От х:

Днес в x:

Първите трима от олимпиадата по химия с награди от Неохим

"Неохим" отличи с предметни награди първите трима лауреати от 41-ата Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда, провела се през уикенда в Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии "Проф. д-р Асен Златаров" – Димитровград, съобщиха от торовото дружество. Електронна лабораторна везна получи класирания на първо място - 12-класникът Стефан Ангелов от ПМГ "В. Друмев"- В. Търново. Със специално издание на кратка химическа енциклопедия в два тома бе отличен вторият – Явор Кирилов от Националната природо-математическа гимназия "Акад. Л. Чакалов" – София, а дигитални термометър и хронометър с комплект чаши "Бехер" получи съученикът му Иван Божидаров, класирал се трети.

Наградите на дружеството връчи директорът на "Управление и развитие на човешките ресурси" инж. Велизар Чолаков при официалното обявяване на крайните резултати в зала Гросето в неделя.

Същият ден 60-те участници в олимпиадата и техните ръководители посетиха химическата компания по покана на нейното ръководство. Гостите разгледаха 4 цеха и се запознаха отблизо с основните производства - на амоняк, на азотна киселина и на амониев нитрат. В цех "Кислороден и газов" работници извършиха демонстрации с втечнени въздух, кислород и азот. Групата остана възхитена от мигновеното замръзване на живи цветя потопени в газовете, чиято температура бе приблизително минус 200 градуса по Целзий.

На излизане всички получиха подаръци от "Неохим" АД - колба със засято в екопочва дърво "Хибискус", което да отгледат. Разноцветни колби дружеството връчи на кмета на община Димитровград Стефан Димитров, председателят на ОбС Иво Димов, на представителите на Регионалния инспекторат по образованието в Хасково и началникът им Иван Панайотов, на цялата 10-членната изпитна комисията и на преподаватели от ПГХХТ "Ас. Златаров". Колба със засято дърво бе отнесено специално и на просветния министър Даниел Вълчев от представителя на МОН Ренета Петкова.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини