От х:

Днес в x:

11 °C

Хасковлии мразят мръсотията, затова не я пипат

Хасковски деца се наложи да почистват мръсотията на възрастните и предадоха днес стотици килограми отпадъци

Хасковлии мразят мръсотията на обществените места, затова няма да се прежалят да я пипнат, дори за да я изхвърлят в кошчето за смет. Ако пък е у тях, ще я изхвърлят не в съдовете за смет, а тъкмо за тях. Това разказа възмутената Елван, една от участниците в кампанията „Да изчистим България заедно”. Над 300 хасковски ученици от 11 училища, техни учители и съпричастни към инициативата граждани се появиха на сборния пункт на Кенана, където предадоха собственоръчно събрани буклуци. И се съгласиха с нелицеприятната истина, че ако не е достатъчно чисто в града, то вина имат и неговите граждани. „Тази сутрин например видях ей там една жена да изхвърля боклука си вместо в кошчето на земята” каза 14-годишната Елван докато сочеше кенански бобър иначе празен от съдържание, но със смет около него. „Много хора гледам как изхвърлят чашки и опаковки направо на земята и на тревата” подкрепи я 11-годишната Таня. Детето бе със счупена дясна ръка, но това не и попречило да се включи активно в почистването и дори да предаде цели 3 чувала и половина пластмасови отпадъци. Намерила ги по общи места от улицата или в дворове на някои от живущите там.

Акцентът днес неслучайно бе пластмасата, защото именно опаковките от изкуствения материал буквално давят Хасково. Само за час-два вчера ученичка бе събрала над 50 празни ПВЦ-та бира, отделно още 20-на 10-литрови бидони за минерална вода. Малките шишенца и кутии за сокове са другите често срещани остатъци из градинки, детски кътове и тротоари. За найлонките от покупките няма какво да се говори, били на всеки метър. Колкото и да е многобройна, пластмасата обаче е лека, затова на малчуганите се организирали по компании за да могат да съберат повече смет. Вместо сливи обаче получаваха книги с разкази и приказки, туристически справочници и илюстровани комикси. Материалите са осигурени от областния управител Добри Беливанов с помощта на регионалната екоинспекция РИОСВ. „На децата им харесва да чистят и пазят природата” потвърждава и Стефка Петкова, учителка на може би най-многобройно представеното хасковско училище, включило се в акцията- СОУ „Васил Левски”. Химичката съвместявала уроците за валенти и радикали, заедно с лекции за опазване на природната среда. „Трябва много, много работа с родителите. Затова на всяко наше почистване каним и тях, да видят как е” допълва Петкова. По тази логика ги канят често, защото поне в „Левски” са на принципа, че не трябва да мърсят цяла година и един път да чистят, а точно обратното. „На децата им харесва” със загадъчна усмивка допълни преподавателката, оставяйки недоизказано дали това важи за родителите.

Масирано в кампанията участваха и от ОУ „Христо Смирненски”, ОУ „Иван Рилски” и ОУ „Климент Охридски”. Много деца обаче решили че ще се чисти тепърва по Кенана и се появиха с чували и найлонови ръкавици. Опитът им да си направят своя оборка, за да се включат за книжките и комиксите обаче удари на камък-точно на Алеята на Кенана мръсотия нямаше, защото паркът се поддържал и чистел редовно. Не така стоят нещата в околните гори, но за да им спестят усещанията на шумкарите, организаторите им раздадаха награди, така да се каже в аванс и като обещание-да чистят за в бъдеще без да чакат някой да ги подкани.

Събраната смет ще отиде за рециклиране. Освен тази която вече се рециклираше от Екоклуб приятели във „Васил Левски”. Децата от клуба целогодишно давали втори живот на боклуците-правели ги на вази, моливници и изрисувани сувенири, които сега с удоволствие раздаваха на най-мъничките участници в акцията.


Г.Христов

Над 300 ученици се включиха в кампанията "Да изчистим България заедно"
За което получиха награди от Областна администрация
Със средства на губернатора Беливанов и РИОСв били закупени книги и комикси
Елван/най-вдясно/ показва какво е намерила за една кратичка оборка по улиците
Книги за смет
Въпреки ранния час непрекъснато прииждаха ученици
...и от детските градини, на ръцете на майките си
Резултатът от само 1 час акция
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  Да
  да да
  20 -1
  15:52, 31 май 2015
  тези които изхвърлят извън кофите за боклук, са предимно,как трябваше да им казваме по европейски,че и те са имали права и + това са "малцинство",а вярно роми-ц*****. Е има и други естествено
 • 2
  Do
  don omar
  25 -1
  18:35, 31 май 2015
  Защо организирате децата да чистят боклуците на другите ,които хвърлят през цялата година.Да чистят кметове ,съветници и разни други тарикати .Аз съм много против деца да чистят тези мръсотии.
 • 3
  Ха
  харитон
  36 0
  18:47, 31 май 2015
  На скоро бях свидетел на една сценка която ме остави без думи.Жена шофираща голям и лъскав джип, спря на светофара на "Раковска" изсипа съдържанието на пепелника на улицата и си вдигна стъклото , в същото това време се свали и задното стъкло и от детска ръчица изхвърли някакви хартийки.Никога няма да се включа в подобна кампания!Възпитал съм детето си да пази природата и да не я замърсява , и ми писна да бърша задниците на някакви ПАРАЗИТИ които си мислят ,че природата е даденост която ще бъде вечна, и които са на мнение ,че има хора за почистване и те трябва да чистят на всякъде.Е не са прави!
  • Ма
   МАНГО
   0 -4
   19:48, 31 май 2015
   Напротив - прави са! За съжаление! Тази статия го... Виж коментара
 • 4
  99
  9999999999999
  1 0
  08:24, 1 юни 2015
  Солени глоби за нарушителите.и да се изпълняват глобите.никой не е длъжен да чисти лайната на идиотите.
 • 5
  Гр
  грешка
  1 0
  11:55, 1 юни 2015
  Името на учителката по химия е Светла Миткова. Проверявайте си информацията.
  • Gg
   ggeo
   0 -1
   12:35, 1 юни 2015
   Името на учителката по химия е Стефка Петкова. Преподавала е лично на автора на статията, така че не му е необходимо да проверява нищо.
 • 6
  Ли
  лиско
  0 0
  13:29, 1 юни 2015
  Честно казано, ние, българите хич не сме по хигиената и чистотата.И ако се дивим на чистотата в други държави, то трябва да ни е ясно, че основните виновници за това са хората- при тях -чисто, при нас- мръсно...Българинът изхвърля всякакви боклуци от прозорци на жилища, на влакове, на автомобили в движение. Трябват ни 10 години жестоки глоби за замърсяване, за да се научим на ред!
 • 7
  Ли
  лиско
  0 0
  13:29, 1 юни 2015
  Честно казано, ние, българите хич не сме по хигиената и чистотата.И ако се дивим на чистотата в други държави, то трябва да ни е ясно, че основните виновници за това са хората- при тях -чисто, при нас- мръсно...Българинът изхвърля всякакви боклуци от прозорци на жилища, на влакове, на автомобили в движение. Трябват ни 10 години жестоки глоби за замърсяване, за да се научим на ред!

Още новини

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини