От х:

Днес в x:

Харманли отбелязва 139 години от Освобождението си

Изображение 1 от 3

    139 години от Освобождението от турско робство отбелязаха харманлийци днес.

    Кметът Мария Киркова, заместник - кметът Валентина Димулска, общински съветници, представители на общинска администрация и граждани поднесоха цветя на Руския паметник в града, в знак на признателност и се поклониха пред подвига на героите, допринесли за Свободата на родния край.

    Панихида в памет на загиналите отслужиха Архиерейски наместник Отец Живко Петров, Отец Георги Георгиев и Отец Атанасий от с. Бисер.

    Харманли се освобождава след кратък, но ожесточен бой с местните турски войскови части. 20 години по-късно харманлийската общественост построява и т.нар. Руски паметник в памет на загиналите руски гвардейци и драгуни. На поставената паметна плоча е записано: В паметна падналите 8 бойци от III-ти ескадрон на Московските драгуни и от I-ви лейбескадрон на 4-ти срещу 5-ти /17-18/ януари, 1878 г. за освобождението на Харманли. В знак на признателност от гражданите.

    Преди отбелязването на годишнината от освобождението, в църквата „Св. Атанасий“ беше отслужена тържествена литургия. Храмът в Харманли чества своя празник и 182 години от създаването си.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Не
      Незапознат
      1 -1
      22:08, 18 яну 2017
      Само двадесеттина човека възспоменават паметна дата.Ето какво е станало или останало от града.
    Последни новини