От х:

Днес в x:

20 °C

Показват занаятите в Хасково в библиотеката

Изображение 1 от 5

  Изложба „Занаятите в Хасково от края на 19 и началото на 20 век“ беше открита официално днес в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“. Експозицията е изготвена от домакините съвместно с Държавен архив по повод 8 септември – Ден на Хасково.

  Богатото разнообразие на занаяти е представено предимно в статии от местния периодичен печат, както и в книги, сборници и архивни документи. Интерес представлява най-старото издание - „Отчет на Окръжната постоянна комисия по изпълнение на решенията на Окръжен съвет – Хасково за периода 1890 - 1931 г.“, публикации във вестник „Борба“ Пловдив. В периода 1925 - 1931 г. задълбочени исторически изследвания върху развитието на занаятите през този период, публикувани в отделни книги и сборници, спомени, многообразни архивни документи (протоколи от събрания на професионални сдружения, заявления за членство, отчети, списъци и други) за периода 1923 – 1944 г., дават действителен поглед върху същността и спецификата на отделни занаятчийски сдръжения и други.

  Изложените материали са подредени хронологично, за да се проследи развитието на занаятите в Хасково през годините.

  Във връзка с изложбата и по повод 8 септември библиотека „Христо Смирненски“ издаде библиография „Занаятите в Хасково вчера и днес“, включваща материали, публикувани в периода 2005-2016 г. Подготвя се и електронен вариант на библиографията, който ще бъде видим на сайта на библиотеката.

  Събитието откриха директорът на библиотеката Кирилка Страшникова, зам.-областният управител Валентин Ангелов, зам-кметът Милена Трендафилова и Людмила Пашинова от Държавен архив.

  Изложбата в централното фоайе на библиотеката ще остане на разположение за гражданите до края на месеца.

  Межувременно по центъра в града съвременни занаятчии показват произведенията си.

  Ива Иванова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Am
   aman
   1 0
   21:22, 9 сеп 2016
   Браво!!! И библиотеката отчете дейност, освен да си клати .......

  Видеа по темата

  Хороскоп за 07.05.2021

  Последни новини