От х:

Днес в x:

14 °C

Дребосъчковци надпяват баби на Кенана

Децата оставиха сърцата си на сцената

Ангелогласни дребосъчковци засрамиха бабите от фолклорния фестивал „Китна Тракия пее и танцува” и предизвикаха фурор не само сред гордите си мами, но и сред непредубедените зрители, озовали се по същото време на Кенана. 95 дечица с индивидуални изпълнения, певчески и танцови формации на моменти заглушаваха дори известните с пронизителните си гласове „народни” баби, а когато се стигаше до танци подскачаха толкова ентусиаирано, че трябваше да им се напомня да спрат. Отстрани им се радваше и между другото оценяваше, престижно жури водено от „славея на Тракия” Тодор Кошухаров. Сцената с малчуганите пък бе по-недостъпна и от президиум с Бойко Борисов. В ролята на НСО бяха мами, баби и татковци снимащи непрекъснато с мобилни телефони и готови пиперливо да разкарат всеки, който им разваля кадъра с техните ангелчета.

Детското присъствие бе изключително засилено в 50-тото юбилейно издание на Китна Тракия, като радващото бе, че имаше и все повече участници от така нареченото междинно поколение-моми и момци по на 20-25 год, на които може би преди не им е пукало за народното творчество, но от скоро се хванали да пеят и танцуват и веча са по състезания. Гиздавите младоци искрено се наслаждаваха на народните си костюми и се скъсваха да си правят селфита за фейсбук за да се похвалят с нестандартната визия. Част от тях започнали с танците вместо спорт, за поддържане на физически тонус и кондиция, но впоследствие се запленили по магията на народната музика. За пръв път от много години фестивалът Китна Тракия загуби преобладаващия си бабешки облик и се подмлади поне наполовина. Разбира се гръбнакът и сега бяха опитните изпълнители и изпълнителки от разчилни читалищни формации от страната. Тази година броят им е почти рекорден-195 индивидуални изпълнители и 119 групи от 73 населени места в страната, от Пиринско до Бургаско. Масовият наплив затвърждава статутът на Китна Тракия като един от най-големите фолклорни форуми в цяла България, отстъпвайки може би само на съборите в Рожен и Копривщица. На последното място например се е случва да се съберат до 20 000 изпълнители от читалищата от всички фолклорни области на страната плюс участници от славянските комитети по целия свят. Там обаче организацията е на ниво Министерството на културата, тук се прави само от местната община.


В чест на половин вековния юбилей на Китна Тракия, от администрацията решиха да позлатят фестивала, като осигуриха за победителите златни медали, а за техните подгласници сребърен и бронзов. Носителите на отличията ще бъдат определени след тежко умуване на престижно жури водено от акад. Милчо Василев - ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Помагат му народната певица Фанка Койнарова и етнографът от РИМ Розалина Гогова. Конкурсната програма е днес, мъдруването на журито ще продължи поне до вторник, защото задачата им е тежка, предположи Венета Въжарска от община Хасково.

Освен за местните награди, шампионите и техните подгласници от 5-те категории на Китна Тракия ще представят тракийското народно творчество именно на Копривщица 2015 от 5 до 7-ми август. За националния събор победителите от хасовския събор трябва да осигурят цели 4 часа фолклорна програма. Тя ще е в категории певчески и танцови групи, ансамбли, народни обичаи и индивидуални изпълнители.


Г.Христов

...а най-ентусиазирани бяха най-малките
Детското представяне на моменти засрамваше това на бабите
Все повече моми и девойки се захласват по народните песни и танци
Бабите все още обаче са флагмана на Китна Тракия
Подсилване на крак
....преди излизане на сцената
Отстрани се вихреха седянки
...обичайната скара-бира
..и захарен памук
Журито с председател проф. Милчо Василев ще оценява победителите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Sl
  slava_1431780492
  7 0
  15:37, 16 май 2015
  Народната певица е фанка койнарова
 • 2
  Фе
  фенка
  1 0
  23:16, 16 май 2015
  Събора "Китна Тракия" ще продължи ли и в неделя?
 • 3
  12
  123
  0 0
  09:35, 17 май 2015
  не, само в събота беше.

Хороскоп за 09.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Физическата ви и психическа форма се нуждаят от повече внимание. Погрижете се да си осигурите правилното лечение, от това ще зависи бързото ви възстановяване. С реални шансове сте да успеете в едно начинание, ако не бъдете прекомерно настоятелни и изберете подходящия момент, в който да се намесите или оттеглите.
09 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Старайте се на работното място, по работата ви ще съдят за вас и от нея ще зависи представянето ви.Избягвайте конфликтите, без да ги търсите могат да провалят добрите ви намерения. Не скъпете помощта си, бъдете добри и помогнете на онзи, който я търси. Ако сте на почивка ще се насладите на спокойствие и приятни изживявания.
09 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разполагате със себе си и няма да ви влияят външни фактори. Ако усетите, че емоциите вземат връх, навреме ги овладейте. Съсредоточете се върху своите си неща, те могат да ви предпазят от разногласия с околните. Ще ви потърсят за мнение, отнасящо се за бизнес, пътуване или уреждане на битов въпрос.
09 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате доста свободно време днес, но имате желанието да го ополозотворите по най-добрия начин. Ще сте най-доволни ако успеете да свършите дребна работа по дома в първата част от деня, и след това се отдадете на по-приятни занимания. Приятел ще ви предложи неща, върху което доста ще се замислите. Няма да сбъркате ако приемете предложението му.
09 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гъвкавото ви поведение ще ви спести главоболия и ще ви осигури желаните резултати. Трудностите, които някои от вас имат с партньора си, ще ги преодолеете и ще заздравите връзката си. Спокойно ще се посветите на нещата, които са ви приятни. Погрижете се за уюта на дома си, като внесете повече настроение и хумор.
09 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Пред вас днес стоят много предизвикателства, от които зависят по-нататъшните ви професионални проекти. Бъдете умерени и едновременно с това преценявайте добре какви възможности ви се предлагат в настоящия момент Преодолявате пречки от административен характер, което ви отваря доста врати. Възползвайте се от обстоятелството, че имате повече опит.
09 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Взаимоотношения с чужденци, обща работа или личен ангажимент ще ви направят активни и добри. Запазете доброто си настроение и заради влиянието, което имате сред околните. По отношение на постигане на изгодни договорености е необходимо да продължите усилията си в тази насока.
09 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Многото задължения вече ви отегчават, въпреки отговорното ви отношение към тях. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си. Повече от притесненията ви ще се окажат напразни, създавате излишно шум с тях. Нещата ще приключат по-скоро и безболезнено за всички.
09 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не хабете нервите си излишно и ще си спестите немалко усилия. Колега ще ви предостави информация, от която бихте могли да се възползвате за в бъдеще. Успявате да подобрите отношенията си с близък приятел, с когото сте имали противоречия напоследък. Не бъдете прекалено уверени в собствената си правота.
09 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
09 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Приближавате се към отдавна преследвани резултати. Дългоочаквани приходи най-после компенсират времето и усилията ви напоследък. Бъдете внимателни в отношенията си с човек, който ще се опита да използва благоразположеността ви. Не се поддавайте на провокации и днес стеснете кръга си на общуване.
09 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите в живота ви ще ви направят по-уравновесени и приветливи. Ще срещнете повече разбиране и съпричастност към идеите си, подходът ви ще се промени и ще подобрите отношението си към света, като цяло. Пилеенето на време и енергия не е по ваш вкус, ще съумеете да извлечете полза от добронамереното отношение на другите към вас самите.
09 мар 2021

Случаен виц

Последни новини