От х:

Днес в x:

1 °C

По български: Черешите поскъпнаха за черешова задушница

Половин Хасково се изсипа на пловдивските гробища


Дори и необичащите череши ги купуват преди днешния Черешова задушница. Сладкият плод е част от култа към мъртвите в християнската религия и заедно с житото, хляба и виното задължително се оставя на гроба на скъпия покойник. Тази сметка са си направили и хасковските търговци, които изненадващо вдигнаха цените на черешите точно за едноименната задушница. В предходните дни костилковия следваше трайна тенденция на поевтиняване, заради богатата тазгодишна реколта и свръх предлагането. Плодът се срина под 3-то лева и дори започна масово да се предлага на 2.50, когато типично по български, поводът го върна към високите цени. България е може би единствената или във всеки случай една от много малкото държави в света, където по празници или събития цените за масовия потребител не се свиват от промоции и намаления, а напротив растат, понякога в пъти. На 14-те февруари и 8-ми март например цветята започват да гонят грамажа на бижутата-китка за 5 лв, освен ако не е повече, дори двойно.

Черешите поскъпнаха по-скромно, но се върнаха на нива от 3 лв, а на пазарчето към Автогарата прескочиха 3.50. Тарикати се бяха изхитрили да доставят череши и на входа на Пловдивските гробища като цената там бе 4-левка. Забравилите плода нямаше какво да правят и купуваха. За сметка на това, промоцията дойде от гробищата. Бариерата бе вдигната и не се събираше таксата от 1 лев за посещение. Трябва да се признае на Обредния дом, че редовно спестява входа на всеки голям християнски празник. Днешната задушница бе една от четирите през годината и може би най-голямата.

Отбелязва се винаги в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.
Свързана е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

На този ден, чрез богослужението в църквата, измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите. На този ден от християните се изискват и дела на благотворителност. Нещо което бе добре известно на просяците, населили плътно гробищните алеи. От християните се изисква да правят общи трапези, на които се раздават жито, хляб, вино, плодове и други храни. Гробовете се почистват, прекадяват и преливат с вода и с червено вино.

Г.Христов

Гробищата се почистват..
прелива се ...
...и се пали свещ

Покрай празника, търговците на цветя и череши направиха добри обороти/вторите избягаха от снимките/
Заради липса на такса вход парка се задръсти от автомобили
...и от просяци, които разчитаха на християнска благотворителност
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ма
  МАНГО
  2 0
  14:47, 31 май 2015
  Прост народ - слаба държава!

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
03 мар 2021
Последни новини