От х:

Днес в x:

7 °C

Младата икономика не хареса икономическите ВУЗ-ове

Младата икономика предпочете да се забавлява, вместо да се позаинтересува от възможностите на икономическия ВУЗ

Младата икономика влиза в икономическите ВУЗ-ове само за да не хареса нищо в тях. За хасковските ученици такава възможност предлага само филиалът на УНСС, който днес обяви ден на отворените врати. И само дето не настели пътя на бъдещите студенти с рози. Това обаче не впечатли децата. „Искам да продължа образованието си в някаква специалност, която ще ми гарантира реализация. Не обикаляне на борсите за безработни“, лаконично и пределно ясно се изрази 11-класничката от хасковската Икономика Виктория Стефанова. „От това, което гледам, едва ли ще избера нещо в икономически университет“, подкрепи я връстникът и съученик в същото училище Теодор Стоянов. 80 % от дошлите гимназисти бяха от хасковската Финансово-стопанска гимназия, които, както обясниха, искали да видят каква е бъдещата им полза от 4-5 годишното зубкане на цифри и икономически закони в средното. „Не ми звучи добре. Някак си е кухо“, бе краткият коментар на младите икономисти на предложените от хасковското УНСС специалности - Икономика, Счетоводство и контрол и Бизнес Администрация. „Внушително, но практическата полза май е никаква“, коментира и абитуриент от хасковската ПМГ, отбил се „от любопитство“. Точно за такива обаче са примамките на Националното и световно стопанство.

Приемът във ВУЗ-а е на 1-ви юни, а входът е не просто широко отворен, а направо разкрачен. Влиза се само с диплома, с матура, а за тези, завършили преди 2008-ма година, има изпит. Той може да е по избор измежду български, математика, история и география. Всичко е под формата на тест, неудобството само е, че кандидатите ще трябва да се разкарват до София, за да го положат. Таксите не изглеждат големи, промърмориха момчетата и момичетата, но признаха, че мнението им е относително, а практическата грижа по плащанията ще е на родителите. В интерес на истината, поне за хасковския филиал, таксите наистина са повече от приемливи - само 231 лв. за семестър.

Въпреки това не е съвсем ясно за какво точно отиват тези пари, понеже формата на обучение тук е дистанционна. Тоест не се ангажират за постоянно хабилитирани преподаватели с техните скъпи хонорари. Студентите се подготвят вкъщи, а по 1-2 пъти на семестър питат преподавателите си дали правилно са си написали домашните. Даже ги питат дистанционно - с изпращане и връщане на работите. Има и лични срещи, но се броят на пръстите на едната ръка. Най-голямото предимство на местния ВУЗ е, че си спестяваш пътните и квартирата. Въпреки това обаче мнозинството обсебени от УНСС предпочитат да кандидатстват и учат в София и ако не стане - в Хасково.

Филиалът предлага три бакалавърски специалности - цитираните по-горе Счетоводство, Бизнес администрация и Икономика. За тях се учи три години. Отделно има магистърски програми с още по-помпозно звучащи специалности. Приемът за тях обаче започва през септември.

Г. Христов

При другите сериозността прерасна в скука
Отворените врати в УНСС бяха посетени от малко кандидати
Въпреки обещаващите анонси на координаторката в Центъра Елица Сиракова/вляво/
...и обещаващите усмивки от вече студенти в хасковския филиал
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини