От х:

Днес в x:

10 °C

След година прекъсване Хасково отново става маршрут от Националния шампионат по автомобилизъм

    Хасково отново ще е част от Националния шампионат по автомобилизъм „затворен маршрут“. Градското трасе ще приеме най-добрите ни пилоти в някой от ранните кръгове, най-вероятно през май.

    Все още обаче датата на състезанието се уточнява. По трасето, което минава през кв. „Орфей“, днес беше направена инспекция от представители на Българската федерация по автомобилни спортове: Христо Стоилов-член на УС на федерацията, председателят на Комисията по безопасност към БФАС Георги Янакиев, присъства и Валентин Бонев, който ще е директор на старта в Хасково. От страна на домакините при огледа участваха директорът на състезанието Иван Бакърджиев и заместник-кметът Милена Трендафилова. За огледа пристигна и пилотът  Константин Маршавелов, който познава много добре трасето, тъй като е шампион от последните два кръга, проведени в Хасково -през 2014 и 2015 година.

    Целта на инспекцията е да се направят няколко корекции на трасето, за да стане то по-безопасно. Като слабости на Хасковското трасе Константин Маршавелов посочи някои от зоните, които са пресметнати, че са доста опасни. Затова те ща бъдат обезопасени и променени като конфигурация.

    На пръв поглед по пистата трябва да бъдат направени малки изменение, а идеята е да се намали малко максималната скорост на автомобилите, за да се увеличи безопасността на публиката. Това обаче според пилота няма да отнеме от зрелището.„По принцип феновете обичат технично каране, а не само ускоряване на колите направо, така че смятам, че сега ще стане още по-интересно за публиката. Трасето ще стане доста по-сложно от предишни години за пилотите, но това е добре, защото колкото е по-сложно трасето, толкова повече ние имаме възможност да се развиваме като пилоти. Така че корекциите ще са в плюс за всички.“

    Според Маршавелов, освен леките корекции, от които се нуждае трасето в Хасково, то има сериозни плюсове, като широчината си и малкото зони с неравности в сравнение с други градски трасета, където се провеждат кръговете от надпреварата. Това прави хасковският маршрут предпочитан за пилотите. Той добави, че очаква старта в Хасково с нетърпение. „Ние имаме своите страхотни фенове на моторспорта в Хасково и те ни уважават винаги на всяко състезание. Идвали са всяка година, когато е имало кръгове и смятам, че публиката в Хасково се увеличава все повече и повече“. За него тръпката на градските трасета е в публиката. „Хората, които не са били съпричастни на моторспорта досега имат възможност да дойдат и да се запалят по него, тъй като реални ние караме под прозорците им. Ние отиваме при хората, не чакаме те да дойдат при нас.“, споделя пилотът и казва, че макар и късно да е започнал да се занимава с моторспортове, той осъществява детската си мечта, която е била свързана именно със скоростта и автомобилите.

    Първото състезание за сезона от Шампионата ще е в Долна Митрополия, посочи Маршавелов.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Пе
      Петя
      23 -26
      13:53, 22 мар 2017
      заужас за живеещите в квартала
    • 2
      Ба
      Бай Иван
      31 -28
      14:11, 22 мар 2017
      На предните местни избори не гласувах за Иванов заради състезанието в Орфей, сега дойде друг кмет и пак същата мизерия. Защо блокирате хората да не могат да излезнат с автомобилите си целия уикенд? Не се оставя поне една пресечка да може човек да излезе и да се прибере с колата. Да не говорим, че "състезателите" идват в 6:00 и почват да човъркат по колите и да настройват двигателите без ауспуси, шумът е ужасен, човек не може да се наспи, да си отпочине, нямат тоалетни и пикаят по входовете и подлеза. Цял ден шум и блокаж. Какво да кажат хората с малки деца? Защо такива състезания не се правят извън населените места за да не се пречи на хората? В най-населения квартал Орфей- два дена тормоз заради някакви си измислени състезатели. Крайно време е вече целия квартал да се вдигне на стачка и да не допуска повече подобна гавра.
    • 3
      Д-
      Д-р Андреева
      15 -17
      14:15, 22 мар 2017
      И да чакаме някой сирджия - зрител да падни от козирката на орфейските блокове?
    • 4
      Го
      Голем смех
      13 -9
      14:39, 22 мар 2017
      Да идва Кристо да опакова блоковете,че ако се разхвърчат тия изолации:))))
    • 5
      Ан
      Ангелина
      23 -19
      14:45, 22 мар 2017
      Я стига сте мрънкали!Не може ли да излезнат!Пълни глупости и като че ли ще ви държат два месеца?Става дума за два дни!
    • 6
      Ah
      aha
      20 -25
      14:59, 22 мар 2017
      Основно живеещите в Орфей са от селата,а тук има к... Виж коментара
    • 7
      //
      ///
      24 -13
      16:06, 22 мар 2017
      Как така само в България и само в Хасково хората ревът от ралито,което се провежда в града им как пък един път не чухме недоволни от Монако примерно улиците се превръщат в писта за формула 1!
      • Ей
        Ей, така
        11 -8
        16:15, 22 мар 2017
        Къде да ги чуеш? Нито си там, нито им разбираш езика! И защо все трябва да се сравняваме с другите?
    • 8
      Ра
      ралито
      15 -7
      18:04, 22 мар 2017
      остави монако.да се нареди Хасково до Бургас-там как не мрънкат,че им спират сезона,в Търново,Русе,Стара Загора.Навсякъде колите са еднакво шумни,за по 5ч.на ден,но само в Хасково излежда сме селяни
    • 9
      58
      58
      10 -5
      08:51, 23 мар 2017
      Живеещите в Орфей били селяни, ами ако тези селяни случайно разлеят масло по трасето преди състезанието? Знаете ли колко селяни има в Орфей дето си сменят маслото и се чудят какво да го правят?
    • 10
      Vi
      Viki
      7 -7
      09:15, 23 мар 2017
      Високите блокове са предпоставка луди учени да създадът мощни лайняни бомби, които падайки от високо да се пръскат със страшна сила и да омазват всичко.
    • 11
      Xa
      XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAX
      14 -9
      11:36, 23 мар 2017
      Колко прост и жалък сеирджия трябва да си да се кефиш на някви простаци дето си разпърдяват колите. Тръгнали с Монако да ги сравняват ХАХААХХАХАХАХАХАХА мама ви жалка вземете нещо полезно да свършите бедни сеирджии.
    Последни новини