От х:

Днес в x:

7 °C

Пак ще се срещнем след 40 години...

Част от един неразделен клас

Дадено и спазено обещание. Това е активът на випсук 75-ти в най-популярното навремето хасковско училище-2-ро политехническо Асен Златаров. Това не е Езиковата, още повече че тя е далеч от определението за техническо училище. Пък и по-това време още не е съществувала. Става дума за настоящото СОУ „Васил Левски”, което в столетната си история е носило и името на великия хасковски и български учен. А в него са се учили на полезни, технически неща.

Спомените от ОНОВА време днес на пищен мохабет ще си припомнят хасковски набор 57-ми от един неразделен клас. При завършването си преди точно 40 години, те обещали да се срещат лично на всяка кръгла годишнина. И стриктно спазвали графика. Дори и 4 десетилетия по-късно на сборното място-Ямача, днес се появиха 22 от 40-те ученици от шофьорската паралелка на класния Илия Илиев. Времето не бе докоснало старите-млади ученици, които съвсем се подмладиха при срещата помежду си. Много от тях вече имат внуци, но младежкото и ученическото в тях е още живо. Както и незабравената способност да се веселят като за последно, точно както онезвремешните ученици. След общата снимка, ятото отиде да пирува във воден бар, като специално за този ден позволи на половинките им да си вземат почика от тях, дори за вечерта.

По-хубавото от купона бяха спомените. Оказа се че първите шофьори от шофьорския клас на г-н Илия Илиев са ИЗЦЯЛО жени. Характерното сериозно отношение на жената към техниката, пиететът към волана и забравения вече полигон, извел на 100 % възпитаничките на 11 В клас до шофьорската книжка. Същевременно 70 % от момчетата били скъсани, отчасти поради несериозно отношение, отчасти, че при тогавашните инструктори нямало хънта-мънта, както обясни един от потърпевшите. От колата на изпит се сваляло дори да натиснеш спирачка без съединител, камо ли да изтървеш мигач, а ако не можеш да паркираш назаден по-добре въобще не се явявай на изпит.В момента паркирането назад е на принципа „пази се кошче/за боклук/ идва носорожче/шофьор/. Само за тази година вече има три инцидента с пешеходци блъснати на заден ход, може би защото шофьорите смятат, че страничните огледала са най-вече за украса.

Както се полага на един благодарен клас, на гости на юбилея бяха поканени и учителите. Освен Илия Илиев, част от партито ще бъде и бившия зам.-директор г-н Георгиев. Никой не знаеше какво е първото му име. Респектът към преподавателя и началник бил такъв, че малкото му име останало в голяма неизвестност, замествано винаги с почтителното „Господин”. Иначе следвало шамар зад врата (в добрия случай) и безмилостно набиване на канчето вкъщи-„Като се изучиш като даскала, тогава ще му говориш като на братчед си”.

Не съвсем педагогическо от днешна гледна точка, но пък тогавашния ученик попадаше на хора и ставаше човек. Сегашните ученици влизат различно умни и излизат еднакво .... подготвени хора.

Г.Христов

Снимка за спомен с учителя
...и пред богородица
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

 • 1
  Сл
  слънце
  26 -2
  20:04, 30 май 2015
  Направо се разсмях...Къде преди 40 години беше възможно да кажеш на някого Господин като обръщение?! Преди девети септември - да, но след него, обръщението към учителите беше Другарю Еди кой си.
 • 2
  Si
  SiLeNce91
  8 -7
  20:23, 30 май 2015
  Бе, като гледам думата Господин е сложена в кавички, което идва да подскаже нещо!?
 • 3
  Ka
  Kauncho
  22 0
  02:05, 31 май 2015
  Браво на този задружен клас! Де да бяха всички такива,голяма част,дори и за 5 годишнината си не се събират! Поклон!
 • 4
  До
  До SiLeNce91
  1 0
  02:51, 31 май 2015
  Защо си толкова тъп! Това е малкото му име. Казва се Господин( Курцанов)
 • 5
  Ах
  Ахъ,да...
  2 -29
  10:44, 31 май 2015
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Сл
   слънце
   18 -1
   11:25, 31 май 2015
   Завист,злоба или просто задръстено провинциално мислене от 19 век?!
  • Би
   Бивш ученик
   9 0
   14:46, 31 май 2015
   Къде ги видя тия къси поли "приятелю" ? Завистта и злобата нямат почивен ден.
 • 6
  Съ
  съседка от блока
  2 -9
  12:42, 31 май 2015
  Йонка - мачкан лак Виж коментара
  • Съ
   съсед
   3 -1
   15:50, 31 май 2015
   Коя пък е Йонка?
 • 7
  Би
  Бивш ученик
  12 -1
  14:41, 31 май 2015
  За учителя Илия Илиев само хубави спомени. Строг , принципен , честен и толерантен към всеки един от нас.Рядък талант за учител събрани в една незабравима личност.
  Благодарим ти учителю. Ти ни даде много , ние взехме достатъчно.
  Бъди жив и здрав. Няма да забравим твоята човечност която си съхранил и до днес.
 • 8
  19
  1964
  6 0
  23:17, 31 май 2015


  Другарят Илиев ми е преподавал и на мен-випуск 1982г.Наистина тогава нямаше "лабаво".Често сме коментирали с мои съученици,че това на което ни е научил го помним за цял живот.Обичаше да казва,че самото шофиране е върхът на сладоледа и докато стигнеш до него, трябва да се научиш на много други неща-да знаеш как да го поддържаш ,да изучиш добре устройството му така ,че като те попитат къде е съединителят,не да показваш левият ***** в купето,а да знаеш наистина за какво служи този възел и как действа.Научи ни да бъдем толерантни на пътя,защото автомобила освен благо е и жестоко оръжие,което убива ,че управлението му е изключителна отговорност,както към тези които возиш, така и към всички останали участници в движението.Жалко,че в днешно време вече няма такива преподаватели.Някои ще кажат ,че в часовете му имаше прекалено много дисциплина и ни е третирал като войници.Това е вярно,но сега разбирам ,че е било за добро,тъй като шофирането е преди всичко дисциплина и отговорност.Упражнявам професия свързана с разследване на пътни инциденти и смело мога да твърдя,че този човек обучавайки качествено своите курсисти със сигурност е спасил много човешки животи.Мога само да кажа:"Благодяря учителю, бъди все така жизнен и както винаги истински джентълмен".
 • 9
  Ce
  centa
  2 0
  09:42, 2 юни 2015
  Евала на те хора, и на старите добри времена, жалко че днес вече не е така.

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини