От х:

Днес в x:

Разкопките в Града на Слънцето край Ангел войвода продължават и това лято

Екипът археолози, водени от доц. Здравко Димитров са отново на терен край в местността „Хасара” с. Ангел войвода за втората част от работата по разкопките на откритото през миналата година тракийско скално светилище там.

Обектът, който доби популярност като Града на Слънцето е с датировка второ-първо хилядолетие преди Христа. Според направените до момента изводи от изследователителите след приемането на християнството там функционира и голям религиозен център.

„Древният култов комплекс е търсеният от години в Родопите Град на Слънцето, разкри преди година проф. Николай Овчаров. Той е умалено копие на комплекса в Татул, но около пет пъти по малък. Свързан е с културата на скалните хора, които са обитавали Източните Родопи. Между Градът на Слънцето култовите комплекси в Перперикон и Татул определено е имало връзка”.

Предстои проучване на късноантичната крепост, като ще се издирва нейната южна порта, коментира ръководителят на експедицията доц. д-р Здравко Димитров. Другата цел е да се завърши проучването на църквата, която бе открита на върха. Тази година ще се обърне и специално внимание на намиращите се в близост 30-40 скални ниши. Предстои да се извърши и консервация и реставрация на обекта, който ще бъде превърнат в основен акцент на община Минерални бани. В екипа участват петима археолози, но ще има наети и 20 работници от съседното село Ангел войвода. Разкопките ще продължат до края на месец август.

„Община Минерални бани финансира през тази година извършването на разкопките с 60 000 лева. Сега най-важното е, комплексът в „Хасара” да стане общинска собственост и да получи статут на паметник на културата. Имаме подкрепата на държавата и областния управител на Хасково Станислав Дечев в тази насока”, каза кметът Мюмюн Искендер. Едва след като това се случи, общината ще има възможност да кандидатства за европейско финансиране, за да може да започне истинско изследване и да развие туристически потенциал на обекта край Ангел ойвода.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Un
    Unknown
    1 0
    15:49, 4 юли 2017
    супер "грамотни" и "информирани" ! :)
Последни новини