От х:

Днес в x:

Търновска царица разтропа гости от Турция

Танцьори от Турция зарязаха всичко, за да се хванат на Търновска царица

Гости от Турция, дошли специално да покажат своите народни обичаи, зарязоха репетициите и спонтанно се хванаха на хоро под звуците на Търновска царица. Награбили огромно знаме на Република Турция, комшииите чинно чакаха да им дойде реда за участие в международния етнофестивал в Минерални бани, но достолепието им се разби на пух и прах при първите ритми на Царицата, запета от Илка Александрова на откриването. Знамето бе подпряно нейде, преговаряните наум и наяве стъпки от техните танци забравени, за да бъдат заменени със скокливото българско хоро. Минути по-късно примерът на гостите бе последван и от публиката, която заформи свой кръг пред сцената в градския парк на Минерални бани. На самата сцена пък се вихреше друг хоровод от професионалисти-ансамбъл от България, който май не участвал в конкурсната програма, а бил само за демонстрация.

„Всички са наши изселници, които знаят български и българското хоро. Ама и в самата Турция нашите танци се играят по същия начин” уточни кметът на Баните Мюмюн Искендер докато искрено се радваше на гледката. Началникът на общината бе повече от горд, че Минерални бани стават за 15-ти път домакин на международния етнофесивал, който всяка година привлича хиляди гости от целия полуостров, че и извън него. Този сезон в конкурсната програма се включиха 1700 (! ) деца с 94 групови и индивидуални изпълнения. Разделени са в две групи-от 8 до 13 год. възраст, до 14-18 год. След два дни на напрегнато съревнование ще се дадат 35 индивидуални и колективни награди, плюс най-голямата-купата на д-р Желязко Христов. Лидерът на КНСБ бе инициатора, душата и сърцето на този фестивал, който продължава дори и след като самото сърце на доктора спря да бие през 2010-та година.

КНСБ се броят за организатори на фестивала, но в далеч по-голяма степен това определение прилягаше повече на община Минерални бани. Ако за нещо го беше яд Искендер, то е че курортното селище няма достатъчно хотели да приеме всички гости. Заедно с придружаващите лица те отскачали над 2000 души и трябвало да бйъдат разпределяни и настанявани по хотелите в Хасково и Димитровград. Баните обаче се канят да запазят меда от фестивала само за себе си и до няколко години се заричат да имат двойно повече страноприемници-за такива и други поводи. Инвеститори имало, а с тях ще дойдат и инвестициите, убеден е кметът.
Тази година държавите може да са по-малко, но участието им е по-масирано. Със свои състави са представени Румъния, Хърватска, Босна и Херциговина, Сърбия, Турция, Гърция и разбира се България. Изпълненията им ще бъдат оценяни от професионално жури водено от акад. Красимир Петров с международни помощници-Анатолий Клочков, Иван Кумичин и нашия музиковед Мария Георгиева. Категориите в които ще бъдат оценявани участниците са песни, танци, инструменталисти и пресъздаване на народни обичаи.


Г.Христов

Допреди това се готвеха за тържествено излизане на сцената
Фестивалът бе открит с български хора
...и продължи с далеч по-сдържаните изпълнения на хървати
Участниците бяха нагиздени с национални носии

Най-пъстри бяха румънците
Базар на занаятите

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    Се
    СЕЛЕНЖЕР
    47 -27
    15:52, 31 май 2015
    Много ясно,че ще скочат от радост да играят на търновска царица...та там се пее,как българската войска и държава се погубва от кървавия полумесец...защо не им пуснахте янко полковника,петко войвода или димо терфенлията да видим дали няма да си тръгнат за истамбул...
    • Jh
      jh
      4 -18
      19:45, 31 май 2015
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Se
      selski
      6 -3
      21:39, 31 май 2015
      нещастник,ще си умреш стоя плитък ум, и разбирания, ама ти нямаш вина дядо ти е виновен,
  • 2
    Чи
    ЧИКИЯТА
    21 -7
    18:06, 31 май 2015
    Най идиотската песен ! Да се забрани въпросната песен ! Ненавиждам тази песен ! Пуснете им хард рок...те го обичат много !
  • 3
    Mh
    mhp
    9 -32
    19:47, 31 май 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 16
      1652лк
      19 -5
      20:38, 31 май 2015
      Ами щом искаш боцкай се сам
    • Ба
      БАЙ УЙ
      16 -6
      22:39, 31 май 2015
      Първо да ти напомня,че в турция на вас пачите викат гяури,защото знаят какъв ви е произхода.и второ вземи си направи един автоминет за да не дойда аз да ти хвана тъпата кафа и да ти я навра в задника.
  • 4
    12
    1234567953587
    14 -7
    22:06, 31 май 2015
    Да го духаш бе амуджа
  • 5
    Кс
    ксксккйдй
    3 -3
    23:31, 31 май 2015
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Tu
      tu160
      1 -1
      03:41, 1 юни 2015
      Неграмотно копеле,
      на никого няма да липсваш! Поздрави от друг емигрант!
  • 6
    Са
    САМО ТАКА
    2 0
    11:44, 1 юни 2015
    САМО ТАКА, Умират от мъка,че никой не може да сломи Българския Дух..Ще играем и пеем да умира *******.им..”Не литургия,Хоро,Хоро ще се играе”-БЕНКОВСКИ.! Да живее БЪЛГАРИЯ.!
  • 7
    Са
    САМО ТАКА
    0 0
    11:59, 1 юни 2015
    Беше Красотааааааа...Бравоооооо
  • 8
    Уч
    учител по животновъдство
    1 -2
    23:17, 1 юни 2015
    Деца мои вище сега аз съм учител по история и исках да ви обесня какво значи гяур,първо не всеки българин може да се каже че е гяур,гяури са точно онези които се засягат като им се казва чеса гяури като бай уй например той и още някои тука дето са коментирали са хакъна,типични гяури.все едно той дами каже гяур и аз да се засегна,я я,чок сикиме.аз се знам какъв съм,нито в турция са ми казвали че сам гяур нито никаде,какъвто се чувстваш такъв си.щом вие сте се чувствали за гяури значи сте така,
    • Се
      СЕЛЕНЖЕР
      4 -1
      23:40, 1 юни 2015
      Учителю по духане,ти си жив капут по рождение.колкото и да се мъчиш да пишеш четливо на десет местенца си пролича,че си обикновен дъхлия от така самозваната депесарска интелигенция с купените дипломи...
    • На
      На учителя
      1 -1
      09:23, 2 юни 2015
      Уважаеми учителю! За съжаление май сте пропускали часовете по български език и граматика.
Последни новини