От х:

Днес в x:

Рембранд, Пикасо и Шагал в центъра на Хасково

Родни колекционери донесоха шедьоври на изкуството в галерия „Форум„ в Хасково. Снощи беше открита изложбата “От Рембранд до Пикасо“. В нея са подредени 44 платна на 35 автори.

Някои от художниците са представени с по 2-3 картини.

Макар че това е четвъртата изложба, която Съюзът на колекционерите в България подрежда в Хасково, тези творби не са били излагани досега тук. За официалното откриване на изложението пристигнаха Тенчо Попов, член на УС съвет на Съюза на колекционерите, журналистът и съпруг на Кристина Патрашкова - Иво Димитров, също член на Съюза, който показа част от колекцията си, както и председателят на Съюза на колекционерите - проф. Валери Стефанов, който я откри.

За събитието дойде специално и кметът на Хасково Георги Иванов, също запален колекционер, придружен от дъщеря си и големия си син - депутатът Станислав Иванов.

Шедьоврите ще останат в Хасково до 11 юни. Дотогава ценителите могат да видят произведения на изкуството от Италианския ренесанс, Барбизонската школа, холандски майстори. Жан-Франсоа Миле, Камий Коро, Добини, много любопитен акварел на Ариел Пени, представени са и някои от импресионистите - има картини на Мане.

Според Иво Димитров сред най-интересните работи е портрет на Анна Клумке - голямата американска художничка, чието творчество обаче изцяло е свързано с Европа, тъй като тя идва да живее на Стария континет и твори тук. Само няколко нейни неща са притежание на колекционери у нас, коментира Димитров, който е и главен акуратор на изложбата.

Според него сред гвоздеите във „Форум“ са работите на Жорж Брак. Той е един от най-модерните художници от началото на 20 в. И заедно с Пикасо се смята за един от основоположниците на кубизма.

Литографии на Пикасо, Салвадор Дали, работи на Шагал, на Жорж Руо, Морис Естев, са друга част от творбите, за които си заслужа всеки да отдели време, за да ги види.

В изложбата има и малко българско присъствие - работа на Жул Паскин, който е роден и израснал до 7-мата си годишнина във Видин, после заминава за Букурещ, оттам в Мюнхен.

Според Иво Димитров обаче център на изложбата е масленият портрет “Глава на момиче” на Михаил Врубел - бащата не само на руския, но и на европейския символизъм. Колекционерът е избрал именно тази картина да открива изложбата, защото смята, че е творба, с която би се гордяла всяка сериозна европейска галерия.

По мнението на изкуствоведите на ескизният портрет на Врубел е всъщност съпругата му Наталия. Смята се, че тази му работа на практика е подготовката за голямата и най-популярна негова картина „Царевна лебед“, където пак е изобразена неговата съпруга.

Глава на момиче” е дошла в средата на миналия век в България от Москова. Тя е собственост на български колекционер.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Чи
    Чипева
    5 0
    20:23, 15 май 2015
    Рембранд е хипнотизиращ.Непременно разгледайте изложбата.
    • Мм
      ммдааа
      0 0
      09:56, 16 май 2015
      Това галерията до театъра ли е?

Видеа по темата

Още новини

Последни новини