От х:

Днес в x:

Райна Йовчева: Мога да изкарам танк на улицата, но не и да размърдам Гражданска защита

Райна Йовчева, областен управител
Интервю на Тодор Кръшков


- Госпожо Йовчева, в областната администрация работят 35 човека. Можете ли да посочите един тях, който не е назначен с протекции?

- Нито един не е назначен с протекции. Когато станах областен управител, тук работеха около 40 души, но после имаше съкращения. Всъщност, аз съм направила много малко назначения в тази администрация.

- Тогава да ви попитам на какъв език си говорите с вашия заместник Мехмед Атаман?

- Аз говоря за администрацията, не за политическия кабинет, това са две различни неща. Ако това е бил подтекста на въпроса – политическият кабинет на областния управител се назначава от министър председателя. В случая са били взети предвид политическата конюнктура, коалиционните партньори.

- Въпросът ми беше на какъв език си говорите?

- На български. И се разбираме, ако това ще питате. Атаман, когато иска да работи, работи добре. Друг е въпросът, че при него има някои конфликти, ситуации, с които аз, общо взето, не съм запозната добре. По отношение на Атаман – питайте него, по същия начин както питате мен. Не бягам от отговорност, като отговарям по този начин, но нито назначението, нито уволнението зависи от мен по отношение на политическия кабинет.

- В тази връзка се сещам и за конкурса за главен секретар на областната администрация, който всъщност беше пълен фарс и мисля, че го знаете.

- Този конкурс се провеждаше от министерството на държавната администрация. И да, първият път се провали, в този смисъл наистина беше фарс, защото се бяха явили хора неподготвени, които избощо не са могли да отговорят на нито един въпрос. В тази връзка да кажа,че ако на областните управители бе дадена законова възможност сами да подбират хората в политическия си кабинет, както им е дадена такава възможност за експертния отдел, няма да бъде точно така.

- Точно тук се сещам и за предишния началник на "Гражданска защита" Тончо Тончев, който преди две години мисля, отказа да даде на пожарникарите една лодка, с която да спасят бедстващо дете във водите на Марица.

- Спомням си този случай.

- Аз пък си спомням, че нищо не му се случи на този човек. В крайна сметка тази лодка да не е на баща му? Тя е на държавата, която му я е предоставила точно за спасяване на хора. И какво прави държавата, когато някой по такъв безпардонен начин отказва да си изпълни задълженията?

- Пак да кажа. Гражданска защита не е подчинена на областна администрация. А в интерес на истината – толкова пререкания с Гражданска защита, колкото съм имала аз, едва ли някой от колегите в страната е имал. Ето ви и абсурда – с една моя заповед мога да изкарам танк от казармата в два часа през нощта, и това е регламентирано в закона. Но не мога да наредя на Гражданска защита.

- Но това е скандално.

- Съгласна съм, скандално е. Има и още много скандални неща. Аз по този случай с лодката така и не получих обяснения. Ето по този повод припомням, че в хасковска област има пилотен проект, при който всички тези структури ще бъдат подчинени на областния управител. Аз съм убедена, че по този начин трябва да се управлява страната. Не бих допуснала подобен случай, ако нещата зависеха от мен.

- Да минем на по-конкретни въпроси. Например – кафенето пред читалище "Заря", за което се твърди, че е на вашия съпруг. Този въпрос беше зададен и на кмета. Той каза, че не вижда там нещо да е заградено. Аз пък минах оттам и видях. Ами заградено си е. Направо не знам – на ушите си ли да вярвам, или на очите. Вие виждате ли нещо заградено там?

- Всъщност въпросът към мен е дали моят съпруг има някакъв дял в това. Не, няма. За съжаление в последните дни прекалено често ми се налага да обяснявам, че нямам сестра. Не мога да кажа откъде тръгва този слух, но истината, че той няма нищо общо с това заведение. И между другото това може да бъде проверено много лесно, регистърът е публичен. Но очевидно е много по-лесно да се приказва.

Дори, убийте ме, не мога да кажа коя фирма държи това кафене. Нека хасковлии спокойно да си пият кафето там, аз и моето семейство нямаме нищо общо с него.

- В тази връзка следва и друг въпрос – колко пъти сте била в Бразилия за сметка на кмета Георги Иванов?

- Сигурно е достатъчно да кажа, че никога не съм ходила в Бразилия. Видях този въпрос в сайта, дори си бях намислила да донеса международния паспорт за доказателство.

- Следва изключително провокативен въпрос: До каква степен сте обвързана с корупционните схеми на кмета Георги Иванов? Ще ми се обаче да уточня, че анонимността в интернет дава възможност за злонамерени въпроси. Този е от тях, защото по презумпция се приемат "корупционни схеми на кмета" - нещо, което не е доказано, за да се твърди така лековато. Освен това смятам, че в горното изречение няма въпрос. Има по-скоро твърдение. Но така или иначе – написано е, ще го задам.

- На мен ми се иска да отговоря на всички въпроси, иска ми се и да се прочетат отговорите. Защото има много хора, които не се интересуват от отговорите, те просто хвърлят в публичното пространство въпроси-твърдения.

За обвързването. Смятам, че причината за всички тези слухове е новината, която излезе преди 7-8 месеца, че срещу кмета и областния управител има 14 сигнала за корупция. Тази новина се тиражира и преповтаря впоследствие. За съжаление, явно такава е българската действителност – много по-лесно е да хвърлиш в публичното пространство обвинение срещу някого, отколкото да провериш дали е вярно.
В прокуратурата обвинение срещу областния управител, сегашния, имам предвид, няма.

- А имате ли имоти в Англия?

- Нямам. Ходила съм много пъти, разбира се. Още от времето, когато бях в сдружението на общините "Марица". Но нямам имоти там, не знам дали да кажа: За съжаление.


- Как ще коментирате прякото предаване на bTV от Хасково. Всъщност въпросът е защо не участвахте в него?

- Защото отказах. Вижте, ще отговарям изключително откровено на всички въпроси с надеждата хората да разберат истината. За предаването – отказах по две причини. Първо – в девет часа сутринта трябваше да съм в София. Второ – участвах в откритото студио на bTV в Хасково преди няколко месеца. След като половин час стоях като мумия, ми бе зададен един въпрос – дали мъжът ми сменя водомерите в Хасково. Значи, да стоя половин час като манекен, за да отговоря на поредната меко казано, неистина, ми се стори унизително. Да, унизително.

По тези причини отказах на екипа на bTV. Но се бяхме разбрали с продуцентите, че съм си тук, ако имат някакви въпроси, имах готовност да отговарям по телефона. Не те не се обадиха.

- Това не го знаехме.

- Ами това е истината. Но самото предаване ме изпрати в чужбина. Бареков ме прати в чужбина.

- При положение, че е знаел, че сте в България?

- Със самия него не съм говорила, в интерес на истината. Но предполагам, че всички в екипа би трябвало да знаят това.

- Имаше въпрос за инвестициите в Хасково. За обещаните милиони евро, а нищо не се случи. Предполагам, че читателят е имал предвид "Кроношпан".

- Не знам дали да го кажа, от чисто суеверие. Само преди два дни бях на разговори в София точно за "Короношпан". Както знаете, още през 2006 г. представители на компанията харесаха терена до Узунджово за строеж на фабрика за дървени плоскости. Имотът е собственост на министерството на отбраната.

Миналият ден министърът ме увери, че до две седмици ще обяват търг за терена.

Инвестицията, която планира "Кроношпан" е за 200 милиона евро. Смятат да разкрият 500 работни места.

Впрочем хората са напълно прави да поставят този въпрос. Искрено се надявам този път нещата с "Кроношпан" да станат.

- Ще се отцепи ли Димитровград от областта? А Тополовград? Кърджали ще влезе ли в област Хасково?

- Няма нищо решено по този въпрос. Очевидно става дума за стратегията за регионално развитие. Имаше утвърдени 6 района за планиране. Търси се вариант тези 6 района да станат двойно повече. Но тук категорично не става дума за ново административно деление. Що се отнася до Тополовград, там гражданите се обслужват административно от четири областни центъра. Добре е Тополовград да бъде категорично причислен към една област, която и да е тя. Това е в интерес на хората.

- Интересен е въпросът за Минерални бани. Защо държавата допуска да се руши този привлекателен някога курорт?

- Наистина е сериозен въпрос. Вина има и държавата. На въпроса "защо" не мога да отговоря. Но, доколкото знам, терените в Минерални бани са изкупени. Но до този момент не виждам усилено строителство там. В тази връзка – имахме интересен разговор с американския посланик за Минерални бани. Той каза – не позволявайте там да се построят повече от десетина хотела.

- Минавате ли покрай казармите в Хасково? Виждате ли в какво състояние са?

- Да. Това са може би най-грозните сгради в Хасково, а като се замисля – не само в Хасково. Сигурно ще прозвучи банално, но отново не зависи от нас. Министреството на отбраната си провежда търговете. Факт е, че нищо не се случва. Сградите се рушат и стават опасни.
По този повод - това, което може да направи областната администрация, е да се направи една проверка на сградния фонд. Това и ще направя. Ще пратя комисия, която да огледа на място, защото утре като падне някоя стена и нарани дете, ще е късно да се вайкаме кой точно е бил виновен. В зависимост от констатациите на комисията ще изпратим предписание на министерството на отбраната да вземе мерки. Това е, което може да направи областната администрация.

- Как стои въпросът с пречиствателната станция в Симеоновград? На хората им е била обещана.

- Пречиствателната в Симеоновград започва да се строи. Имаше известно забавяне за някои чисто документални детайли. До седмици започва строителстово. Тя ще е готова до два месеца, защото ще се строи по някаква нова технология

- Как ще коментирате продажбата на Бизнесцентъра в Хасково?


- Това е сграда, която щеше да започне да се руши като военните имоти. Надявам се купувачът да направи нещо по въпроса.

- Ако е същото, което направи с хотел "Аида"...

- Аз съм говорила с Фуат Гювен по този въпрос, между другото. Той пожела среща, искаше мнението на държавната власт за намеренията си за сградата. Доколкото разбрах, иска да прави нещо като малко НДК. Последните два етажа ще се съборят, а на тяхно място ще се изгради хотелска част. По-долу ще има изложбени зали, кино, бар. Това разбрах за намеренията му в общи линии.

- Как определяте кое решение на общинския съвет да бъде спряно?

- В нашия правен отдел работят трима души. Всички решения на 11-те общински съвети идват тук и в отдела се оглеждат от гледна точка на законосъобразност. В много случаи обаче получаваме сигнал. Тогава разглеждаме съответното решение по-внимателно.
Ето например сега спрях наредбата на общинския съвет в Хасково, с която се регламентира задължителното регистриране на търговските обекти срещу заплащане.

- Но това е новина.

- Да, спряна е. Не съм го обявявала пред медиите, макар че ме плюеха наляво и надясно, че не съм я спряла. Между другото всички 11 общини в областта са потърсили вратичка в закона за създаване на такъв регистър. Ние, разбира се, ще се намесим.

- В последния момент в сайта се появи въпрос, по-скоро сигнал, че служител в ДАИ иска по 300-350 лева за шофьорска книжка.

- Веднага ще проверим случая.

- Имаше въпрос за детското насилие. Защо не продължи инициативата с филма "Умирай лесно"?

- Ще продължим да работим в тази насока. Обмисляме формата. Според мен малко сбъркахме с този филм. Трябваше да го покажем на родителите, а не на децата. Но проблемът с детското насилие е огромен, това не е нещо, което може да бъде решено.

- Читатели на Haskovo.net се интересуват и от състоянието на здравеопазването в региона.

- Само преди броени дни получих от шефката на Здравната каса в Хасково д-р Павлина Куюмджиева една справка. Ето я. Вижте какво показват цифрите – през последните две години – 2007-ма и 2008-ма болниците в областта са намалили договорите си с Касата по общо 61 клинични пътеки. Става дума за 12 болнични заведения. Това означава, че качеството на лечение пада. Болниците се оправдават с липсата на специалисти, което е задължително условие, за да сключи Касата договор с тях.
Изготвяме една реална картина на здравеопазването в областта и ще я представим на здравното министерство.

- Заради вас ли ремонтираха основно улица "Св. св. Кирил и Методий" миналото лято?

- Защо заради мене?

- Защото живеете там. Аз също живея там, та щях да ви благодаря, впрочем.

- Но аз живея на улица "Липа" и от години се моля да се направи нещо за тази улица. Там е дупка до дупка.


Бел. Ред. Останалите незададени въпроси към областния управител не са от нейната компетентност. Те ще бъдат изпратени на администрацията, която пък ще ги препрати на общината или на съответната интитуция с настояване за отговор.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини