От х:

Днес в x:

С възстановка на ритуала „поливане“ отбелязаха Бабинден в Узунджово

    Самодейките от читалище „Пенко Пенков 2013“ в хасковското село Узунджово, спазвайки традициите, представиха с много веселие обичаите за Деня на родилната помощ, по народниму Бабинден, които са характерни за региона на Тракия.

    Те посетиха дома на семейството на малкия Теодор, който е на година и половина. Там беше изпълнен ритуалът обредно поливане. Най-старата акушерка си изми ръцете със сапун. В ритуала участваше и щастливата баба Теменужка.

    Възрастните жени пожелаха здраве за Теодор и семейството му, а догодина в дома да се роди и момиченце.

    Гостите и домакините си размениха подаръци. Дарове имаше и за невръстното дете.

    Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелства почит към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил, като по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. Отбелязва се на 8 януари, а по стар стил – на 21 януари.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини