От х:

Днес в x:

От Ябълково възраждат панславянството

Честване на Ден на славянското единство ще се организира за първи път тази година в димитровградското село Ябълково. Честването ще обхване Димитровград и Симеоновград. Това стана ясно на проведеното днес в областната администрация събрание на инициативния комитет, чийто председател е губернаторката Райна Йовчева.

Основен вдигател на идеята е Константин Димитров. Той е събрал данни за създадения в Ябълково от Васил Левски таен революционен комитет, в който освен местни хора влизат много чехи и поляци, които работят по построяването на барон Хиршовата железница.

Димитров иска да възроди спомена за подвига на двама чешки инженери – Иржи Прошек и Антонин Пелц. По време на руско-турската война те организират местното население и повреждат отделни участъци от трасето на жп линията. Така те забавят войската на Сюлейман паша, който бърза на помощ на обсадения Плевен, с повече от 30 часа.



Идеята на инициаторите предвижда през юни или юли тази година, когато ще се отбелязва денят на славянското единство, да се поканят посланиците на всички славянски държави, както и тези на Румъния и Финландия, чиито войници са се сражавали в Освободителната война.

Активизиране на славянството е необходимо още повече на фона на възраждащия се пантюркизъм, отбеляза на срещата днес Константин Димитров.

На срещата присъстваха представители на община Симеоновград, кметът на Ябълково, областният управител, ст. н. с. Стефан Стефанов, представител на акад. Никола Попов – почетен председател на организационния комитет.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини