От х:

Днес в x:

“Кроношпан” идва с 200 млн. евро в Хасково след 2 седмици

До две седмици министерството на отбраната ще обяви търг за терена край Узунджово, който от австрийската "Кроношпан" бяха харесали за завод. Това каза областният управител Райна Йовчева в интервю за Haskovo.net. Тя има уверенията на министъра, че процедурата този път ще приключи в срок.

За завод на "Кроношпан" в Хасково се заговори още през 2006 година, когато представители на концерна разгледаха терени край Първомай, Пловдив, както и до Узунджово. Те одобриха 1000-декаровия терен до хасковското село за строеж на фабрика за дървени плоскости. Според проекта на фирмата в нея ще бъдат наети около 500 работници и служители. Фирмата инвеститор смята да вложи 200 млн. евро в новото предприятие.

"Кроношпан БГ" е дъщерна компания на регистрираното в Кипър дружество "Кроношпан холдинг лимитидс", което е собственост на австрийския концерн "Кайндъл Кроношпан". Досега компанията има две производства в България - завод в Бургас и цех край Велико Търново.

"Кроношпан" държи 40% на българския пазар за плочести материали от дървесина. Предприятието продава около 50 на сто от продукцията си в страната, а останалите 50% се изнасят предимно за съседните страни, Русия и държавите от бившия Съветски съюз. Капацитетът на завода в Бургас е 250 хил. кубика плоскости годишно. Очаква се новият завод край Хасково да произвежда двойно повече продукция.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини