От х:

Днес в x:

11 °C

Проучиха кои са традиционните гозби в Хасково и областта, рецептите – в мобилно приложение

Изображение 1 от 2

  Близо година екипът на Регионално Сдружение на общините „Марица“ работи по проект „Виртуална кухня Марица - Мерич“, № CB005.1.23.017, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Турция 2014-2020. Към днешна дата от българска страна вече са проведени двете проучвания, заложени като дейности по проекта на тема: „Традиционни кулинарни рецепти от Област Хасково“ и „Местни области с традиционна кухня в Област Хасково“.

  Целта на проучванията е:

  • да се проучи традиционната регионална кулинарна култура и традиционната кухня в Област Хасково;
  • да се събере информация за най-търсените традиционни ястия, предлагани в заведенията в Област Хасково

  В проучванията експертите стигат до заключението, че спецификите на регионалната кулинарна култура в Хасково се припокриват и участват при формирането на тракийската кухня. Също така за региона са характерни ястия от Източнородопска и Беломорска кулинария. В област Хасково освен добри традиции по отношение на храната е налице и специално отношение към виното. Като една от областите, попадащи в челото на винопроизводителите в България сериозни позиции в местния бит и традиции заема виното.

  От проведеното проучване за традиционните кулинарни рецепти може да бъде направен изводът, че в кухнята на Хасковска област има ястия, които са характерни само за региона и присъстват само в типичната традиционна кухня в Хасковско. Прави впечатление силното влияние на турската кухня, което се е отразило на формирането на трайни кулинарни традиции в региона. Тежката запръжка с много мазнина, кебапите, гювечите и ориенталските десерти, характерни за турската национална кухня са намерили място в регионални кулинарни традиции на Хасковска област.

  Освен наличието на елементи на турската кухня прави впечатление и богатото разнообразие на различни видове месо (свинско, пилешко, овнешко, агнешко, телешко), което подчертава скотовъдството като основен поминък на част на населението за региона. Област Хасково, обхващаща райони от Тракия, Сакар планина и Източните Родопи, е разнообразна на различни вкусове и традиционни храни. Сирене по тракийски, бумбар, гюзлеме, шашлик, родопски колак и пататник насочват вниманието на изследователите точно към тези области.

  Интересни са изводите от проучването за местните области с традиционна кухня за най-търсените храни по общини. Оказва се, че в Свиленград най-често по заведенията от традиционните ястия се търси сирене по тракийски, в Любимец – празеник, в Харманли – бумбар /свинско месо с праз/, в Ивайловград от традиционните ястия най-вече се търсят Пълнени чушки с царевица, в Минерални бани - банска салата, в Маджарово - Друсан кебап по воденичарски, в Тополовград - Боб в гърне, в Димитровград - масленица и пуска, в Хасково – тракийско гювече и родопски колак.

  Предстои най-интересните рецепти, открити след тези проучвания, да бъдат представени чрез приложение за мобилни устройства, което се очаква да е готово през март догодина.

  Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Турция 2014-2020.

  Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Турция 2014-2020, CCI No 2014TC16I5CB005. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на РСО „Марица“ и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

  Хороскоп за 11.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работете, за да сбъднете желанията си. Днес имате шанс да постигнете повече от нещата, които искате да имате за себе си и за близките си. Задоволени нужди и любовни вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, касаещи бъдещето ви ще се придвижат и уверени ще продължите да напред.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  От вглеждането ви прекалено много в несъщественото може да станете по-нервни и непълноценни. Възползвайте се съвета и ще ви стане по-леко, а и ще бъде така, както вие го искате. В хода на работата ще възникнат и нови желания, бъдете търпеливи. У дома ще се чувствате спокойни и уверени.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Стараете се да изпипвате всичко, с което се занимавате и днес ще имате значителен успех в това направление. Не изоставяте намеренията си и от това можете само да спечелите. Не пренебрегвайте мнението на сърдечния си партньор, нещо повече, вслушвайте се в съветите му. Ще останете доволни.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С добра организация ще спазите сроковете и договореностите днес. Търсете разбирателство в общуванията си, те ви зареждат с добра енергия. В противен случай са възможни недоразумения, които не са желателни. Вести от чужбина ще накарат някои от вас да предприемат по-скорошни действия в посока предстоящо пътуване или посрещане на гости.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Динамично ще премине деня за много от вас. Решаване на финансови въпроси и свързаните с това срещи. Няма да липсват и притеснения, които ще влияят на активността ви, търсейки по-бързо изход от създалата се ситуация. Общото при всички ви е, че ще се мобилизирате и без да се щадите, ще работите за целите си.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Гъвкавият ви подход ви осигурява значително предимство пред конкурентите ви. Виждате перспективите в нетрадиционни решения и не се колебаете да ги осъществите. Взаимоотношенията ви с партньорите на работното място постепенно навлизат в желаното русло и това прави работата ви много по-ефективна. Полагате основите на бъдещ успех.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес с размах ще осъществявате идеите си. Околните ще са очаровани от вас и ще се отзоват с интерес на предложенията ви. Няма да срещнете трудност при деловите срещи. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. В личен план сте прекалено настоятелни.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете енергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Напук на зложелателите ще излезете победител при битката си с пречките по пътя ви. Някоя и друга клюка по ваш адрес ще ви развесели. Толерантността, която проявявате днес, е за завиждане. Душевната ви хармония е ненакърнима.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За да имате успехи си поставяйте краткосрочни цели и ги следвайте. Погълнати сте от възможността за бърза реализация на печеливш проект и не мислите за развлечения. Социални проблеми ще подтикнат някои от вас към крайни изказвания, с което ще привлекат вниманието на други хора.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ви попада възможност, която не е за изпускане, затова едва ли ще е чудно че правите всичко възможно, за да се възползвате максимално от нея. Бъдете склонни към отстъпки в личен план, в противен случай рискувате да обтегнете отношенията си с човек, на когото държите. Емоциите властват над вас пред целия ден, затова се опитайте вечерта да се отпуснете вечерта.
  11 дек 2019
  Последни новини