От х:

Днес в x:

Младата икономика не хареса икономическите ВУЗ-ове

Младата икономика предпочете да се забавлява, вместо да се позаинтересува от възможностите на икономическия ВУЗ

Младата икономика влиза в икономическите ВУЗ-ове само за да не хареса нищо в тях. За хасковските ученици такава възможност предлага само филиалът на УНСС, който днес обяви ден на отворените врати. И само дето не настели пътя на бъдещите студенти с рози. Това обаче не впечатли децата. „Искам да продължа образованието си в някаква специалност, която ще ми гарантира реализация. Не обикаляне на борсите за безработни“, лаконично и пределно ясно се изрази 11-класничката от хасковската Икономика Виктория Стефанова. „От това, което гледам, едва ли ще избера нещо в икономически университет“, подкрепи я връстникът и съученик в същото училище Теодор Стоянов. 80 % от дошлите гимназисти бяха от хасковската Финансово-стопанска гимназия, които, както обясниха, искали да видят каква е бъдещата им полза от 4-5 годишното зубкане на цифри и икономически закони в средното. „Не ми звучи добре. Някак си е кухо“, бе краткият коментар на младите икономисти на предложените от хасковското УНСС специалности - Икономика, Счетоводство и контрол и Бизнес Администрация. „Внушително, но практическата полза май е никаква“, коментира и абитуриент от хасковската ПМГ, отбил се „от любопитство“. Точно за такива обаче са примамките на Националното и световно стопанство.

Приемът във ВУЗ-а е на 1-ви юни, а входът е не просто широко отворен, а направо разкрачен. Влиза се само с диплома, с матура, а за тези, завършили преди 2008-ма година, има изпит. Той може да е по избор измежду български, математика, история и география. Всичко е под формата на тест, неудобството само е, че кандидатите ще трябва да се разкарват до София, за да го положат. Таксите не изглеждат големи, промърмориха момчетата и момичетата, но признаха, че мнението им е относително, а практическата грижа по плащанията ще е на родителите. В интерес на истината, поне за хасковския филиал, таксите наистина са повече от приемливи - само 231 лв. за семестър.

Въпреки това не е съвсем ясно за какво точно отиват тези пари, понеже формата на обучение тук е дистанционна. Тоест не се ангажират за постоянно хабилитирани преподаватели с техните скъпи хонорари. Студентите се подготвят вкъщи, а по 1-2 пъти на семестър питат преподавателите си дали правилно са си написали домашните. Даже ги питат дистанционно - с изпращане и връщане на работите. Има и лични срещи, но се броят на пръстите на едната ръка. Най-голямото предимство на местния ВУЗ е, че си спестяваш пътните и квартирата. Въпреки това обаче мнозинството обсебени от УНСС предпочитат да кандидатстват и учат в София и ако не стане - в Хасково.

Филиалът предлага три бакалавърски специалности - цитираните по-горе Счетоводство, Бизнес администрация и Икономика. За тях се учи три години. Отделно има магистърски програми с още по-помпозно звучащи специалности. Приемът за тях обаче започва през септември.

Г. Христов

При другите сериозността прерасна в скука
Отворените врати в УНСС бяха посетени от малко кандидати
Въпреки обещаващите анонси на координаторката в Центъра Елица Сиракова/вляво/
...и обещаващите усмивки от вече студенти в хасковския филиал
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини