От х:

Днес в x:

21 °C

Започват проверки и глоби за нерегистрирано домашно куче

„Ще възложа на КОРЗ да започнат проверки на домашните кучета за регистрацията им в общината. Има приета Наредба за отглеждане на домашни кучета, в която са предвидени и глоби. Наредбата е добра и ще работим по нея. Сега през лятото като тръгнат да разхождат домашните кучета, КОРЗ ще проверява дали са регистрирани, както и дали се спазват и останалите изисквания на Наредбата“.

Това заяви за Haskovo.net кметът Добри Беливанов след наше запитване. Повод за въпросите до градоначалника бе писмо от Зоодоброволци, подписано от Анастасия Петрова. Тя ни изпраща и снимка на поредните изхвърлени на улицата кученца.

Според Наредбата на общината за отглеждане на домашни кучета всеки собственик е длъжен да носи регистрационните документи на животното. Предвидените глоби за нарушения са от 50 до 100 лв. , а при повторно нарушение от 100 до 200 лв.

Според Зоодоброволците изграждането на временния приют в бившата ОСМА е само част от решението на проблема, а по закон общината е длъжна да предприеме цял пакет от мерки.

Ето част от писмото на Анастасия Петрова:

„Днес ми сигнализираха за ново изхвърлено поколение малки кученца - 7 на брой, четири от които са женски (на снимката – б. р.). Ако те останат на улицата, тъй като капацитетът на моя дом е препълнен, както и физическата и финансовата ми възможност да ги подготвя за осиновяване, това бихте могли да го считате за следващата глутница бездомничета, от които ще ги е страх старите хора и майките с деца. В това кучило има 4-ри кученца от женски пол, които след шест - седем месеца ще бъдат в полова зрялост и ще родят, всяка по още седем, което прави още 28 кучета на улицата, от тези 28 вероятността да се родят само мъжки кучета е изключително минимален, нали? Ако приютът е с капацитет 30 места, а на улицата са изхвърлени 10 пъти по седем малки кученца, макар, че силно ме съмнява само 10 души да изхвърлят нежеланото си поколение, как според вас този приют ще бъде ефективен, ако не се прилага останалата част от заложените цели на програмата?“

„Това наистина е така“, съгласи се с аргументите кметът. Той уточни, че временният приют в бившата ОСМА ще заработи до дни, а същевременно ще нареди на КОРЗ да извършва проверки дали домашните кучета са регистрирани в общината.  

 По информация от общинската администрация броят на регистрираните домашни кучета в Хасково е 661. Годишният данък е 10 лева. Ако не бъде платен, задължението се прехвърля за следващата година, допълват от общината.    

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (22)

 • 1
  Пъ
  Пълни глупости
  55 -4
  07:51, 24 мар 2017
  Кметът може ли да обясни как точно тези проверки ще помогнат след това който и да е да каже следващите изхвърлени кученца от кое регистрирано в общината куче са дошли. Може би освен проверки, КОРЗ ще вземат и генетичен материал за последващ ДНК анализ на изхвърлените кученца. Мярката няма нищо общо с проблема. Да не говорим, че домашните кучета ходят на разходки целогодишно, а не само през лятото. Ако на служба КОРЗ й е било толкова важно да знае кое куче е регистрирано и кое не, е имала възможност да го направи много отдавна.
  Мерките трябва да са насочени към улесняване на отглеждане на домашно куче - качествени места за разходка, стимули за грижа и ограничаване на популацията (напр. освобождаване от данък, ако кучето има всички ваксини и обезпаразитявания или ако е кастрирано), промотиране на осиновяването на безпородни/бездомни кучета, приют, в който да се оказва помощ на тези, които искат да се отърват от кучетата си, за да не го правят. Ако не знае как, има редица други градове и държави, които с удоволствие ще му кажат. И в Гугъл да пише, пак може да прочете сума ти материал (ако има кой в администрацията му да чете английски).
 • 2
  Ah
  ahhh
  38 -11
  08:25, 24 мар 2017
  абе еййй кви са тези тъпотии пак значи има явен проблем с бездомните кучета които си хапят пред ОБЩИНАТА на воля и вместо да се намери логично решение пак намерихте начин да събирате пари от хората а?как не ви е срам никога няма да платя за тези ваши прищевки а пък кучето ми нека го накарат да си плати ако искат :)
 • 3
  Iy
  IYI
  42 -15
  09:00, 24 мар 2017
  Напълно нормално за герберастката, антинародна политика..... След като не могат да се справят с бездомните кучета, защото парите за приюти са изядени от партията им, те ще подгонят с глоби хората....:( За какво да регистрирам кучето си, има ли къде да го разходя из града, пълно е с бездомни псета, боклуци ?
 • 4
  Дя
  Дядо Добри-дъртият гущер
  27 -7
  09:07, 24 мар 2017
  КОРЗ и кмета много бой ще ядете и други работи.......по-10-тукатя в корумпираните зурли!!!
 • 5
  Jo
  John
  19 -38
  09:31, 24 мар 2017
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Iy
   IYI
   21 -2
   10:01, 24 мар 2017
   Излязохте ли вече платени тролове ?
   Свърши времето на мълчанието, сега народът има думата !
 • 6
  Ko
  Koceto
  40 -8
  09:54, 24 мар 2017
  Защо в парка до Борородица на всеки 50 метра има табелка, че е забранено разхождането на кучета с глоба от 300лв. , а в същото време е бъкано от хора, които си разкарват кучетата че и без каишка? Как така има забрана, а няма глобени? Какво правят онези с големите толуми от КОРЗ, та не са глобили никого?
 • 7
  Пуснатите да се "разхождат на воля" от стопаните им кучета са проблема,Вижте надвечер на Ямача особено около помощните футболни игрища и стадиона какво се нарича нахалство и безочие от хора наричани странно защо "стопани" на животните.Такива хора с възхищение разказват за реда и спазването на законите в други европейски страни и се подиграват с тях в своята държава
 • 8
  Ow
  owner123
  37 -4
  10:43, 24 мар 2017
  Какво е направила Общината за моето куче? Тези 10лв. приход как ги разходва целесъобразно? Има ли подходящи места за разходка на домашни любимци? Бутафорната алея на Ямача не се брои, нито тази на Кенана! Едната е неосветена и се полза и от тези, които тичат (кучетата ги мислят за тичащи играчки и или се дразнят и лаят или решават да си поиграят и ги гонят), а другана е до улицата и колите дразнят животните. Извод - разходката се превръща в изпитание за нервите -на собственика, на животното, на другите присъстващи (бегачи, разхождащи се и т.н). Направете паркове, не един, не два, а достатъчно, за свободно пускане на кучета, тогава не 10, а 20 лв. ще плащам!!!!
 • 9
  Dj
  djfu7rhr
  26 -4
  11:15, 24 мар 2017
  Поредният измислен данък. Общината да даде информация за какво се използва събраната сума. В град Хасково не са направени подходящи места за разходка на домашни кучета, само двете алеи на Кенана и на Ямача, които не могат да се използват от много хора. Градът е пълен с безстопанствени кучета. За пореден път проблемът за бездомните кучета се прехвърля на домашните. Вместо да се занимавате с това, измийте улиците на града потънали в прах след зимата.
 • 10
  Jo
  John
  8 -16
  12:53, 24 мар 2017
  има си закони, а наредбата на общината е съобразен... Виж коментара
 • 11
  Iv
  ivan
  20 -5
  13:36, 24 мар 2017
  как да има алеи за кучета като регистрираните са само 660 ... а колко плащат редовно (всяка година) таксата .... най-много 100. то за 100 кучета и алеи да правят :) нека всеки започни да си плаща и тогава да има претенции ... масово се разхождат без каишка (щото не хапели, не хапят ама собствениците си :) ) деца, възрастни и хора който се страхуват от кучета да треперят. За бездомните кучета вина имат домашните, по-точно тяхните собственици - бездомните кучета не са дошли нито от луната, нито от гората, всяко бездомно куче си е имало стопанин ... някой ги е захвърлил малките, напъдил вече пораснало куче или оставил оставил големият си мъжки пес да се накефи ... в много от бездомните се виждат черти на добермани, питбули и т.н.
  Бездомни кучета особенно на глутници не трябва да се допускат - опасни са както за хората, така и за домашните кучета.
  Аз обичам кучетата и имам куче, но трябва да се спазват правилата - плащаш такса, ваксинираш, чистиш след него, разхождаш го на каишка, когато не е на алея за кучета, грижиш се за поколението му. Тези правила не ги спазва почти никой .... и това е причината да има бездомни, да има ухапани, да има хора които ненавиждат "кучкарите" и тровят кучета ...
 • 12
  Ко
  КОЛЕЛОЕЗДАЧ
  13 -6
  13:47, 24 мар 2017
  Значи редовно кучкарите се разхождат питомците на велоалеята, досега не съм видял никой да им прави забележка-има ли няма ли пазачи или изобщо някакви служители които да съблюдават за реда-ако смятате че само един знак или табела ще ги спре не сте познали-оня ден на 10 м и на алеята от мен се изсра едно куче и собственичката даже не го хвърли в храстите-голямо възпитание няма що! Та да назначи хора да проверяват и ако не глобяват, поне да прават забележки и да раздават торбички та да си прибират нечистотиите-това е!
 • 13
  По
  потребител
  12 -3
  17:54, 24 мар 2017
  Имам куче, което е изкъпано, обезпаразитено, ваксинирано и обмислям кастрация. С какво ми помогнахте Вие, ваше величество господин КМЕТЕ? С това, че ме нападна глутница бездомни кучета, докато разхождам моето домашно куче и щяха да разкъсат и него? С кое ме улеснихте - че навсякъде е забранено да си разходя кучето, а освен това има и глоба от 300 лв. навсякъде? С това, че най-близкото законно място за разходка на моят домашен любимец е на разстояние от 30 минути пеша от дома ми, а аз не разполагам с кола? С кое си заслужихте и какво ще поддържате с моята годишна такса??? Може би това ще бъде несъществуващият приют в Хасково..... или може би ще бъде оживеният третоар покрай парк Кенана, където колите "летят" и където отново не мога да си пусна кучето да потича на воля, понеже нито е заграден, нито е пригоден за животинки? А може и това да бъдат 50-то метра обрасла и ненапръскана площ до Емача?
 • 14
  78
  7878788888..............
  4 -2
  18:01, 24 мар 2017
  Кметът да изпрати служителите от КОРЗ да глобят собствениците на кучета от площада! Не става този човек за градоначалник и това го доказва с всяко изказване по проблем на града.
 • 15
  Pp
  pppppp
  6 -1
  18:48, 24 мар 2017
  първо да се справят с бездомните кучета и тогава да вземат да проверяват и да регистрирват домашните кучета.
 • 16
  Ко
  Кокер
  2 -1
  22:10, 24 мар 2017
  Моето куче е мъжко и ми е много интересно как ще се укучи за да имам възможност да изхвърля поколения на улицата Май става дума само за пари
 • 17
  34
  3444
  4 -4
  22:19, 24 мар 2017
  Трябва да минават и да проверяват дворовете!!! Там е първоизточника на бездомни !!!
  • Iy
   IYI
   1 -2
   08:59, 25 мар 2017
   3444, ела ми в двора да провериш и да видим дали ще излезеш.....
 • 18
  34
  3444
  1 0
  11:00, 25 мар 2017
  Идвам. Какво имаш ? Питче, Каракачанче, ако е азиатка верно няма да изляза, обожавам ги !
 • 19
  Че
  Черния цървул
  0 0
  17:14, 27 мар 2017
  За много компетентните гражданя, които уж си знаят правата да поясня. В гр.Хасково не е забранено да се разхождат кучета. Кучетата се разхождат на повод, а за някои точно изброени породи е задължително и с намодници. Специалните за разходка места са за свободно пускане на кучета. Забранено е напълно за точно определени места - детски градини, училища, болници, квартални градинки и т.н. На алеята на "Кенана" НЕ Е ЗАБРАНЕНО въпреки табелата. Има си наредба на общината, по добре да я прочетете преди да приказвате.
  Между другото като е забранено да се карат колела в центъра или по тротоарите, защо го правите или пък да се пракират коли по тротоарите или кварталните улици? М?
 • 20
  Ку
  куче
  1 0
  19:31, 29 мар 2017
  В нормалните градове и държави когато искаш пари под каквато и да е форма и за каквото и да е трябва да лажеш за какво ще ги ползваш. Нямам нищо против да плащам данък за кучето си но изисквам да знам за какво ще отидат тези пари? За места за разходка на кучета , за алеи които не са на пътя където малките келеши карат като на аутобан ? Дори на кенана където е упоменато че е зона за свободно разхождане на кучета е пълно с хора които пищят , че кучето е без каишка а знаят че там кучетата може да се разхождат без повод. Изобщо като цяло не толерантни и узряли като нация за каквото ида е - сами дивотии да мислим и неприложими решения.

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Пестете енергията си и не се захващайте с нови дела. Ще овладеете конфликт на работното място, породен от недоразумение или нечие желание за показност. Пазете силите си за моментите, в които е нужно да сте борбени и самокритични едновременно. Предстоят ви важни срещи, от представянето ви ще зависят следващите ви проекти.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вълнувате повече от присъствието на човек, който не крие чувствата си към вас. Може би това означава нова любов или дълготрайно приятелство. Във всички случаи ще се насладите на близостта си. Доволство от постигнатото ще споходи и деловите представители на знака, предстоят им бързи реализации.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Жаждата ви за пътешествия ще ви постави в условия да избирате между две възможности. Затрудненията ви ще се от любознателен характер, по отношение на финансите си не се притеснявайте. Професионалните ви проекти и намерения ще ви срещнат с подходящите хора, с които да ги осъществите.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предстоят ви задължения, които едва ли ще са ви по сърце. Приемете го като предизвикателство и мислете за това какво бихте правили в свободното си време. Среща със стар, но добър приятел ще разнообрази деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. Не бъдете прекалено мнителни към близките си.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Дори да са възможни несполучливи професионални контакти днес, не се отказвайте. Това само ще ви покаже, силата ви е в самостоятелните изяви. В интимните си отношения с партньора се доверете на взаимността и зачитане на другия. Днес това ще е особено наложително. Здравето ви изисква повече внимание, като не пренебрегвате съветите на специалистите.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За да се избавите от неудовлетворението, което изпитвате напоследък, се захванете сериозно с работата си. Периодът е подходящ за сключване на сделки със значителни материални придобивки за вас. Бъдете по-смели, отстоявайте интересите си и ще се справите. Ставащото е знак за идващи успехи и завоевания на нови позиции.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Израстването в кариерата и бизнеса изискват да сте поне на нивото на конкуренцията. В тази връзка днес ще заложите на обучението и повишаване на квалификацията си, и бъдете сигурни, че времето ви няма да е загубено. Предпазвайки се от изкушения, ще вървите напред. Приятелска среща.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Променете отношението си към случващото се и живейте с положителна нагласа, за да получите удовлетворение от работата си. Поставяйте си непосредствени задачи и проявете постоянство в преследването на дългосрочните си планове. Резултати от интервю за работа ще ви направят фаворити, бъдете готови.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес много зависи от способността ви да се приспособявате. Не прекалявайте с ласкателствата и бъдете по-сдържани в отношенията си с непознати. Прекомерната ви чувствителност може да ви изиграе лоша шега. Не взимайте на сериозно всяка хрумнала ви мрачна мисъл.
10 юли 2020
Последни новини