От х:

Днес в x:

Булки се пазарят за кочовете за Курбан байрям

    Традициите вече не са това което бяха и тази констатация получи своето доказателство днес на животниския пазар край Хасково.

    Вместо мъжете, както традиционно се случва, неколцина жени извъртяха най-добрата цена на животното за празника, който тази година ще бъде отбелязан между 12-ти и 15-ти септември. Курбан байрамът се прави 70 дни след другия важен празник -Рамазан байрам, затова и дата му е подвижна всяка година. Той е един от най-големите мюсюлмански празници, равняващ се на християнския Великден и на еврейската Пасха.

    250 лв. броиха повечето мюсюлмани за овца, която ще заколят ритуално на популярния още сред етноса им празник като Коч байрям.

    По-паралиите се бръкнаха с поне по 380-400 лв. за коч. А цената на мъжкарите варираше според размера на рогата им.

    Курбан байрамът е празник, в който се принася жертва в името на Аллах за изкупване и опрощаване на сторените през годината грехове. Вярва се, че жертвоприношението е изплащане на данък, а също така, че както тече кръвта на жертвата, така отпада грехът.
    Денят преди Курбан байрамът се нарича Арифе или Ариф и е посветен на мъртвите.

    По традиция след като се заколи животното, се разделя на части, като една от тях се раздава на бедните семейства, които не са успели да си купят месо за празничната трапеза.

    В днешния последен пазарски ден преди Курбан байряма някои от мюсюлманите заложиха на пазарлъка за коза.

    Кой с повече, кой с по-малко отреден бюджет за празника обаче, всички си тръгнаха доволни-продавачите на животни с пълни джобове, купувачите с уредена трапеза за празника.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ве
      Вели-али Големия
      3 -4
      20:31, 10 сеп 2016
      Първо да кажа че този празник не е байрям, а Байрям-Али, който е бил мюфтия на южната част на река Ефрат. Тогава животните са били в изобилие и е останал обичая да се разпродават за да се намалят стадата. Този празник го е измислил Байрям- Али за да си продава кочовете, защото за разлика от офцете, те дават по-малка печалба, а разходите всъщност са еднакви. Така през вековете са се подбирали животните в стадата, а продадените отивали на трапезата на тези, които имат пари. Поради възникнали недоволства и бунтове в бедните слоеве се стигнало до безвъзмездно даване на месо и на бедните, за да няма нападения, като се казвало, че е за Хаир. Първоначално за кръвта се е смятало, че е душата на животното и не се е имало в предвид да се прави жертвоприношение, но повлияни от живеещите по това време варварски племене се възприело да се казва жертвоприношение. Много важно е на този ден месото да не се яде веднага след заколване, а да се изчака 3-4 дни , месото да събере повече Хаир.
    • 2
      Цв
      Цвятко Живков Спасов
      3 0
      21:20, 10 сеп 2016
      село Ленско, община Ивайловград, област Хасковска продава животни. Хората са възрастни и нямат тая възможност да отидат на място за продажба. Който желае да заповяда.
    • 3
      Za
      zapoznata
      2 0
      21:41, 10 сеп 2016
      Редакцията да си поправи заглавието не се пише„ байрям“, а „байрам“.
    Последни новини