От х:

Днес в x:

По стара традиция отбелязаха Бабинден в Крепост

    Традиционният ритуал за Бабинден бе възпроизведен днес в димитровградското село Крепост. За да отбележат празника в тесен кръг се бяха събрали членове и дейци от местното читалище „Селска пробуда“, които бяха облечени в народни носии.

    Тази година липсваше магарето Пенка, което обикновено през предходни години теглеше каруцата с бебето и бабите. За целта беше използван малогабаритен трактор с прикачено ремарке, което беше празнично украсено. Техниката беше осигурена от земеделецът Емил Михайлов, който беше единственият мъж сред присъстващите.

    По традиция бебето Никола, кака му Юлияна, майка им Ваня Георгиева и баба им Марияна се качиха в ремаркето и под музикален съпровод бяха откарани до Здравната служба в селото, където бяха посрещнати от лекарката д-р Донка Велчева и медицинската сестра Пенка Ламбрева.

    Както е обичаят, майката Ваня подля вода на двете медицински лица, за да си измият ръцете, както и на още две жени – Димитрия Русева и Татяна Тодорова, които влязоха в ролята на баби, акушерки, които в миналото са помагали за израждането на бебета.

    „Както се плъзга сапунът, така лесно да се раждат бебета. Колкото пръски има, така да се множат бебетата“, пожелаха възрастните жени, измивайки си ръцете със сапун над дървено корито.

    Празникът завърши с хоро, като между жените имаше месали с цел да се спазва физическа дистанция заради пандемията от коронавируса.

    През 2020 г. в Крепост са се родили 9 бебета.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Ве
      Венци
      4 -9
      14:38, 8 яну 2021
      Каква е тази традиция на Бабинден с маски - така н... Виж коментара
      • Ве
        Венци ти си балалайка!
        6 -2
        15:22, 8 яну 2021
        Волен Сидеров и Путин да не ти са бръдчеди?
    • 2
      Ве
      Венци
      4 -8
      14:46, 8 яну 2021
      Ние, мъжете уважаме свободните жени - не такива ко... Виж коментара
      • Ве
        Венци ти си дебил
        7 -4
        15:23, 8 яну 2021
        По голям си тъпанар и от президента!
      • Ве
        Венци
        7 -1
        15:55, 8 яну 2021
        Естествено, че съм гласувал за Румен Радев - не искам коза за президент ! От ГЕРБ хубаво не съм видял. В Харманли повечето хора са привърженици на БСП. Говори се че кметицата от ГЕРБ е спечелила втория мандат на изборите с измама. Първият мандат преднината над кандидата на БСП беше само 1 % повече. Така че Харманли си е червено градче. Тя не прави нищо за града. Нищо общо няма с Иво Димов. И повечето харманлийци са русофили. Благодарни сме на Русия че ни освободи от турското робство. Аз от къде да те знам тебе ти какъв си: може да си мюсюлманин, сектант, американец, седесар, сталинист? Всички хора уважавам но не приемам българи които не уважават братята-Освободители. А ти може да не си такъв. Хората с небългарски произход и които не са православни християни - никой не ги кара да са патриоти. Даже няма смисъл. Да си бранят техният културен интерес и българите ги приемат такива каквито са. Във всички европейски държави е така. Патриотизъм от американски тип не е нужен у нас !
    • 3
      Ха
      Ха ха
      2 -4
      15:33, 8 яну 2021
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Ве
        Венци
        1 -1
        15:44, 8 яну 2021
        Аз просто хвърлих едно око на СТАР ТВ - от време на време поглеждам турската програма ми е най-накрая на кабелната ! Аз по принцип гледам БН Мюзик !
    • 4
      Ве
      Венци
      3 0
      15:59, 8 яну 2021
      5 човека в този сайт не изразяват мнението на Хасково. Статията за хорото в Калофер всички подкрепят традицията !
    • 5
      12
      123
      2 0
      16:17, 8 яну 2021
      Е как така не ги глобиха,като тези на мъжкото хоро,а и кукерите забраниха, нали целта е да ни сринат всичко, което ни е крепило до сега. Глобете ги тези баби, ама не може така.
    • 6
      Ве
      Венци
      0 -1
      16:57, 8 яну 2021
      Тук привържениците на ГЕРБ се активизираха !
    • 7
      Йо
      йокин
      1 0
      12:13, 11 яну 2021
      Не сте ли разбрали,че сме, сте 9та дупка.Докъто се плюехте,в Сандански,ваксинираха,общинарите,че те са най-важни,на татковината.
    Последни новини