От х:

Днес в x:

2 години условно за търговец, прострелял младежи с незаконен пистолет

    Две години условно и с двегодишен изпитателен срок получи търговец от Хасково, прострелял момче и момиче заради кражба в магазина му.

    Присъдата бе произнесена в симулиран съдебен процес, в който съдии, прокурори, обвиняем, пострадали, адвокат и свидетели, бяха ученици от гимназията по дървообработване и строителство “Цар Иван Асен II” в Хасково. Процесът е част от образователната програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие”. Симулиран процес с участието на ученици се провежда за четвърти път в залите ва Окръжния съд.

    Казусът, разглеждан от учениците, бе за пределите на неизбежната отбрана. Магазинът за мобилни телефони на осъдения търговец бил обран от момчето, което искало да подари телефон на приятелката си, но нямало пари. В момента на кражбата охранителната система известила собственика, който пристиганал на място преди полицията. Заварил момчето в магазина и последвало сдърпване, при което търговецът произвел изстрел с незаконно притежаван пистолет “Макаров”. Момчето било простреляно в ръката и хукнало да бяга. Търговецът тръгнал след него и стрелял отново, като този път ранил момичето в крака.

    Адвокатката на подсъдимия твърдеше, че клиентът й е бил нападнат в собствения си магазин, уплашил се и е действал в пределите на необходимата отбрана.

    Тримата ученици-съдии обаче прецениха, че е виновен и го осъдиха, като определиха и обезщетение от 2000 лв. за момчето и 2500 лева за момичето.

    В залата присъстваха шефката на Окръжния съд Миглена Тянкова, съдиите Стратимир Димитров, Петър Вунов, Даниела Николова, районният прокурор Румен Сираков. Магистратите обясниха на учениците от публиката, че за разглеждане в симулирания процес е избран казусът с неизбежната отбрана, но в реалния живот с обвинение щеше да се сдобие и момчето, разбило и ограбило магазина. Това обаче би било съвсем отделно наказателно производство.

    Гимназистите получиха по един екземпляр от конституцията на България.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ре
      реалист
      11 0
      01:34, 11 май 2018
      Бахти и правосъдието? На това ли учим децата?
      А, присъдата за крадците каква е?
      Поуката е- децата да си крадат на воля, а ако някой ги хване, по едно кафе да им направи на изпроводяк....
      Това не е държавата в която бях дете, в която израснах... Това е една помийна яма или по скоро свинска кочина...
      • Аз
        Аз
        1 -8
        08:28, 11 май 2018
        В материала коректно е обяснено какво става с граб... Виж коментара
    • 2
      Тр
      Тракиец
      4 0
      11:53, 11 май 2018
      Децата що не си гледат дървообработването , ами ги карат да се занимават с неща, които нито им са работа нито ги разбират. Неизбежната самоотбрана с оръжие е право на всеки човек да се отбранява при нападение. Що за глоби, що за дивотии. Лапешка му работа !!! Ей залягайте над учебниците не се занимавайте с глупости !!!
    Последни новини