От х:

Днес в x:

Най-висок бал за седмокласниците в Хасковско за "Информатика" в ПМГ

"Информатика" в Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково е с най-високо вдигнатата летва по прием след седми клас. Максималният бал, с който там е класиран първият ученик е 488.500 т., уточни шефът на Регионалното управление на образованието Христина Боева. На второто място по бал е паралелката "Английски с немски език" в хасковската Езикова гимназия, а третата най-високо вдигната летва е в Природо-математическата гимназия в Димитровград.

С най-нисък бал приемат училищата в Симеоновград, Стамболово и Тополовград.

Днес започва записването на гимназистите след първото класиране.

Данните на РУО -Хасково показват, че 1556 ученици са приети още при първото завъртане в системата. 43-ма ученици са отпаднали от класирането. Обяснението за това е, че не са използвали възможността да посочат повече желания в заявленията си при кандидатстването, а постигнатият бал  не им е стигнал за отбелязаните. Това обаче не означава, че тези ученици са извън играта, напротив - автоматично имената им се завъртат и в следващите класирания, обясни Христина Боева.

В профилираните гимназии на първо желание влизат 587 ученици, а в професионалните - 522-ма. Пълни от раз при първото класиране са паралелките в Професионалната гимназия по дървообработване и строителство "Цар Иван Асен II”, но се изчаква края на записването, при което е възможно да се освободят места заради въртележката, която се случва при крайния избор на кандидатствалите в няколко училища.

Записването върви до 6 юли. На 12 юли излиза второто класиране, за което могат да се подават документи в училищата между 13 и 17 юли.

Според статистиката за първи път най-много подадени желания за продължаване на образованието след седми клас в региона има за паралелката по английски с руски език в хасковската Езикова гимназия.

В региона има закрити обаче и 15 паралелки от първоначално утвърдения план-прием от 85. Ликвидирането им се е наложило заради липсата на подадени заявления за тях. 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (27)

  • 1
    Но
    нормално
    30 -1
    13:18, 4 юли 2018
    От доста години насам, "Информатика с английски" е с най-високия бал. Нищо ново!
  • 2
    Мг
    МГ
    14 -15
    14:27, 4 юли 2018
    В ПМГ проблема е дисциплината. Трябва здрава ръка. Роси Сапунджиева е слаба учителка тип кифла, неспособна да се справи. Затова и минималния бал пада.

    Езиковата ха ха :)……… 3-и пореден президент е от МГ
    • Ро
      родител
      14 -13
      15:15, 4 юли 2018
      Тя преподава по английски, не по математика или български, та не виждам къде е връзката с бала на децата. А Вие може би сте учител, който изпитва искрена завист от факта, че децата обожават г-жа Сапунджиева.
      И самия факт, че пишете за "здрава ръка", значи че в интелектуално, социално и манталитентно отношения сте спрели нейде в 40-те години на миналия век.
      Ако всички учители бяха като нея.... еххххх, но не би.
    • Мг
      МГ
      11 -14
      16:28, 4 юли 2018
      Сапунджиева е възпитаник на езиковата и от там и почват проблемите, няма качества да ръководи най-елитния клас. Тя е отговорна за дисциплина в класа, а такава няма и резултата е по-слаби матури. Пак казвам не подготовката по математика е проблем. ДИСЦИПЛИНАТА Е ПРОБЛЕМА.. Дори на бала децата са се били !!!Нещо нечувано в историята на ПМГ. Сапунджиева е слаб педагог неспособен да владее дисциплината.... САПУНДЖИЕВА ХОДИ СИ !
    • За
      Завършил МГ
      9 -1
      16:43, 4 юли 2018
      Проблемът с дисциплината е повсеместен. Но затова спомага цялата система в образованието - учениците са с чувство за безнаказаност. Могат да обиждат, заплашват учители - и нищо не можеш да им направиш.
      Минималните балове е нормално да падат - много места , малко кандидати.
      А що се отнася за кифлите - май не са малко!
  • 3
    25
    258
    5 0
    16:02, 4 юли 2018
    А статистика за минимални и максимални балове по паралелки,няма ли да публикувате?
  • 4
    Бъ
    Бъдеща ученичка в Пмг
    13 -3
    16:09, 4 юли 2018
    Според мен пмг винаги е била най-доброто гимназия и винаги ще бъде...учителите са много добри(тези ,които познавам)..Ваня Гочева е голям професионалист...Нина Николова може да накара децата да учат по нейния предмет и е много общителна с тях...другите са също уникални с изключение на 1-2,но това е друг въпрос
    • Па
      Панаирджийска държава
      3 0
      20:43, 4 юли 2018
      Първо скочи и после кажи "ХОП"! Били сме там и знаем на къде отива ПМГ...
  • 5
    Мг
    МГ
    8 -7
    16:27, 4 юли 2018
    Сапунджиева е възпитаник на езиковата и от там и почват проблемите, няма качества да ръководи най-елитния клас. Тя е отговорна за дисциплина в класа, а такава няма и резултата е по-слаби матури. Пак казвам не подготовката по математика е проблем. ДИСЦИПЛИНАТА Е ПРОБЛЕМА.. Дори на бала децата са се били !!!Нещо нечувано в историята на ПМГ. Сапунджиева е слаб педагог неспособен да владее дисциплината.... САПУНДЖИЕВА ХОДИ СИ !
    • За
      запознат
      9 -6
      17:09, 4 юли 2018
      Проблема с дисциплината както го наричате, явно е проблем на лошо домашно възпитание. При същата тази госпожа, дисциплината на друг "елитен клас" е железна . При това положение, явно проблема не е в госпожата.
      Знаем какъв е проблем, г-жата е просто бялата лястовичка, в така иначе закостенялото и консервативно образование, нормално е системата да се съпротивява и да иска да я изхвърли.
    • За
      Завършил МГ
      4 -1
      17:26, 4 юли 2018
      Въпросът ми е към ЗАПОЗНАТИЯ е: тази ли госпожа е класен на класа с ЖЕЛЯЗНАТА дисциплина
    • Мг
      МГ
      6 -7
      17:55, 4 юли 2018
      Не е отговорна за дисциплината ??? Не е отговорна за лошите резултати ?????!!
      За какво е отговорна ? За грим и лак ? Обикновена кифла не бяла лястовица. Замазва проблемите само.
      Родителите и били виновни.
      Сапунджиева е некадърна. Аут
    • До
      До недоволен
      6 -3
      18:45, 4 юли 2018
      Не, не класен ръководител на класа с желязната дисциплина. Но желязната дисциплина е в нейните часове. Дисциплината обаче, в часовете на класния ръководител не е толкова желязна.
      Това, че детето Ви учи в “оная” паралелка, не го прави по презумпция “елитно”.
      Примирете се с тоя факт и оставете госпожата да си преподава с кеф.
      Ако пък сте й колежка, вземете пример от нея, може и Вас децата да обикнат, въпреки незадоволителните си резултати на матурата.
  • 6
    Ро
    Родител
    8 -5
    19:43, 4 юли 2018
    Какво общо има г- жа Сапунджиева със статията?! Защо въобще се замесват някакви имена, дисциплина ?! Децата много си я обичат , един от най- добрите учители е ... това тук ми прилича на личен проблем , на който обаче май не му е тук мястото
  • 7
    Ро
    Родител
    7 -5
    19:55, 4 юли 2018
    Освен това, резултатите на седми клас в ПМГ никак не са ниски, всички деца са приети по първо желание .
    • До
      До недоволен
      5 -5
      20:17, 4 юли 2018
      Няма смисъл! Цял ден се опитвам да обясня на госпожата! Какво да се прави, сред учителското съсловие е пълно с мърша!
      Разбира се, че най-важното за един преподавател е да накара децата да го обичат и да им има доверие. Тогава има резулати и в учението и в дисциплината.
      И какво да направи г-жа Сапунджиева, че е млада, хубава и поддържана. И тя ще остарее един ден, но красиво. Недей злобя толкова !
  • 8
    Тъ
    Тъпа ли си ?
    6 -6
    20:03, 4 юли 2018
    Децата я обичали....дори да е така тя не е котенце или кученце за да я обичат. Тя има други задължения като учител. Резултатите са по слаби от миналата годинаэащото тя е некадърна да се оправи с проблемните деца.
    • До
      До недоволен
      10 -2
      20:20, 4 юли 2018
      Проблемните деца, са си проблем на проблемните родители!
  • 9
    Тъ
    Тъпа ли си ?
    3 -7
    20:35, 4 юли 2018
    Проблемните деца са проблем на випуска и затова ди... Виж коментара
  • 10
    Др
    Друг родител
    7 -2
    22:40, 4 юли 2018
    Ейй, злобата човешка няма край. Всички разбраха, че сте една обикновена и завистлива колежка. Можете само да мечтаете за обичта, която децата имат към госпожа Сапунджиева, Вие няма никога да получите такава. Нека има повече учители като нея.
    • Jh
      JHB
      3 -7
      12:44, 5 юли 2018
      Добре се защитаваш сама, Сапунджиева, иначе няма к... Виж коментара
  • 11
    Па
    Панаирджийска държава
    3 0
    22:54, 4 юли 2018
    От къде тръгна темата, а къде стигна? Това също показва, какъв е климатът в училището. Предишна тема за директорката пак така се изврати и избяга в жълтото.
    • Др
      Друг родител
      3 -3
      23:01, 4 юли 2018
      Абсолютно точно. Има нещо гнило в климата. И тези постоянни интриги между учителите, никой не мисли за децата. Само се плюят и злобеят. Нищо добро не го чака това училище... Добре, че вече завърших..
  • 12
    Ро
    Родител
    7 -4
    23:47, 4 юли 2018
    Разбирасе,че ще има проблемни деца,когато има такива жалки хора като вас. Много лесно им дойде на родителите,които са неспособни да се справят със собствените си деца,да прехвърлят вината на учителите. На вас като не ви изнася си преместете дето в Димитровград! Г-жа Сапунджиева е един истински учил във всяко едно отношение.
  • 13
    То
    Това е ПМГ
    8 0
    00:27, 5 юли 2018
    Стига сте се занимавали с преподавателка, чийто предмет по никакъв начин не е помогнал за резултатите на децата на НВО - а то е наистина отлично. Който не вярва, да си направи необходимата справка, В тази гимназия приоритет трябва да са науките, а не езиците. Трябва да се знае, че учението сега започва, а не както е общото мнение , че щом сме записали елитна паралелка и до 12 клас всичко е по мед и масло.
  • 14
    Ni
    Nina
    3 0
    09:04, 5 юли 2018
    Коментарите са в посока, която не е жизнено важна и очевидно са плод на нечии вътрешно- колегиални конфликти.
    Проблемът е, че се закриват паралелки в професионалните гимназии, Хасковски парадокс- бизнесът има нужда от кадри, особено с технически умения, а точно такива паралелки ще паднат, защото няма достатъчно кандидати за тях.
    • Къ
      Късничко е вече
      5 0
      12:13, 5 юли 2018
      Жалко е на истина, но "бизнесът" сам си е виновен за това. Децата знаят какво си говорят родителите, съседите, случайни минувачи и то не е в полза на хасковските бизнесмени. Имали нужда, но нямат пари за даване. Не знам бизнесмен, който впечатлен от работа на работник да опита някакъв различен от потупване по рамото стимул. На много хора без прах по раменете им писна и заминаха. Даже не е важно къде. Това затваря вратата на останалите малко по малко и районът поевтинява и обезлюдява.
Последни новини