От х:

Днес в x:

Кооперация: Местен бизнесмен ни превзема. Той: Крадат

„Местният бизнесмен Костадин Атанасов атакува безогледно кооперацията ни. Но той не е благодетел, а само се преструва на такъв. Не го искаме! Искаме да ни остави на спокойствие да работим. Ние изкарваме хляба!“

Това декларираха днес в центъра на Ябълково насъбралите се няколко десетки кооператори и жители на димитровградското село. Хората бяха издигнали плакати в подкрепа на председателя на кооперацията Станислав Стоянов, който по мнението им е атакуван безпринципно от бизнесмена Атанасов, който искал да превземе цялото село.

Пенсионерът Гроздьо Колев, член на УС на кооперацията, заяви, че срещу председателя няма кой да каже лоша дума в селото. „Станах член на управителния съвет преди 7 години, когато се пенсионирах. Станислав Стоянов бе поел ръководството през 2004 година. Кооперацията беше в разпад. Първите две години бяха нулеви. Оттогава, благодарение на него, се въведе нова организация, закупи се нова техника и нещата тръгнаха нагоре. Тия сега искат да я вземат наготово. Има толкова пустеещи земи, нека ги вземат, да ги обработват, и да печелят“, гневно заяви бай Гроздьо.

Според главната счетоводителка Тонка Тодева, за миналата година кооперацията в Ябълково е отчела печалба от 450 000 лева. По думите й това е изострило апетитите. Част от нея се раздава като дивидент, останалите пари се инвестират в нова техника.

„Адвокатът на г-н Атанасов – Живко Жеков, на последното Общо събрание дори ме обвини в некомпетентност. Заяви пред всички, че съм за уволнение, защото не съм успяла да скрия данъците и сме платили на държавата 45 000 лева. Според него добрият счетоводител трябва да крие данъци. А при нас всичко е на светло, осигуровките се начисляват върху пълната сума на заработката на всеки“, категорична бе главната счетоводителка. По думите й изказването на юриста е записано в протокола от събранието.

Опитите на Haskovo.net да се свърже с Костадин Атанасов удариха на камък. За сметка на това обаче се обади неговият адвокат Живко Жеков. Той изпрати на електронната поща копие от сигнала на Атанасов до районната прокуратура в Димитровград. В него се твърди, че ръководството на кооперацията отклонява част от добива, укрива жито. Хора на Атанасов застанали на кантара на кооперацията, в резултат на което данните за жътвата рязко се подобрили. В сигнала се иска прокуратурата спешна да провери жътвената кампания. В него се твърди още, че шефовете на кооператива всячески се опитвали да осуетят контролирането на жътвата.

„Две прокурорски проверки текат срещу мен. Просто ме държат под напрежение. Г-н Атанасов е казал, че иска да ме види в затвора“, коментира шефът на кооперацията Станислав Стоянов.

Според събралите се на площада на селото ябълковци апетитите към печелившата кооперация са и заради щедрите евросубсидии.

Нападките са ожесточени и от двете страни. Тепърва обаче предстои да стане ясно кой крив и кой прав в спора.

Тодор Кръшков

Председателят на кооперацията Станислав Стоянов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини