От х:

Днес в x:

Баните с молитва за дъжд на "Градушката църква"

Изображение 1 от 4

    С молитви за дъжд неколцина жени от минералбанското село Горно Брястово отправиха взор към небето днес.

    Ритуалът за измолването на животворен дъжд се пази в района от стари времена. Традицията е той да се извършва в местността „Градушката Църква”единствено в четвъртъка след Спасовден.

    Местните свидетелстват, че след обредния ритуал женските молби към светеца са чути и небето сякаш със сълзи напоява земята до ден-два.

    Въпреки, че тази година началото на лятото беше доста дъждовно, местните решиха да не прекъсват традицията, защото още в селото се помни единствения път, в който тя е била нарушена и ритуалът пропуснат. Тогава регионът около Минерални бани бил сполетян от силни градушки и безводие, разказват днешните участничките в него.

    Въпреки, че някога е бил езически сега ритуалът е силно повлиян от християнските традиции. Каменният кръг се поръсва със светена вода, пали се тамян, а една от жените държи в ръце икона. Специфичното и уникалното е, че в него участват само жени, извършва се на открито и не присъства свещеник.

    „Молитва за дъжд” е напълно автентичен и съхранен през вековете, а амбицията на селото е да го превърне в една от културните атракции за курортното селище, като кани хора от близо и далеч да се включат в първия четвъртък след Спасов ден в изпълнението му.

     haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      То
      Топонимия
      7 -1
      22:16, 16 юни 2016
      Хубаво е традициите да се спазват, както и традиционните имена на местности - в случая - местността се казва Градището, а ритуалът не е молитва за дъжд, а да няма градушка/и. През годините на това място наистина е имало църква - Градищката църква, така я помнят и знаят местните жители на с. Горно брястово.
    • 2
      На
      наблюдателен
      1 -3
      23:09, 16 юни 2016
      Сусамци обикновено са крадците от региона. Обаче тази година нещо не им върви с кражбите и наистина годината е дъждовна.
    • 3
      Пе
      Петя
      2 0
      16:13, 17 юни 2016
      На 18.06.2016 г./ Събота/, е Черешова Задушница ! Нека хората да знаят, защото, унесени в ежедневните си грижи, понякога изпущаме тези празници, което не е за подценяване.
    Последни новини