От х:

Днес в x:

Петю Кирев: Грандове канеха Тодор Михов, но той остана да се бори за Хасково

    Петю Кирев е треньор на спортен клуб по борба „Ангел Войвода“ от близо 30 г. Към момента в клуба тренират около 100 състезатели на различна възраст – от 1 до 12 клас, има и мъже. През годините клубът е дал старт в професионалната борба на много борци. Някои от състезателите на клуба се борят изцяло на доброволен принцип и участват в големи състезания. И въпреки че са аматьори, печелят медали. Такъв бе и безпрецедентният случай с хасковлията Тодор Михов, който преди дни стана вицешампион на държавното първенство в Пловдив. Имаше големи шансове да се окичи със златото, но не успя да отиде на финалната схватка, тъй като трябваше да е на работа.

    Г-н Кирев, как ще коментирате участието на вашия състезател Тодор Михов, който не успя да отиде на финалната схватка за златния медал?

    Тодор Михов от много малък е при нас, имаше невероятен талант, големи заложби, които успяхме да развием с предишните му треньори. Много добре се справяше още от малкък.

    Класирането му на последното състезание, говори за талант, въпреки че тренира рядко.

    Тодор от възраст кадети е медалист от европейско първенство – има второ място. Това подсказва, че е с големи възможности. След това в юношеска възраст е трети на европейско първенство. Много го искаха от другите клубове – от тогавашния „Литекс“ на Гриша Ганчев, където бяха събрани всички изявени състезатели. На няколко пъти му отправяха покани, но той остана да се състезава за нашия клуб. Впоследствие изкара два сезона в немската лига, състезаваше се за германски клуб. Но явно че финансовите средства са определящи и момчето се върна в Хасково и започна работа като охранител. В дните, когато е свободен, идва да тренира. С тази подготовка вече 7-8 г. се състезава успешно за нашия клуб. И почти всяка година, да не кажа всяка, е медалист. Само когато не е участвал, тогава не е взел медал. Винаги е в призовата тройка.

    Финансирането ли е причината, той да не е в групата на професионалистите?

    Основно да.

    Вие имате и други добри състезатели, същото вероятно се отнася и за тях.

    Имаме да, но средства няма, особено в малките градове. Даже и в големите клубове заплатите са не повече от 700-800 лева. Кой може да изхранва семейство с такава заплата? Спортът е в пълен упадък, никъде не се обръща внимание, няма солидна подкрепа от държавата, както беше преди години. Трябва да има повече лагери за националните състезатели, дори за клубовете. Ние не можем да си позволим нито един лагер. А бъдещето на всяко едно дете, за да се развива, основното е да има участия – в турнири, отборни състезания, контролни срещи. Ние не можем да си позволим нищо от това. Със средствата, които имаме, едва участваме в държавните първенства. Не може да си позволим да отидем на нито един турнир.

    Какво може да се направи за увеличаване на финансирането от държавата и от общината?

    От държавата получаваме около 7000 лева годишно за класическата борба. От общината досега сме вземали по 2500 лева за класическата борба и 2500 лева за свободната. Но ние сме единственият клуб, който си плаща сам сметката за електричество, за да се изкъпят децата след тренировка, а не за отопление на залата. Зимата сме на студено, лятото сме на топло. Разходите за топлата вода, с която се къпят в зала „Дружба“, „Спартак“ и горния стадион, се поема от общината. Така е по принцип във всяка една община.

    Какви сметки за ток плащате?

    За 2014 г. платихме около 4300 лева. Тогава беше по-висока, заради стария спукан бойлер, но го сменихме с по-икономичен. Сега сметките паднаха чувствително, но пак се ограничаваме – по един от треньорите дежурим да контролираме децата да се къпят по-бързо. Така миналата година платихме около 3500 лева. Спестили сме 700-800 лева, но това не е решение. Ние си плащаме тока от 2 г. насам. Вместо да ползваме парите за състезания, с тях плащаме ток. Средствата биха ни стигнали да участваме в по 2-3 състезания с децата от всяка възрастова група. Добре, че имам приятели, които помагат финансово, за да отидем на участие.

    Евентуално решение би било да минем към „Почивно дело“ и те да поемат сметките за ток, както е с другите клубове.

    На последна сесия Общински съвет промени разпределението на субсидиите за спортните клубове. Промяната във ваша полза ли е?

    Не е в полза на индивидуалните спортове, защото разпределението, което се направи, е повече в полза на колективните спортове. За 5 клуба се отделят 50% от субсидията, 10% се оставят резерв, а останалите 40% се разпределят между индивидуалните спортове. Първоначално предложението на кмета г-н Белиеванов беше за 70% за колективните спортове и 30% за инидивидуалните, което моментално слагаше на опашката клубове като нашия, клуба по бадминтон, бокс, джудо. Но съм благодарен, че кметът промени решението си. Това са все клубове, където кипи работа и излизат елитните спортисти, от които почти всяка година се образува десетката на Хасково. От тези клубове идва и международно признание за града ни.

    С промяната за разпределение на субсидиите, вие ще получите ли повече пари тази година?

    Още не мога да кажа, защото за субсидия от 70 – 72 хиляди лева на опашката сме около 30 клуба за индивидуални спортове. Ще стане ясно, когато получим първите траншове от общината. Хубавото е, че кметът каза на заседанието на ОбС, че Наредбата няма да е окончателна и в нея ще има поправки.

    Вашата зала е в изключително лошо състояние. Защо е допуснато това, чия собственост е?

    Тя е на община Хасково, пряк отговорник на стадиона и залата е „Екопрогрес“. Преди години сменихме дограмите с дарения, но не можем да си позволим голям ремонт. Помагат ни на приятелски начала. Но трябва да се направи покривът, който тече, с кофите събираме вода. Трябва да се ремонтират и баните. Тук ремонт не е имало от 1970 година.

    Кой трябва да направи ремонт на залата – вие като клуб и наемател на сградата или общината като собственик?

    Ние не можем да си го позволим. Специалист трябва да каже колко точно ще излезе ремонта, но ще е поне 40-50 000 лева. Плащаме и наем около 800 лева годишно.

    Какъв е вариантът да се направи ремонт на сградата, може би с докладна записка?

    Имахме разговор с г-н Беливанов по темата. Той каза, че ще предвидят около 20 000 лева за ремонт на залата, но не сме говорили за срокове.

    Има ли талантливи спортисти сред подрастващите?

    Да, тази година имаме 18 медала само от държавни първенства, 8 от тях са златни. Имаме доста талантливо поколение, което заслужава внимание. Петя Делчева е пета на Световното първенство през миналата година. Това е един добър успех, защото тя е по-малка от тези, с които се състезава. Тази година си осигури участие на Европейско първенство в Стокхолм следващия месец. Надяваме, че ще ни донесе медал оттам. На турнира „Русенски легенди“ бе обявена за най-добър боец на състезанието и Станка Златева й връчи приз и каза, че в нейно лице вижда бъдещето на женската борба в България.

    Весела Бръмчева също защитава с успех честта на клуба. През изтеклата година два пъти стана шампион на България на Държавните първенства. Очакваме и от нея участие на Европейско първенство, но съставът тепърва ще се определя. Големите клубове вече започнаха да ги примамват.

    Интервю на Ива Иванова 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Пл
      Пламен
      16 -1
      17:08, 9 юни 2016
      Петър Кирев може да е бил свободняк, но е успешен треньор по класическа борба ,дай боже все повече такива хора отдадени на спорта, а не като тоя алкохолик Иван Динков който ни тренираше на времето и само питаше бащите ни кога са сварили ракия и най много тачеше помаците щото те му се вързваха на акъла да му носят от на бащите си ракията
    • 2
      Ев
      Евертъна
      3 -7
      00:43, 10 юни 2016
      Бати, Петьо! Жив и здрав да си! Но защо ми изпра... Виж коментара
    • 3
      Ев
      Евертъна
      1 -5
      00:49, 10 юни 2016
      Може да тренираш борба и великани, но щом аз имам... Виж коментара
    Последни новини