От х:

Днес в x:

След потопа: всяко дере плаши хората

Кметът на Ябълково показва селското дере

„Дерето до къщата ни е затлачено, когато снегът се разтопи, ще прелее и ще залее къщата ни. Страх ни е, а кметът Ванчо Иванов не обръща внимание на сигналите ни“. Това заяви пред екип на Haskovo.net днес Иванка Георгиева от димитровградското село Ябълково. Предишния ден сигналът бе получен на електронната ни поща. Притеснените хора пращали жалба и до общината в Димитровград.

Според жената при дъжда преди десетина дни дерето се превърнало в толкова пълноводна река, че водата стигнала на педя от моста. Зад него пък са изхвърлени боклуци, които затлачват коритото и могат да станат причина водата да залее къщата й, на метри от дерето. Това вече се било случвало преди години.

Съседки потвърдиха думите на Георгиева, че преди години реката наистина е наводнила няколко от близките къщи.

На мястото дойде и кметът на Ябълково Ванчо Иванов, който кара втори мандат като селски управник. Според него наистина има вероятност от наводнения, особено ако температурите се повишат рязко, както предвиждат метеоролозите за края на февруари.

„Не е вярно, че не съм обръщал внимание“, отрече кметът. Той показа докладна записка до кмета на община Димитровград. В нея пише, че има опасност при обилно снеготопене река „Селска“ да залее две къщи в долния край на селото и моли специалисти от общината да преценят на място ситуацията. Докладната е изпратена в понеделник, 13 февруари.

„Реката е малка, през лятото почти няма вода. 20 крави ако пият от нея, пресъхва. През зимата става по-пълноводна, но няма никаква опасност за населението. Нямаме в близост язовир, няма откъде да дойде вълна. Най-много да се наводнят няколко мазета. И моето се наводнява при силен дъжд“, обясни кметът на Ябълково.

„Притесненията на хората обаче са обясними предвид водното бедствие, което удари харманлийското село Бисер“ смята селският управник Той допълни, че ще се консултира със специалисти от общината и ще вземат мерки за защита на къщите на хората от долния край на селото.

Тодор Кръшков

Иванка Георгиева. Къщата й е зад гърба й, на метри от реката
В дерето има изхвърелни всякакви боклуци
Ябълковската река
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини