От х:

Днес в x:

Хасковлии мразят мръсотията, затова не я пипат

Хасковски деца се наложи да почистват мръсотията на възрастните и предадоха днес стотици килограми отпадъци

Хасковлии мразят мръсотията на обществените места, затова няма да се прежалят да я пипнат, дори за да я изхвърлят в кошчето за смет. Ако пък е у тях, ще я изхвърлят не в съдовете за смет, а тъкмо за тях. Това разказа възмутената Елван, една от участниците в кампанията „Да изчистим България заедно”. Над 300 хасковски ученици от 11 училища, техни учители и съпричастни към инициативата граждани се появиха на сборния пункт на Кенана, където предадоха собственоръчно събрани буклуци. И се съгласиха с нелицеприятната истина, че ако не е достатъчно чисто в града, то вина имат и неговите граждани. „Тази сутрин например видях ей там една жена да изхвърля боклука си вместо в кошчето на земята” каза 14-годишната Елван докато сочеше кенански бобър иначе празен от съдържание, но със смет около него. „Много хора гледам как изхвърлят чашки и опаковки направо на земята и на тревата” подкрепи я 11-годишната Таня. Детето бе със счупена дясна ръка, но това не и попречило да се включи активно в почистването и дори да предаде цели 3 чувала и половина пластмасови отпадъци. Намерила ги по общи места от улицата или в дворове на някои от живущите там.

Акцентът днес неслучайно бе пластмасата, защото именно опаковките от изкуствения материал буквално давят Хасково. Само за час-два вчера ученичка бе събрала над 50 празни ПВЦ-та бира, отделно още 20-на 10-литрови бидони за минерална вода. Малките шишенца и кутии за сокове са другите често срещани остатъци из градинки, детски кътове и тротоари. За найлонките от покупките няма какво да се говори, били на всеки метър. Колкото и да е многобройна, пластмасата обаче е лека, затова на малчуганите се организирали по компании за да могат да съберат повече смет. Вместо сливи обаче получаваха книги с разкази и приказки, туристически справочници и илюстровани комикси. Материалите са осигурени от областния управител Добри Беливанов с помощта на регионалната екоинспекция РИОСВ. „На децата им харесва да чистят и пазят природата” потвърждава и Стефка Петкова, учителка на може би най-многобройно представеното хасковско училище, включило се в акцията- СОУ „Васил Левски”. Химичката съвместявала уроците за валенти и радикали, заедно с лекции за опазване на природната среда. „Трябва много, много работа с родителите. Затова на всяко наше почистване каним и тях, да видят как е” допълва Петкова. По тази логика ги канят често, защото поне в „Левски” са на принципа, че не трябва да мърсят цяла година и един път да чистят, а точно обратното. „На децата им харесва” със загадъчна усмивка допълни преподавателката, оставяйки недоизказано дали това важи за родителите.

Масирано в кампанията участваха и от ОУ „Христо Смирненски”, ОУ „Иван Рилски” и ОУ „Климент Охридски”. Много деца обаче решили че ще се чисти тепърва по Кенана и се появиха с чували и найлонови ръкавици. Опитът им да си направят своя оборка, за да се включат за книжките и комиксите обаче удари на камък-точно на Алеята на Кенана мръсотия нямаше, защото паркът се поддържал и чистел редовно. Не така стоят нещата в околните гори, но за да им спестят усещанията на шумкарите, организаторите им раздадаха награди, така да се каже в аванс и като обещание-да чистят за в бъдеще без да чакат някой да ги подкани.

Събраната смет ще отиде за рециклиране. Освен тази която вече се рециклираше от Екоклуб приятели във „Васил Левски”. Децата от клуба целогодишно давали втори живот на боклуците-правели ги на вази, моливници и изрисувани сувенири, които сега с удоволствие раздаваха на най-мъничките участници в акцията.


Г.Христов

Над 300 ученици се включиха в кампанията "Да изчистим България заедно"
За което получиха награди от Областна администрация
Със средства на губернатора Беливанов и РИОСв били закупени книги и комикси
Елван/най-вдясно/ показва какво е намерила за една кратичка оборка по улиците
Книги за смет
Въпреки ранния час непрекъснато прииждаха ученици
...и от детските градини, на ръцете на майките си
Резултатът от само 1 час акция
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Да
    да да
    20 -1
    15:52, 31 май 2015
    тези които изхвърлят извън кофите за боклук, са предимно,как трябваше да им казваме по европейски,че и те са имали права и + това са "малцинство",а вярно роми-ц*****. Е има и други естествено
  • 2
    Do
    don omar
    25 -1
    18:35, 31 май 2015
    Защо организирате децата да чистят боклуците на другите ,които хвърлят през цялата година.Да чистят кметове ,съветници и разни други тарикати .Аз съм много против деца да чистят тези мръсотии.
  • 3
    Ха
    харитон
    36 0
    18:47, 31 май 2015
    На скоро бях свидетел на една сценка която ме остави без думи.Жена шофираща голям и лъскав джип, спря на светофара на "Раковска" изсипа съдържанието на пепелника на улицата и си вдигна стъклото , в същото това време се свали и задното стъкло и от детска ръчица изхвърли някакви хартийки.Никога няма да се включа в подобна кампания!Възпитал съм детето си да пази природата и да не я замърсява , и ми писна да бърша задниците на някакви ПАРАЗИТИ които си мислят ,че природата е даденост която ще бъде вечна, и които са на мнение ,че има хора за почистване и те трябва да чистят на всякъде.Е не са прави!
    • Ма
      МАНГО
      0 -4
      19:48, 31 май 2015
      Напротив - прави са! За съжаление! Тази статия го... Виж коментара
  • 4
    99
    9999999999999
    1 0
    08:24, 1 юни 2015
    Солени глоби за нарушителите.и да се изпълняват глобите.никой не е длъжен да чисти лайната на идиотите.
  • 5
    Гр
    грешка
    1 0
    11:55, 1 юни 2015
    Името на учителката по химия е Светла Миткова. Проверявайте си информацията.
    • Gg
      ggeo
      0 -1
      12:35, 1 юни 2015
      Името на учителката по химия е Стефка Петкова. Преподавала е лично на автора на статията, така че не му е необходимо да проверява нищо.
  • 6
    Ли
    лиско
    0 0
    13:29, 1 юни 2015
    Честно казано, ние, българите хич не сме по хигиената и чистотата.И ако се дивим на чистотата в други държави, то трябва да ни е ясно, че основните виновници за това са хората- при тях -чисто, при нас- мръсно...Българинът изхвърля всякакви боклуци от прозорци на жилища, на влакове, на автомобили в движение. Трябват ни 10 години жестоки глоби за замърсяване, за да се научим на ред!
  • 7
    Ли
    лиско
    0 0
    13:29, 1 юни 2015
    Честно казано, ние, българите хич не сме по хигиената и чистотата.И ако се дивим на чистотата в други държави, то трябва да ни е ясно, че основните виновници за това са хората- при тях -чисто, при нас- мръсно...Българинът изхвърля всякакви боклуци от прозорци на жилища, на влакове, на автомобили в движение. Трябват ни 10 години жестоки глоби за замърсяване, за да се научим на ред!
Последни новини