От х:

Днес в x:

23 °C

Психолози: Жените нямат воля да откажат цигарите

Красимира Богданова

Жените нямат достатъчно воля да откажат цигарите, дори да искат. В най-добрия случай започват, но се пречупват много бързо и пак се връщат към порочния навик. Това смята психоложката от РЗИ Хасково Красимира Богданова по повод световния Ден без тютюнев дим 31 май. В последния работен ден преди датата инспекцията стана част от организацията на редица мероприятия, посветени на борбата срещу цигарите.

Отказването им е най-лесното нещо на света - всеки го е правил по няколкостотин пъти, пошегуваха се докторите. Въпросът е да се издържи, а по-често издържат мъжете. Затова и пушачките са повече, примерно на 50 души, 30 са жени и 20 мъже. „Въпросът е, че когато един мъж вземе личностно решение за себе си, че няма да пуши - той обикновено изпълнява това решение“, подчерта Богданова. Нейни колеги обясняват това поведение със склонността на силния пол да превръща всичко в състезание и себедоказване - дори отказването на цигарите. Обратно - жените при най-малката депресия или просто засилило се желание, се поддават на изкушението. „Особеност на психиката и на пола“, сви рамене лекарката, но и представителка на този пол Красимира Богданова. Обобщението й бе подкрепено с факти - отказалите цигарите през тази година, след консултация в кабинета на РЗИ, са все мъже. Не пушели вече трети месец. Било им много криво, но се борили с никотиновата зависимост чрез лепенки и дъвки. Помагало. „Всеки друг заместител е за предпочитане пред цигарата - електронна цигара, дъвки, каквото и да е. То няма да има 4 000 вредни за човека елементи, колкото се съдържат в тютюневия дим“, мотивира се Богданова. И изпадна в затруднение да обясни защо не е добра модата сред тинейджърите да заменят цигарите с марихуана.

Според редица медицински сепциалисти тревата дори има известен терапевтичен ефект, отделно, че е далеч по-безвредна от тютюна, плюс гадостите, с които го третират - катрани, лепила и др. „Да, наистина не е толкова вредна. И ако ставаше дума само за марихуана срещу тютюн - да да пушат трева. Но марихуаната е първата стъпка и никой не остава на нея. Винаги идва тежката артилерия, откъдето вече няма измъкване“, все пак се мотивира психоложката. Даде си все пак сметка, че говори пред мнозинство от пушачи, затова смени поученията с чисто практически съвет - ако ще пушете, пушете само легални цигари. Нелегалните, така наречените контрабандни, са в пъти по-вредни и само лепилото, с които скрепяват фасовете, може да ви убие.

Най-положителното нещо за отчитане в навечерието на Световния ден бе, че трайната тенденция напоследък е да намаляват тинейджърите, които пушат. За сметка на това се увеличават хората от средната възраст, някои от които пропушват.

13 души са били спипани да димят в заведение и са санкицонирани с глоби, похвали се началникът на никотиновата полиция д-р Иван Александров. Две от наказанията паднаха в съда, призна той, но даде висока оценка за работата на службата си. Одрусани са само физически лица - 10 клиенти и 3-ма управители на заведения, но глобите не са никак малки - от 300 до 500 лв. Няма обаче законов механизъм да бъде глобен непълнолетен в заведение - дори да пафка демонстративно и от бара да не са му предоставили пепелник. Парадоксът е, че в такива случаи има пушене на закрито, но няма виновни или поне такива, които могат да бъдат наказани.

Г. Христов

Шефът на Никотиновата полиция призна, че не може да глобява непълнолетни по заведенията
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Mg
  MG
  2 0
  16:40, 29 май 2015
  Аз съм жена и ги отказах. Три години не съм докоснала цигара и дори не се изкушавам. Така че сте в грешка.
  • Мм
   ммдааа
   4 -1
   20:01, 29 май 2015
   повече от 10 години съм непушач, а мъжа ми още все редовно пробва да ги откаже... Ако цитираната госпожа няма достатъчно воля или желание да ги откаже нека не вменява недостатъците си като отличителна черта на жените по полов признак. Както е добре известно всички групови обобщения неотчитащи личните и индивидуалните качества на индивида са манипулативни, неточни и по същността си неверни.
 • 2
  Ед
  една
  1 0
  17:03, 29 май 2015
  птичка пролет не прави! :)
 • 3
  Ба
  БАЙ УЙ
  6 -1
  07:27, 30 май 2015
  Те жените нямат воля и секса да откажат,но аз не ги съдя за това.
  • Пи
   Пишман
   7 -1
   12:13, 30 май 2015
   Уважаема г-жо Богданова! Да си изхвърлите дипломата в коша, защото един психолог не би допуснал да изрази подобно твърдение! Няма значение дали си жена или мъж- волята е основния фактор за отказване на тютюнопушенето. Цигарите се отказват трудно, защото в един момент се превръщат в навик, който става част от подсъзнанието ни. Да не говорим, че често си внушаваме, че в стресови ситуации ни действат успокояващо, с което се обяснява и защо при стрес някои бивши пушачи се връщат отново към вредния навик. Не говорете глупости без да сте запозната! Аз също съм психолог, разработвала съм с отличен дипломна работа на тема " Мотиви за отказване от тютюнопушенето" и твърдя, че вашето изказване е некомпетентно. Жалко за пропилените ви години в университета!
  • Пи
   пишман +
   5 0
   14:34, 30 май 2015
   Интересно- кой университет и колко години?
 • 4
  Ба
  БАЙ УЙ
  1 0
  07:27, 30 май 2015
  Те жените нямат воля и секса да откажат,но аз не ги съдя за това.
 • 5
  До
  до бай уй
  4 -1
  13:34, 30 май 2015
  Защо така, Байо? Сексът не трябва да се отказва. Полезен е. Колкото повече, толкова по-добре. Не го отказвайте, бе хора :)

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини