От х:

Днес в x:

Утрояват социалните плащания за семействата на деца с тежки увреждания

Близо 1000 семейства от Хасковска област, в които има деца със степен на увреждане над 50 %, ще получават повече средства за отглеждането им догодина. Новите условия са част от промените в Закона за Държавния бюджет за 2017 година в частта „семейни помощи за деца с увреждания“. Досега родителите на децата с увреждания над 90 % получаваха 240 лв. помощ от държавата и още 100 лева двойни детски надбавки. От Нова година сумата се унифицира и става 930 лева, което е с почти 600 лева повече от досегашните преводи.

Семейство, в които има дете с увреждане между 70 и 90%, ще получава 450 лева месечно, а тези с увредено дете от 50 до 70 %-350 лева.

Помощите важат и за приемни или роднински семейства, където има настанено дете с увреждания, разясни експертът от Регионалната социална служба в Хасково Грета Иванова.

Според справката за миналия месец на Службата децата с ТЕЛК и НЕЛК в региона са 982.

Експертът уточни, че за получаването на новите суми по помощта, не са необходими нова подготовка и подаване на документи, ако това вече е било направено в предходен период. Преизчисленията ще бъдат направени по служебен път на базата на документацията, която вече е въведена в регистрите на социалната служба.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ха
    Хасковлия
    4 -1
    19:45, 29 дек 2016
    Тази е най некадърният служител в цитираната служба. От директор я понижиха в експерт защото се заигравала с осиновители - изнудвала ги за пари. Отива на работа между 10 и 11 часа и си тръгва между 14 и 15 часа защото я търсят от различни кредитни институции и заложни къщи, тъй като има да им връща мноого пари. Какво върши на работното си място за толкова кратко време там? Питайте колегите й, дето я носят на гърба си. Как я търпи шефа й - Манахилов? Може би го плаши с протекциите си от ГЕРБ или със снимката на ББ с автограф? Ако аз съм й началничка до сега да съм я пратила за клиент на колегите й в бюрото по труда.
  • 2
    Ku
    kuklata
    1 0
    22:18, 29 дек 2016
    абе тая верно през деня е навсякъде другаде ама не и на работа. Манахилов, мислиш че хората са прости и не им прави впечатление ли? Внимавай покрай нея да не изгърмиш и ти.
  • 3
    Ра
    Разочарована
    0 -1
    09:43, 30 дек 2016
    И какво искат да кажат,че моето дете като е с 90% и си е при мен няма да получи увеличение така ли???
  • 4
    Ро
    родител
    3 0
    11:57, 30 дек 2016
    Това е чудесна новина за семействата, които отглеждат дете с увреждане. Най-после да се помисли и за тях, защото животът им никак не е лесен. Само не разбирам какво се променя за тях, когато детето навърши 18 години, и от дете се превръща в лице с трайни увреждания, та животът им си продължава в същото русло. И вече не получават интеграционни добавки, а лицето с увреждане получава социална пенсия от 138 лв.
Последни новини