От х:

Днес в x:

Дребосъчковци надпяват баби на Кенана

Децата оставиха сърцата си на сцената

Ангелогласни дребосъчковци засрамиха бабите от фолклорния фестивал „Китна Тракия пее и танцува” и предизвикаха фурор не само сред гордите си мами, но и сред непредубедените зрители, озовали се по същото време на Кенана. 95 дечица с индивидуални изпълнения, певчески и танцови формации на моменти заглушаваха дори известните с пронизителните си гласове „народни” баби, а когато се стигаше до танци подскачаха толкова ентусиаирано, че трябваше да им се напомня да спрат. Отстрани им се радваше и между другото оценяваше, престижно жури водено от „славея на Тракия” Тодор Кошухаров. Сцената с малчуганите пък бе по-недостъпна и от президиум с Бойко Борисов. В ролята на НСО бяха мами, баби и татковци снимащи непрекъснато с мобилни телефони и готови пиперливо да разкарат всеки, който им разваля кадъра с техните ангелчета.

Детското присъствие бе изключително засилено в 50-тото юбилейно издание на Китна Тракия, като радващото бе, че имаше и все повече участници от така нареченото междинно поколение-моми и момци по на 20-25 год, на които може би преди не им е пукало за народното творчество, но от скоро се хванали да пеят и танцуват и веча са по състезания. Гиздавите младоци искрено се наслаждаваха на народните си костюми и се скъсваха да си правят селфита за фейсбук за да се похвалят с нестандартната визия. Част от тях започнали с танците вместо спорт, за поддържане на физически тонус и кондиция, но впоследствие се запленили по магията на народната музика. За пръв път от много години фестивалът Китна Тракия загуби преобладаващия си бабешки облик и се подмлади поне наполовина. Разбира се гръбнакът и сега бяха опитните изпълнители и изпълнителки от разчилни читалищни формации от страната. Тази година броят им е почти рекорден-195 индивидуални изпълнители и 119 групи от 73 населени места в страната, от Пиринско до Бургаско. Масовият наплив затвърждава статутът на Китна Тракия като един от най-големите фолклорни форуми в цяла България, отстъпвайки може би само на съборите в Рожен и Копривщица. На последното място например се е случва да се съберат до 20 000 изпълнители от читалищата от всички фолклорни области на страната плюс участници от славянските комитети по целия свят. Там обаче организацията е на ниво Министерството на културата, тук се прави само от местната община.


В чест на половин вековния юбилей на Китна Тракия, от администрацията решиха да позлатят фестивала, като осигуриха за победителите златни медали, а за техните подгласници сребърен и бронзов. Носителите на отличията ще бъдат определени след тежко умуване на престижно жури водено от акад. Милчо Василев - ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Помагат му народната певица Фанка Койнарова и етнографът от РИМ Розалина Гогова. Конкурсната програма е днес, мъдруването на журито ще продължи поне до вторник, защото задачата им е тежка, предположи Венета Въжарска от община Хасково.

Освен за местните награди, шампионите и техните подгласници от 5-те категории на Китна Тракия ще представят тракийското народно творчество именно на Копривщица 2015 от 5 до 7-ми август. За националния събор победителите от хасовския събор трябва да осигурят цели 4 часа фолклорна програма. Тя ще е в категории певчески и танцови групи, ансамбли, народни обичаи и индивидуални изпълнители.


Г.Христов

...а най-ентусиазирани бяха най-малките
Детското представяне на моменти засрамваше това на бабите
Все повече моми и девойки се захласват по народните песни и танци
Бабите все още обаче са флагмана на Китна Тракия
Подсилване на крак
....преди излизане на сцената
Отстрани се вихреха седянки
...обичайната скара-бира
..и захарен памук
Журито с председател проф. Милчо Василев ще оценява победителите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Sl
    slava_1431780492
    7 0
    15:37, 16 май 2015
    Народната певица е фанка койнарова
  • 2
    Фе
    фенка
    1 0
    23:16, 16 май 2015
    Събора "Китна Тракия" ще продължи ли и в неделя?
  • 3
    12
    123
    0 0
    09:35, 17 май 2015
    не, само в събота беше.
Последни новини