От х:

Днес в x:

Пъргавите узунджовски баби пощуряха на празника си

    Пъргавите узунджовски баби огласиха селото в днешния Ден на родилната помощ и акушерството или Бабинден с песните и танците си. Възрастните жени от две читалища – „Пенко Пенков 2013“ и „Цвят“ изминаха по различни маршрути заледените селски улици до домовете на две деца, за да изпълнят традиционния ритуал на празника. Бабите енергично пробиха преспите, като на по-широките места се спираха да играят хоро. Процесиите на двете враждуващи читалища се засякоха на тясна пресечка, но бабите се разминаха миролюбиво, разменяйки си пожелания и целувки.

    Бабите от „Пенко Пенков“ влязоха в дома на Дора Спасова, действителна баба на 2-годишната Благовеста. Детето бе орисано на здраве, щастие и благополучие, а домакините им подляха вода да си измият ръцете, както повелява обичаят. Възрастните жени дариха детето, а баба Дора пък им върна жеста, като ги закичи с банкноти. Торбата с нейните дарове пък попадна в ръцете на младеж от ескорта на бабешката процесия, която я пое с усмивка, отбелязвайки, че няма против да е баба днес.

    Конкурентната процесия, на бабите от „Цвят“, пък се спря в дома на 8-месечната Магдалена. Тук бабите направо пощуряха, като в разгара на ръченицата се овъргаляха в снега за здраве.

    По традиция Бабинден се празнува особено пищно в Узунджово, виковете и песните на бабите огласят цялото село. След ритуала следва могъща почерпка.

    Тодор Кръшков    

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Да
      Да
      0 0
      15:18, 22 яну 2017
      Ама те повечето чернокожи
    Последни новини