От х:

Днес в x:

20 °C

Започват проверки и глоби за нерегистрирано домашно куче

„Ще възложа на КОРЗ да започнат проверки на домашните кучета за регистрацията им в общината. Има приета Наредба за отглеждане на домашни кучета, в която са предвидени и глоби. Наредбата е добра и ще работим по нея. Сега през лятото като тръгнат да разхождат домашните кучета, КОРЗ ще проверява дали са регистрирани, както и дали се спазват и останалите изисквания на Наредбата“.

Това заяви за Haskovo.net кметът Добри Беливанов след наше запитване. Повод за въпросите до градоначалника бе писмо от Зоодоброволци, подписано от Анастасия Петрова. Тя ни изпраща и снимка на поредните изхвърлени на улицата кученца.

Според Наредбата на общината за отглеждане на домашни кучета всеки собственик е длъжен да носи регистрационните документи на животното. Предвидените глоби за нарушения са от 50 до 100 лв. , а при повторно нарушение от 100 до 200 лв.

Според Зоодоброволците изграждането на временния приют в бившата ОСМА е само част от решението на проблема, а по закон общината е длъжна да предприеме цял пакет от мерки.

Ето част от писмото на Анастасия Петрова:

„Днес ми сигнализираха за ново изхвърлено поколение малки кученца - 7 на брой, четири от които са женски (на снимката – б. р.). Ако те останат на улицата, тъй като капацитетът на моя дом е препълнен, както и физическата и финансовата ми възможност да ги подготвя за осиновяване, това бихте могли да го считате за следващата глутница бездомничета, от които ще ги е страх старите хора и майките с деца. В това кучило има 4-ри кученца от женски пол, които след шест - седем месеца ще бъдат в полова зрялост и ще родят, всяка по още седем, което прави още 28 кучета на улицата, от тези 28 вероятността да се родят само мъжки кучета е изключително минимален, нали? Ако приютът е с капацитет 30 места, а на улицата са изхвърлени 10 пъти по седем малки кученца, макар, че силно ме съмнява само 10 души да изхвърлят нежеланото си поколение, как според вас този приют ще бъде ефективен, ако не се прилага останалата част от заложените цели на програмата?“

„Това наистина е така“, съгласи се с аргументите кметът. Той уточни, че временният приют в бившата ОСМА ще заработи до дни, а същевременно ще нареди на КОРЗ да извършва проверки дали домашните кучета са регистрирани в общината.  

 По информация от общинската администрация броят на регистрираните домашни кучета в Хасково е 661. Годишният данък е 10 лева. Ако не бъде платен, задължението се прехвърля за следващата година, допълват от общината.    

Тодор Кръшков

Коментари в сайта (22)

 • 1
  Пъ
  Пълни глупости
  54 -4
  07:51, 24 мар 2017
  Кметът може ли да обясни как точно тези проверки ще помогнат след това който и да е да каже следващите изхвърлени кученца от кое регистрирано в общината куче са дошли. Може би освен проверки, КОРЗ ще вземат и генетичен материал за последващ ДНК анализ на изхвърлените кученца. Мярката няма нищо общо с проблема. Да не говорим, че домашните кучета ходят на разходки целогодишно, а не само през лятото. Ако на служба КОРЗ й е било толкова важно да знае кое куче е регистрирано и кое не, е имала възможност да го направи много отдавна.
  Мерките трябва да са насочени към улесняване на отглеждане на домашно куче - качествени места за разходка, стимули за грижа и ограничаване на популацията (напр. освобождаване от данък, ако кучето има всички ваксини и обезпаразитявания или ако е кастрирано), промотиране на осиновяването на безпородни/бездомни кучета, приют, в който да се оказва помощ на тези, които искат да се отърват от кучетата си, за да не го правят. Ако не знае как, има редица други градове и държави, които с удоволствие ще му кажат. И в Гугъл да пише, пак може да прочете сума ти материал (ако има кой в администрацията му да чете английски).
 • 2
  Ah
  ahhh
  38 -11
  08:25, 24 мар 2017
  абе еййй кви са тези тъпотии пак значи има явен проблем с бездомните кучета които си хапят пред ОБЩИНАТА на воля и вместо да се намери логично решение пак намерихте начин да събирате пари от хората а?как не ви е срам никога няма да платя за тези ваши прищевки а пък кучето ми нека го накарат да си плати ако искат :)
 • 3
  Iy
  IYI
  42 -15
  09:00, 24 мар 2017
  Напълно нормално за герберастката, антинародна политика..... След като не могат да се справят с бездомните кучета, защото парите за приюти са изядени от партията им, те ще подгонят с глоби хората....:( За какво да регистрирам кучето си, има ли къде да го разходя из града, пълно е с бездомни псета, боклуци ?
 • 4
  Дя
  Дядо Добри-дъртият гущер
  27 -7
  09:07, 24 мар 2017
  КОРЗ и кмета много бой ще ядете и други работи.......по-10-тукатя в корумпираните зурли!!!
 • 5
  Jo
  John
  19 -38
  09:31, 24 мар 2017
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Iy
   IYI
   21 -2
   10:01, 24 мар 2017
   Излязохте ли вече платени тролове ?
   Свърши времето на мълчанието, сега народът има думата !
 • 6
  Ko
  Koceto
  40 -8
  09:54, 24 мар 2017
  Защо в парка до Борородица на всеки 50 метра има табелка, че е забранено разхождането на кучета с глоба от 300лв. , а в същото време е бъкано от хора, които си разкарват кучетата че и без каишка? Как така има забрана, а няма глобени? Какво правят онези с големите толуми от КОРЗ, та не са глобили никого?
 • 7
  Пуснатите да се "разхождат на воля" от стопаните им кучета са проблема,Вижте надвечер на Ямача особено около помощните футболни игрища и стадиона какво се нарича нахалство и безочие от хора наричани странно защо "стопани" на животните.Такива хора с възхищение разказват за реда и спазването на законите в други европейски страни и се подиграват с тях в своята държава
 • 8
  Ow
  owner123
  37 -4
  10:43, 24 мар 2017
  Какво е направила Общината за моето куче? Тези 10лв. приход как ги разходва целесъобразно? Има ли подходящи места за разходка на домашни любимци? Бутафорната алея на Ямача не се брои, нито тази на Кенана! Едната е неосветена и се полза и от тези, които тичат (кучетата ги мислят за тичащи играчки и или се дразнят и лаят или решават да си поиграят и ги гонят), а другана е до улицата и колите дразнят животните. Извод - разходката се превръща в изпитание за нервите -на собственика, на животното, на другите присъстващи (бегачи, разхождащи се и т.н). Направете паркове, не един, не два, а достатъчно, за свободно пускане на кучета, тогава не 10, а 20 лв. ще плащам!!!!
 • 9
  Dj
  djfu7rhr
  26 -4
  11:15, 24 мар 2017
  Поредният измислен данък. Общината да даде информация за какво се използва събраната сума. В град Хасково не са направени подходящи места за разходка на домашни кучета, само двете алеи на Кенана и на Ямача, които не могат да се използват от много хора. Градът е пълен с безстопанствени кучета. За пореден път проблемът за бездомните кучета се прехвърля на домашните. Вместо да се занимавате с това, измийте улиците на града потънали в прах след зимата.
 • 10
  Jo
  John
  8 -16
  12:53, 24 мар 2017
  има си закони, а наредбата на общината е съобразен... Виж коментара
 • 11
  Iv
  ivan
  20 -5
  13:36, 24 мар 2017
  как да има алеи за кучета като регистрираните са само 660 ... а колко плащат редовно (всяка година) таксата .... най-много 100. то за 100 кучета и алеи да правят :) нека всеки започни да си плаща и тогава да има претенции ... масово се разхождат без каишка (щото не хапели, не хапят ама собствениците си :) ) деца, възрастни и хора който се страхуват от кучета да треперят. За бездомните кучета вина имат домашните, по-точно тяхните собственици - бездомните кучета не са дошли нито от луната, нито от гората, всяко бездомно куче си е имало стопанин ... някой ги е захвърлил малките, напъдил вече пораснало куче или оставил оставил големият си мъжки пес да се накефи ... в много от бездомните се виждат черти на добермани, питбули и т.н.
  Бездомни кучета особенно на глутници не трябва да се допускат - опасни са както за хората, така и за домашните кучета.
  Аз обичам кучетата и имам куче, но трябва да се спазват правилата - плащаш такса, ваксинираш, чистиш след него, разхождаш го на каишка, когато не е на алея за кучета, грижиш се за поколението му. Тези правила не ги спазва почти никой .... и това е причината да има бездомни, да има ухапани, да има хора които ненавиждат "кучкарите" и тровят кучета ...
 • 12
  Ко
  КОЛЕЛОЕЗДАЧ
  13 -6
  13:47, 24 мар 2017
  Значи редовно кучкарите се разхождат питомците на велоалеята, досега не съм видял никой да им прави забележка-има ли няма ли пазачи или изобщо някакви служители които да съблюдават за реда-ако смятате че само един знак или табела ще ги спре не сте познали-оня ден на 10 м и на алеята от мен се изсра едно куче и собственичката даже не го хвърли в храстите-голямо възпитание няма що! Та да назначи хора да проверяват и ако не глобяват, поне да прават забележки и да раздават торбички та да си прибират нечистотиите-това е!
 • 13
  По
  потребител
  12 -3
  17:54, 24 мар 2017
  Имам куче, което е изкъпано, обезпаразитено, ваксинирано и обмислям кастрация. С какво ми помогнахте Вие, ваше величество господин КМЕТЕ? С това, че ме нападна глутница бездомни кучета, докато разхождам моето домашно куче и щяха да разкъсат и него? С кое ме улеснихте - че навсякъде е забранено да си разходя кучето, а освен това има и глоба от 300 лв. навсякъде? С това, че най-близкото законно място за разходка на моят домашен любимец е на разстояние от 30 минути пеша от дома ми, а аз не разполагам с кола? С кое си заслужихте и какво ще поддържате с моята годишна такса??? Може би това ще бъде несъществуващият приют в Хасково..... или може би ще бъде оживеният третоар покрай парк Кенана, където колите "летят" и където отново не мога да си пусна кучето да потича на воля, понеже нито е заграден, нито е пригоден за животинки? А може и това да бъдат 50-то метра обрасла и ненапръскана площ до Емача?
 • 14
  78
  7878788888..............
  4 -2
  18:01, 24 мар 2017
  Кметът да изпрати служителите от КОРЗ да глобят собствениците на кучета от площада! Не става този човек за градоначалник и това го доказва с всяко изказване по проблем на града.
 • 15
  Pp
  pppppp
  6 -1
  18:48, 24 мар 2017
  първо да се справят с бездомните кучета и тогава да вземат да проверяват и да регистрирват домашните кучета.
 • 16
  Ко
  Кокер
  2 -1
  22:10, 24 мар 2017
  Моето куче е мъжко и ми е много интересно как ще се укучи за да имам възможност да изхвърля поколения на улицата Май става дума само за пари
 • 17
  34
  3444
  4 -4
  22:19, 24 мар 2017
  Трябва да минават и да проверяват дворовете!!! Там е първоизточника на бездомни !!!
  • Iy
   IYI
   1 -2
   08:59, 25 мар 2017
   3444, ела ми в двора да провериш и да видим дали ще излезеш.....
 • 18
  34
  3444
  1 0
  11:00, 25 мар 2017
  Идвам. Какво имаш ? Питче, Каракачанче, ако е азиатка верно няма да изляза, обожавам ги !
 • 19
  Че
  Черния цървул
  0 0
  17:14, 27 мар 2017
  За много компетентните гражданя, които уж си знаят правата да поясня. В гр.Хасково не е забранено да се разхождат кучета. Кучетата се разхождат на повод, а за някои точно изброени породи е задължително и с намодници. Специалните за разходка места са за свободно пускане на кучета. Забранено е напълно за точно определени места - детски градини, училища, болници, квартални градинки и т.н. На алеята на "Кенана" НЕ Е ЗАБРАНЕНО въпреки табелата. Има си наредба на общината, по добре да я прочетете преди да приказвате.
  Между другото като е забранено да се карат колела в центъра или по тротоарите, защо го правите или пък да се пракират коли по тротоарите или кварталните улици? М?
 • 20
  Ку
  куче
  1 0
  19:31, 29 мар 2017
  В нормалните градове и държави когато искаш пари под каквато и да е форма и за каквото и да е трябва да лажеш за какво ще ги ползваш. Нямам нищо против да плащам данък за кучето си но изисквам да знам за какво ще отидат тези пари? За места за разходка на кучета , за алеи които не са на пътя където малките келеши карат като на аутобан ? Дори на кенана където е упоменато че е зона за свободно разхождане на кучета е пълно с хора които пищят , че кучето е без каишка а знаят че там кучетата може да се разхождат без повод. Изобщо като цяло не толерантни и узряли като нация за каквото ида е - сами дивотии да мислим и неприложими решения.

Хороскоп за 15.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете отзивчиви към онези, които открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Събитията ще докажат правотата ви. Имате да свършите далеч по-важни задачи днес. Работете върху текущ ангажимент, от който ще получите значителни средства. Ще бъдете улеснени и от добро развитие на личен въпрос.
15 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
15 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Раздвоени и амбицирани мнозина от вас ще имат нужда от приятелски съвет и помощ. Не избързвайте да давате обещания, за които се съмнявате, че ще успеете да изпълните. Благородните ви стремежи са прекрасни, но реалността може сериозно да промени плановете ви.
15 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Радвате се на добро настроение за работа днес. Приятното ви държание предразполага хората към вас, затова не е чудно че успявате да свършите повече в сътрудничеството си с околните, отколкото сте планирали. В личен план ви очакват изненади, но такива от които ще останете доволни. Вечерта сте в центъра на весела компания.
15 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се радвате на засилен интерес от страна на професионалното си обкръжение. Ако се представите добре в проекта, в който участвате, ви очакват делови предложения. Работете и не изпадайте в заблуди по отношение на собствената си значимост. И вие като всеки друг сте на тази земя, за да се развивате и ставате по-добри.
15 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Не се притеснявайте, ако се окажете изправени пред предизвикателства, за които не сте подготвени. Имате нужния потенциал, в противен случай съдбата би ви спестила емоциите. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас.
15 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще работите, като заложите на творческите си идеи и общувайки с подходящи хора ще постигате синхрон в действията. Така е, когато срещате разбиране. Обстоятелствата ще ви позволят да извлечете максимума на момента, което ще ви направи финансово независими. Все пак бъдете овладени и не позволявайте на емоциите да помрачат устрема ви.
15 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Отношенията в семейството ви са сложни и колкото по-бързо осъзнаете, че противопоставянето на решенията на близките ви вреди на климата, толкова по-добре за всички вас. Научите ли уроците си, търпението ви ще бъде възнаградено. В интимните си отношения ще спечелите повече, ако сте естествени.
15 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да останете изненадани от нечие поведение или друго събитие. Приемете търпеливо предизвикателствата и не позволявайте на нищо и никого да спре устрема ви към целта. Не се предавайте, ако срещнете препятствия по пътя си. Ще получите повече от живота, стига да сте наясно с желанията си.
15 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В случай на нужда потърсете съвет от специалист, било в служебен, личен или социален план. Ще си спестите ценно време и нерви, защото е ясно, че не може да знаете всичко. Дискретността ви по отношение на нечия връзка ще помогне, но вие бъдете искрени с партньора си. Ако имате съмнения ги споделете.
15 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете максимално съсредоточени в работата си днес и не обръщайте внимание на онова, което се говори около вас. Ще изгубите твърде ценно време в празни приказки, което след това трудно ще наваксате. Можете спокойно да се доверите на мнението на близък приятел по особено личен за вас въпрос.
15 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Работите върху конкретни дела днес. Към част от тях от дълго време се стремите, затова няма да е чудно, че ще останете доволни от себе си. Печелите време относно професионален проект, който сте започнали. Имате нужда от разтоварване и приятни емоции. Обградете се с близки хора.
15 ное 2019
Последни новини