От х:

Днес в x:

Показват 25 творби на „детето чудо“ във „Форум“

Изображение 1 от 3

    25 картини на хасковския художник Димитър Иванов – Лицо са подредени в изложба в галерия „Форум“ от днес. Творбите в експозицията са една малка част от общия фонд на градската галерия, където се съхраняват около 700-800 платна, обясни уредникът Татяна Форева.

    Сред изложените творби може да се видят предимно пейзажи от Хасково и красиви кътчета на страната, рисувани в края на 19-ти и началото на 20-ти век. На една от картините е изобразена хасковската река от времето, когато не е имала бетонно корито. Дори спецове обаче не успяха да дадат точни координати на мястото, изобразено на платното. Форева обаче вметна, че Лицо е рисувал всички картини на място, заставайки пред пейзажа със статива си.

    Това е единствената такава изложба на хасковския творец, обясни още Форева. Преди години са показвани негови творби, но не в такова количество и в такава селекция. Идеята е след време експозицията да бъде представена и в други областни градове, сподели още тя.

    Хасковлии ще могат да разгледат изложбата във „Форум“ до края на август. Официалното откриване на изложбата с името „Познатият непознат Лицо“ е днес от 17:30 часа. Поканени са негови наследници и други местни творци, както и всички заинтересовани хасковлии.

    Димитър Иванов – Лицо е най-полулярният хасковски художник. Роден е на 1 януари 1888 г. в областния град, в многодетно семейство (4 братя и 2 сестри). Баща му Иван Русев е бил занаятчията. Страстта на Лицо към четката идва още от дете и дори смайва учителя си. В по-горните класове славата му се разнася като мълния – „детето чудо“. Той няма професионално образование поради финансови спънки. Такова има по-големият му брат. Уменията в красивите портрети пък му носят прозвището артистичното прозвище „Лицо“.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини