От х:

Днес в x:

Сусамски иманяр спипан с древно съкровище

Уникалната находка

33-годишен сусамец е бил спипан от полицията с уникален предмет от 5-ти век преди Христа. Това е така наречения кратер, съд за разреждане на вино, който се открива невероятно рядко в гробниците на тракийските царе, и то само в някои от тях. Другата особеност на ценната находка е, че е от епохата на Атина от времето на Перикъл или златния век на древна Гърция. Огледът на специалисти по исторически ценности е потвърдил, че съдът наистина е произведен в древна Елада и не е копие, правено в някои от съюзните народи или периферни колонии, които изобилствали в древна Тракия. Съдът е изработен и по много древна техника - така наречената червенофигурна керамика, при която фонът е с черен цвят, а фигурите са оцветени в червено. За сравнение такава е била техниката и върху керамичните съдове от древна Троя от 12-ти век преди Христа, но материалът на кратера е много по-качествен. Запазил се е цял 25 века под земята, за да бъде счупен от несръчния иманяр.

 

Кратерът е бил здраво изпочупен при откопаването, като впоследствие е направен неумел опит за реставрация. При почистването му са унищожени части от рисунките. Особен интерес представляват изобразените върху съда митологични сцени. Отделните фигурални композиции са били разделени с растителни и геометрични мотиви, нанесени с голямо майсторство. Съдът може да се счита за уникален, понеже засега няма толкова добре запазен аналог, нито с такива размери. Цената му би могла да достигне до стотици хиляди за колекционерите, но в случая би била по-ниска заради нуждата от щателна реставрация след варварското изваждане от земята.

 

То е било дело на заклет иманяр от Сусам. Полицията не каза името му, но местната иманярска общност незабавно го разконспирира - мъж на име Георги Тихлев, който иначе си имал съвсем доходоносен бизнес като фермер. Гледал повече от 100 крави на село, но отвреме навреме го хващали „карастанчовите“ и хуквал към историческите местности наоколо. Преди малко повече от година бил спипан в Пазарджик при опит да пласира антични предмети на изкуството. Тогава го претърсили и му взели металотърсача, но сега такъв не бил открит при обиска. Намерили му само кирките и лопатите в личния му автомобил Фолксваген. Сред тях бил увит и кратера.

 

По случая е образувано досъдебно производство.

 

Г. Христов

 

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    7 -4
    21:31, 29 май 2015
    Всички иманяри са за панделата. Мародери.
  • 2
    Пл
    ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ
    8 0
    23:03, 29 май 2015
    Човека не е от сусам,защото сусама е хранителна добавка,а е от сусамфрансиско.
  • 3
    Пл
    ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ
    4 0
    23:03, 29 май 2015
    Човека не е от сусам,защото сусама е хранителна добавка,а е от сусамфрансиско.
  • 4
    An
    antibike
    5 -1
    11:02, 30 май 2015
    иманяр значи престъпник,куршум за такива
  • 5
    Ей
    ей,че гадове
    3 0
    12:42, 30 май 2015
    Какво ще му направят милите ни съдебни институции НИЩО ето какво и ще го пуснат и отново ще краде история и това муле нещастно ще го продаде за жалки пари,а такива антики нямат цена кретена селски го е съсипал а ако беше намерен цял е безценен
Последни новини