От х:

Днес в x:

Ученици вадят 3 млн лева на светло

Хасковския пиар на НАП Божана Илиева връчва награда таблет на един от победителитев играта- второкласник от Пловдив

Ученици извадиха 3 млн лева от продажби на светло, след като изискваха да им издадат касови бележки за закупувани от тях стоки. Децата се нуждаели от фискалните бонове за да ги регистрират в играта на Национална агенция приходи „Парола: Касова бележка“ , чиято голяма награда PlayStation се дава този месец. Над 370 хиляди касови бележки са регистрирани от участници в играта през първите 4 месеца – от януари до април. Стойността на бележките надхвърля 3 млн.лв. или точно толкова приходи от продажби са били „на светло“ със съдействието на учениците, участвали в надпреварата на НАП.

В състезателния формат, който е достъпен във Facebook на е–адрес https://www.facebook.com/vlezvchas?fref=ts все още може да се включи всеки учащ с неограничен брой касови бележки, без значение от стойността на покупките, отразени в тях. Играта е до 31 май. До 22 май пък НАП раздава поощрителни награди – Flash памети и поздрав с автограф от „Революция Z“. За да се спечелят, трябва да се участва в играта с въпроси „В час ли си?“ във фен страницата на кампанията във Facebook.

Междувременно данъчните се включиха с образователни инициативи за ползата от данъците и договорите, които разясниха пред 1100 ученици от пет хасковски гимназии – Математическата, Езиковата и професионалните гимназии по автотранспорт, лека промишленост и дървообработване. Разясняването бе пред гимназисти на възраст от 15 до 19 години, които бяха убеждавани защо е важно да се плащат данъци и осигуровки. Така наречената кампания „Влез в час с данъците“, също продължава до 31 май. По време на срещата с данъчните децата питаха и научиха при какви условия могат да работят непълнолетните; какви са разликите между трудов и граждански договор и предимствата, които дава първия; защо е важно да сме здравно осигурени; какви са мерките, с които можем да противодействаме на сивата икономика и как дори младите хора в качеството си потребители могат да повлияят върху реалното отчитане на приходи от продажби. Както в случая с 3-те милиона лева. Част от гимназистите си признаха, че никога не са обръщали внимание на касовите бележки, не са ги взимани и дажене са били сигурни дали им се издават. С „Парола: Касова бележка“ обаче се убедили във важността на касовия бон, който пази правата им на потребители. С него не само могат да отчетат покупките си пред „финансиращия орган“, но също така и да направят рекламация на некачествена стока.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Кл
    клиент
    1 0
    23:28, 12 май 2015
    да поискаш касова бележка е голяма смелост в кварталния супермаркет.реакцията е убийствен поглед на касиерката и натякване за дребнавост.
Последни новини