От х:

Днес в x:

Експериментална авторска постановка вдига завесата тази година на студентския фестивал „Сцена на края на града“

Изображение 1 от 4

    Експериментална авторска постановка с участие на младежи от Хасково ще постави началото на второто издание на Студентски театрален фестивал „Сцена на края на града“, който започва тази неделя, на 25-и юни. Той е продължение на Фестивала „ Театър, обичам те!“, чието 17-о издание приключва в същия ден. Студентският фестивал е насочен изцяло към младата публика на Хасково.

    След първото издание на фестивала, което се проведе през 2022 г. и се радва на огромно внимание от публиката, и в това организаторите от Драматично-куклен театър "Иван Димов" и Алианс за регионално сътрудничество и развитие – България, разполагат сцената на открито в парк „Ямача“. Всички представления са на вход „свободен“.

    И това негово издание се реализира със средства, осигурени по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Театралното събитие е част от проект, в който си партнират хасковския театър, неправителствената организация и FRUMLITIR EHF от Исландия.

    Фестивалът започва в 18 часа пред ДКТ „Иван Димов“ с откриващата изложба на театрални плакати на абсолвентите от специалност “Плакат и визуална комуникация” в Националната художествена академия и със специалното участие на фанфарен оркестър към училище "Любен Каравелов".

    На място художниците Борислав Данев и Ралица Петрова ще рисуват шаржове на посетителите на изложбата и така ще продължат още една от любимите традиции на публиката.
    Два часа по-късно, в 19 часа, на откритата сцена на „Ямача“ публиката може да заеме местата си, за да стане част от фестивалната еуфория. Завесата се вдига за постановката „Големят ден“. Този спектакъл е изработен изцяло от млади хора от града, които са непрофесионалисти, но положили усърдна работа по проекта, за който се готвят още от още от септември миналата година, посочи директорът на театъра в Хасково Стелиян Николов.

    Режисьор на спектакъла и ментор на младежите е актрисата от местната театрална трупа Иванка Шекерова. Текстът е на Веляна Николова и Иванка Шекерова. В представлението се включват и Александър Цветанов от школа по цигулка с ръководител Маргарита Кудинова, група "Елиънс" и Фанфарен оркестър към ОУ "Любен Каравелов"-Хасково.

    От тази до следващата неделя зрителите ще могат да гледат общо осем постановки. На сцената на края на града ще покажат своите работи абсолвенти, които завършват театрално майсторство през тази година. За  завършващият тази година режисьор Стефан Милков хасковската публика ще е първата, извън университетската сцена, пред която той ще  се представи с дипломния си спектакъл.

    Като гости на фестивала ще бъдат поканени директори и представители на театри и културни институти, които биха имали интерес да видят всички завършващи студенти с цел да бъдат назначени и да имат реализация в професията.

    В рамките на фестивалната седмица ще бъдат организирани и срещи за кариерно ориентиране между младежите от Хасково и преподавателите на гостуващите ВУЗ-ове, които ще дадат информация от първо лице за кандидатстването, подготовката, учебния процес и възможностите за реализация в сферата на сценичните изкуства.

    Форум „Художник на сцената“ за културни оператори и визуални артисти в Рейкявик е друга от инициативите. В нея ще се проведе обучение по културно предприемачество АРТ-шоп и ще се създаде музикална постановка от професионалисти за непрофесионалисти „Рок-зона 29 на път или турнето на репетиционната“ с участието на младежи на възраст до 29 години.

    Програма

    25 юни (неделя)

    "ГОЛЕМИЯТ ДЕН"

    една продукция по проект "СЦЕНА НА КРАЯ НА ГРАДА"

    по текст на ВЕЛЯНА НИКОЛОВА и ИВАНКА ШЕКЕРОВА

    РЕЖИСУРА: ИВАНКА ШЕКЕРОВА

    представя: МЛАДЕЖКИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН ТЕАТЪР - ХАСКОВО

    26 юни (понеделник)

    ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ„НЕОФИТ РИЛСКИ“

    „ПЕТЪК 13“ ОТ ЖАН ПИЕР МАРТИНЕЗ

    РЕЖИСУРА: ДОЦ. МИЛЕНА АНЕВА

    ХУДОЖЕСТВЕН РЪКОВОДИТЕЛ: ДОЦ. МИЛЕНА АНЕВА

    27 юни (вторник)

    НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

    „ПРОБЛЕМ“ ПО РАЗКАЗИ ОТ ЧУДОМИР

    ДИПЛОМЕН СПЕКТАКЪЛ НА СТЕФАН МИЛКОВ ДИПЛОМАНТ „РЕЖИСУРА И УПРАВЛЕНИЕ“

    ТИТУЛЯР НА ПРОГРАМАТА: ПРОФ. Д-Р ВЪЗКРЕСИЯ ВИХЪРОВА

    28 юни (сряда)

    ТЕАТРАЛЕН КОЛЕЖ „ЛЮБЕН ГРОЙС“

    „БЮХНЕР ВАРИАЦИИ“

    РЕЖИСУРА: ЛИЛИЯ АБАДЖИЕВА

    КЛАС: ЛИЛИЯ АБАДЖИЕВА

    29 юни (четвъртък)

    ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“

    „ЧУШКАРОВ И ДРУГИТЕ“ ПО ТЕКСТОВЕ НА ИВАН ВАЗОВ

    РЕЖИСУРА: ЛЕО КАПОН

    КЛАС: ЛЕО КАПОН

    30 юни (петък)

    НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

    „РЕПЕТИЦИЯ ОТ ГРЕШКИ“ ПО УИЛЯМ ШЕКСПИР

    РЕЖИСУРА: ГЛ. АС. Д-Р ДЕСИСЛАВА ШПАТОВА

    ТИТУЛЯР НА ПРОГРАМАТА: ГЛ. АС. Д-Р ДЕСИСЛАВА ШПАТОВА

    1 юли (събота)

    НАТФИЗ „КРЪСТЬО САРАФОВ“

    „ИВАНОВ БАРАБАНОВ“ ПО А. П. ЧЕХОВ

    РЕЖИСУРА: ПРОФ. ИВАН ДОБЧЕВ

    КЛАС: ПРОФ. ИВАН ДОБЧЕВ

    2 юли (неделя)

    НАТФИЗ „КРЪСТЬО САРАФОВ“

    „ЕКСТАЗИ“ ПО ЕДНОИМЕННИЯ РОМАН НА ЪРВИН УЕЛШ

    РЕЖИСУРА: МАРТИН КАРОВ

    КЛАС: ПРОФ. Д-Р АТАНАС АТАНАСОВ

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини