От х:

Днес в x:

20 платна в музея документират времето на създаването на ЕС

Изображение 1 от 2

    Двайсетина пана от пътуващата документална изложба „ 60 години от Римските договори“ разказват за началото на създаването на ЕС и историята на развитие на общността на стария континент. Те са подредени в зала „Родолюбие“, а официалното им откриване е тази вечер-на 4-ти септември в 17 часа. Съвместната инициатива на Информационния център „Европа Директно – Хасково“ И РИМ ,е част от Програмата за празниците на града.

    Двата договора, подписани в Рим на 25 март 1957 г. са парафирани от 6 държави: Белгия, Западна Германия, Италия, Люксембург, Нидерландия и Франция.

    С първия договор се създава Европейската икономическа общност /ЕИО/, а с втория – Европейската общност за атомна енергия. Това са първите международни организации, основани на принципа за наднационалност, след създаването на Европейската общност за въглища и стомана няколко години по-рано.

    Договорите влизат в сила на 1 януари 1958 г., като в договора за ЕИО са внасяни многобройни поправки. Оттогава името е променено от Договор за създаване на Европейската икономическа общност на Договор за създаване на Европейската общност.

    „ Двата договора от Рим са най-общо казано началото на Европейската единна общност. Придобили вече печален опит от Втората световна война, страните от Европа решават да се обединят. Европейските държави първоначално от Западната част решават да се обединят икономически, социално, за да няма повече поводи за войни. Засега успяваме-живеем в мир и обединени. Вярно- съвсем скоро чрез Брекзит Великобритания обяви, че се отцепва, но вратата на Еврообщнстта винаги е отворена и след време британците могат да се върнат, ако пожелаят. Но вероятно трябва да мине време, за да видим кой е по-удачният вариант-дали техния, или този на останалите обединени в ЕС държави.“, коментира историкът и шеф на РИМ-Хасково Пенко Добрев, според когото проектът ЕС е успешен, особено що се касае за запазването на мира на континента и от големи икономически сътресения в рамките на общността. Според него обаче популизмът, който „размахва камшик“ през последните години в Европа, трябва да бъде изкоренен и това може да се сучи с волята на младите хора. „За съжаление обаче много от младите искат да имат блага, но без да са готови да полагат усилия за тях. Затова все повече стават примерите, при които популизма намира почва. Противодействието му е паметта. Ние в Музея се опитваме чрез различни инициативи да предаваме паметта към младите. Да им показваме по нашия начин, с нашите изразни средства-изложби, инициативи и артефакти, какво е било. Защото само стъпвайки върху паметта-с изводите от миналото, можем да върви правилно напред в бъдещето.“

    Изложбата ще е до края на седмицата в музея в Хасково, след което отпътува, за да бъде видяна от хората и в други градове на страната.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ки
      Киряк Стефчов
      5 -1
      18:57, 4 сеп 2017
      Стига сте промивали мозъците на хорат с това ПЛАШИЛО ЕС бе то скоро ще се разпадне
    • 2
      А
      а
      1 -1
      04:39, 5 сеп 2017
      Както издигаха култ към ссср така издигат култ към ес. Ако наистина говорим за ценности то в социалистическият блок бяха по истински. Например педерастията и проституцията бяха забранени.сега са разрешени със закон. Е къде тогава са ценнотите. Ес ще се разпадне само заради лъжата с която е създаден. Еврей- ската лъжа.
      • N
        N
        1 0
        11:13, 5 сеп 2017
        Отвори си очите и виж разликите. Тази изложба е документална,, без патос и никой никого не кара насила да я гледа. Ей това е огромната разлика с култа ,за който говориш. Свободата, Санчо! Другите глупости нямам намерение да коментирам.

    Видеа по темата

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини