бъдат само бели, да имат надпис „погледни“, да бъдат обозначени със съответните знаци, а повдигнатите трябва да са с определена височина, ширина и наклон, а разстоянието една от друга трябва да е минимум 250 м.

  До края на октомври тази година общината и пътното трябва да приведат в съответствие със закона компрометираните пешеходни пътеки. В тази връзка от община Хасково обявиха обществена поръчка за маркировката в общината. В началото на тази седмица са отворени ценовите оферти, а следващата предстои избор на фирма-изпълнител и подписване на договор. От кметството обясниха, че след сключване на сделката избраната фирма ще има ангажимент приоритетно да се заеме с привеждане на пешеходните пътеки в изисквания вид и така да изпълнят ангажиментите си преди изтичане на новия срок. Междувременно от общинско предприятие „Екопрогрес“ освежиха някои от зебрите в Хасково.

  От КАТ заявиха, че през ноември ще започнат проверки за изпълнение на разпорежданията им. Ако изискванията не бъдат спазени дотогава, са предвидени санкции. Законът за движение по пътищата предвижда глоба от 2000 до 7000 лева за длъжностно лице, което не е взело своевременни мерки за отстраняване или сигнализиране на препятствия по пътя по установения начин или неизправност на пътните принадлежности, които могат да застрашат безопасността на движение.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Л
   Л
   25 -1
   08:21, 4 юли 2018
   Каква зебра бе хора!!!!! В Хасково няма една улица без кръпки и дупки вие за зебрите се запритеснявахте
  • 2
   Ми
   Минимум 250 м.
   12 -1
   09:16, 4 юли 2018
   При минимум 250 м. разстояние една от друга, кои от зебрите около автогарата и ДНА ще отпаднат? Колоните от автомобили редовно задръстват кръстовището там.
  • 3
   Jk
   jk
   9 -2
   10:02, 4 юли 2018
   Ало, ЛЕЧЕВ, къде си....нали се беше запритеснил, че тази поръчка била забавена и нямало да се спазят сроковете, та за това и кмета те освободил...смешен си.
  • 4
   Св
   Светлин Табаков
   9 -5
   11:35, 4 юли 2018
   Гел спри да пишеш. Твоите мъки не са ни приоритет. Става дума за безопасност не за боричкането на женати в общината не дей да хейтиш с тъпите си коментари
  • 5
   Ем
   Емилия
   3 0
   13:37, 4 юли 2018
   На Бул Васил Левски кога ще подновят зебрите че започнаха често да има катастрофи
  • 6
   Ту
   Туй няма как да стане.
   4 0
   14:22, 4 юли 2018
   По бул. България от полицията до театъра са грубо половин километър, или малко повече. Според новите правила / пътеките да са на минимум двеста и петдесет метра / това означава две зебри. В момента са осем. Хайде кажете коя ще отпадне. Тая до ХЕИ-то или онази срещу спортната палата, или може би тази срещу пешеходния мост към 21-ви век. Интересно кой ще е тоя лудия дето отивайки например до пощата / сега минава по пътеката до спортната зала / ще обиколи чак по пешеходния мост до театъра. И то в жега или поледица. Всеки ще си притичва където му падне, и на шофьорите жална им майка защото по презумция те винаги са виновни.

  Хороскоп за 15.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
  15 юли 2020
  Последни новини