От х:

Днес в x:

Психолози: Жените нямат воля да откажат цигарите

Красимира Богданова

Жените нямат достатъчно воля да откажат цигарите, дори да искат. В най-добрия случай започват, но се пречупват много бързо и пак се връщат към порочния навик. Това смята психоложката от РЗИ Хасково Красимира Богданова по повод световния Ден без тютюнев дим 31 май. В последния работен ден преди датата инспекцията стана част от организацията на редица мероприятия, посветени на борбата срещу цигарите.

Отказването им е най-лесното нещо на света - всеки го е правил по няколкостотин пъти, пошегуваха се докторите. Въпросът е да се издържи, а по-често издържат мъжете. Затова и пушачките са повече, примерно на 50 души, 30 са жени и 20 мъже. „Въпросът е, че когато един мъж вземе личностно решение за себе си, че няма да пуши - той обикновено изпълнява това решение“, подчерта Богданова. Нейни колеги обясняват това поведение със склонността на силния пол да превръща всичко в състезание и себедоказване - дори отказването на цигарите. Обратно - жените при най-малката депресия или просто засилило се желание, се поддават на изкушението. „Особеност на психиката и на пола“, сви рамене лекарката, но и представителка на този пол Красимира Богданова. Обобщението й бе подкрепено с факти - отказалите цигарите през тази година, след консултация в кабинета на РЗИ, са все мъже. Не пушели вече трети месец. Било им много криво, но се борили с никотиновата зависимост чрез лепенки и дъвки. Помагало. „Всеки друг заместител е за предпочитане пред цигарата - електронна цигара, дъвки, каквото и да е. То няма да има 4 000 вредни за човека елементи, колкото се съдържат в тютюневия дим“, мотивира се Богданова. И изпадна в затруднение да обясни защо не е добра модата сред тинейджърите да заменят цигарите с марихуана.

Според редица медицински сепциалисти тревата дори има известен терапевтичен ефект, отделно, че е далеч по-безвредна от тютюна, плюс гадостите, с които го третират - катрани, лепила и др. „Да, наистина не е толкова вредна. И ако ставаше дума само за марихуана срещу тютюн - да да пушат трева. Но марихуаната е първата стъпка и никой не остава на нея. Винаги идва тежката артилерия, откъдето вече няма измъкване“, все пак се мотивира психоложката. Даде си все пак сметка, че говори пред мнозинство от пушачи, затова смени поученията с чисто практически съвет - ако ще пушете, пушете само легални цигари. Нелегалните, така наречените контрабандни, са в пъти по-вредни и само лепилото, с които скрепяват фасовете, може да ви убие.

Най-положителното нещо за отчитане в навечерието на Световния ден бе, че трайната тенденция напоследък е да намаляват тинейджърите, които пушат. За сметка на това се увеличават хората от средната възраст, някои от които пропушват.

13 души са били спипани да димят в заведение и са санкицонирани с глоби, похвали се началникът на никотиновата полиция д-р Иван Александров. Две от наказанията паднаха в съда, призна той, но даде висока оценка за работата на службата си. Одрусани са само физически лица - 10 клиенти и 3-ма управители на заведения, но глобите не са никак малки - от 300 до 500 лв. Няма обаче законов механизъм да бъде глобен непълнолетен в заведение - дори да пафка демонстративно и от бара да не са му предоставили пепелник. Парадоксът е, че в такива случаи има пушене на закрито, но няма виновни или поне такива, които могат да бъдат наказани.

Г. Христов

Шефът на Никотиновата полиция призна, че не може да глобява непълнолетни по заведенията
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Mg
    MG
    2 0
    16:40, 29 май 2015
    Аз съм жена и ги отказах. Три години не съм докоснала цигара и дори не се изкушавам. Така че сте в грешка.
    • Мм
      ммдааа
      4 -1
      20:01, 29 май 2015
      повече от 10 години съм непушач, а мъжа ми още все редовно пробва да ги откаже... Ако цитираната госпожа няма достатъчно воля или желание да ги откаже нека не вменява недостатъците си като отличителна черта на жените по полов признак. Както е добре известно всички групови обобщения неотчитащи личните и индивидуалните качества на индивида са манипулативни, неточни и по същността си неверни.
  • 2
    Ед
    една
    1 0
    17:03, 29 май 2015
    птичка пролет не прави! :)
  • 3
    Ба
    БАЙ УЙ
    6 -1
    07:27, 30 май 2015
    Те жените нямат воля и секса да откажат,но аз не ги съдя за това.
    • Пи
      Пишман
      7 -1
      12:13, 30 май 2015
      Уважаема г-жо Богданова! Да си изхвърлите дипломата в коша, защото един психолог не би допуснал да изрази подобно твърдение! Няма значение дали си жена или мъж- волята е основния фактор за отказване на тютюнопушенето. Цигарите се отказват трудно, защото в един момент се превръщат в навик, който става част от подсъзнанието ни. Да не говорим, че често си внушаваме, че в стресови ситуации ни действат успокояващо, с което се обяснява и защо при стрес някои бивши пушачи се връщат отново към вредния навик. Не говорете глупости без да сте запозната! Аз също съм психолог, разработвала съм с отличен дипломна работа на тема " Мотиви за отказване от тютюнопушенето" и твърдя, че вашето изказване е некомпетентно. Жалко за пропилените ви години в университета!
    • Пи
      пишман +
      5 0
      14:34, 30 май 2015
      Интересно- кой университет и колко години?
  • 4
    Ба
    БАЙ УЙ
    1 0
    07:27, 30 май 2015
    Те жените нямат воля и секса да откажат,но аз не ги съдя за това.
  • 5
    До
    до бай уй
    4 -1
    13:34, 30 май 2015
    Защо така, Байо? Сексът не трябва да се отказва. Полезен е. Колкото повече, толкова по-добре. Не го отказвайте, бе хора :)

Случаен виц

Последни новини