От х:

Днес в x:

Шефката на ДАБ: Харманли няма да бъде заразен, няма папатаци

Няма никаква опасност от зараза за населението на Харманли. Това успокоиха днес в бежанския лагер в града председателката на Агенцията за бежанците – бившият вътрешен министър Петя Първанова, и главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев.

Те пристигнаха днес в Центъра след многобройни публикации за екзотични тропически зарази, които морят мигрантите, а гражданите на Харманли пък изтръпнаха пред непознатите болести. Преди два дни от лагера признаха, че са установили 41 случая на краста сред бежанците, но те вече били излекувани.

По повод снимките на десетки мигранти с кървящи кожни рани, които шефът на клиниката по паразитология в УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив доц. Димитър Вучев определи като кожна лайшманиоза, отговорът бе, че диагноза не може да се направи по снимки.

Според д-р Ангел Кунчев няма нищо странно, че сред пристигащите от Сирия, Афганистан и Ирак има болни от непознатите за България болести. От прегледаните досега мигранти в лагера обаче такава диагноза не била потвърдена.

Според шефката на Агенцията за бежанците Петя Първанова към момента няма никаква опасност заразата да плъзне из Харманли, независимо, че мигрантите са на свободен режим и обикалят безпрепятствено из магазините. Преносители на кожната лайшманиоза са малките мушици, известни като папатаци. Те обаче ще се появят чак напролет догодина. Дотогава според властите положението със заразите в лагера ще бъде овладяно. Вчера пък вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че спешно се изгражда изолатор за заразно болните, който вече би трябвало да се ползва.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Аа
    Аа
    7 0
    22:38, 11 ное 2016
    Напролет , като се появят папатаците , какво ще ги правим мигрантите с лайшманиоза ?
  • 2
    Ан
    андрешко
    2 0
    19:14, 12 ное 2016
    Тя казва че до пролет няма СТРАШНО А на пролет--------Е на края на пролетта тях няма да ги има те ще са в опозиция и за появата на папатаците ще бъде3 ви4новен друг
Последни новини