От х:

Днес в x:

Уволниха отец Януарий, забраниха му да служи в цялата епархия

    Свиленградският свещеник Януарий е уволнен от вчера от храма „Свети Йоан Рилски Чудотворец“ в граничния град. Отецът е освободен със заповед на старозагорския митрополит Галактион, под чиято шапка е свиленградска духовна околия. Владиката е изпратил разпореждането в нaвeчepиeтo нa гoлeмия християнски пpaзниĸ Кръстовден.

    „В същото време получих и пълно запрещение да служа в цялата Старозагорска епархия“, поясни уволненият свещеник Януарий. Той заяви, че не му е известна причината за освобождаването му.

    Духовници уточниха, че когато се освобождава свещеник, митрополитът трябва да повдигне духовно наказателно дело против него и точно и ясно да изтъкне причините за това. Едва след като се докаже неговата вина, може да бъде освободен, уточниха служещите на Бог.

    След връчване на заповедта за уволнение на отец Януарий започнала и незабавна ревизия в храм „Свети Йоан Рилски Чудотворец“.

    Според членове на църковното настоятелство в Божията обител не е правена инспекция от началото на декември 2014 г., когато архимандрит Януарий стана духовен водач на храма в квартал „Гарата“. „За две години архимандрит Януарий промени облика на храма, който беше тотално обновен“, свидетелстват негови колеги и миряни.

    Той дойде в граничния град от Шипченския манастир „Рождество Христово“, където 7 години е бил игумен.

    Каква е конкретната причина отецът да бъде освободен ненадейно, не стана ясно. Архиерейският наместник на Свиленград отец Костадин първоначално обеща да коментира случая, но по-късно многократно отказваше разговор. В духовните среди обаче са на мнение, че това решение не е взето от владиката, тъй като е известно, че здpaвocлoвнoтo мy cъcтoяниe e влошено. Членове на цъpĸoвнoтo нacтoятeлcтвo на храма изразиха опасения, че дълбoĸo се cъмняват пpaтeницитe нa влaдиĸaтa изпълнявaт Бoжиятa вoля. По-скоро целта била разчистване на пътища.

    Архимандрит Януарий беше категоричен, че ще обжалва заповедта си за отстраняване и забраната си за служи в Старозагорска епархия пред Светия синод.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ами вероятно не се отчитал някъде побратимия и са го отсвирили
      • M
        m
        1 0
        00:03, 15 сеп 2016
        11111
    • 2
      Ед
      Една
      2 0
      11:19, 15 сеп 2016
      Потайността в подобни казуси доста вреди на църквата. Ида е вярно че "обикновените вярващи" не могат да разберат витиеватите причини, те могат да се преведат на нормален език, щом това го можеше и Христос.
    Последни новини