От х:

Днес в x:

Цирков сроди Чехов с Радичков пред Лисков

Сцена от „Предложение”.

Премиерното представление на театралния колаж от двете едноактни миниатюри на Чехов „Предложение” и „Юбилей”, изиграни с хъс от самодейната трупа към читалище „Дружба-1870”, почти напълни залата на културното средище в Харманли в четвъртък вечерта. Билетите бяха по 4 и 5 лева, от балкона гледаха финансовият благодетел на театралите Никола

Зайчев, кметът Михаил Лисков и заместничката му Минка Русева, зам.-директорът на театъра в областния град Стелиян Николов. В ролята на режисьор-постановчик успешно се превъплъти хасковско-пазарджишкият актьор Стефан Цирков. За него това бе трети опит за летене с местните любители след „Държавните липи” и „Женско царство”.

Цирков впечатли с разкрепостен прочит на Чехов, заложил на комбинацията от трагикомизъм, класическа музика, интелигентно намигане към зрителната зала и – в доста моменти, на балканска вакханалия на страстите. Като добър читател на Бахтин режисьорът не пропускаше да насочи прожекторите и към така наречената телесна долница. Невръстната Десислава умело сричаше в началото на всяка от двете части имената на действащите лица и така съединяваше идеално гладките полукълба на кавказкия тебеширен кръг, който в случая беше харманлийски.

Отличен темпоритъм предложи „Предложение”, разиграно с вещина от Светла Гъркова и Недялко Делчев. Подхвърлената на сцената въздушна пушка изобщо не изчака края на трето действие, каквото и без това нямаше, ами се скъса да гърми за щяло и нещяло. След поредния изстрел на белия под тупна бутафорна патица и така сроди Чехов с Радичков.

Малките хора деляха малки имоти, спореха чие ловно куче е по-добро, плачеха от смях и се смееха от болка. После внезапно застиваха в жива картина. В „Юбилей” актьорите понякога се движеха на различни скорости, но сексапилът на абитуриентката Ралица Петрова караше всички да забравят за спирачките. Любомир Радев впечатли със симпатична рутина, 69-годишният доайен Живко Желязков напълно заслужи безплатен годишен абонамент за „Втора младост”.

В петък трупата замина за Тополовград за участие със своята чеховиада в международния фестивал на любителските театри, където миналата  година спечели големия приз „Златната камила”.

Недялко Бакалов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини