От х:

Днес в x:

Басейн за удавници в Хасково примамва деца

Деца си намериха басейн в изоставените военни поделения

Напук на разпространената представа, в Хасково все пак има обществен басейн и след разрушаването на последния - Лебеда. Съоръжение с олимпийски размери е достъпно, при това напълно безплатно, в зоната на зарязаните военни поделения в триъгълника „Дунав“, „Васил Левски“ и „Ком“. В басейна даже има вода и съответно къпещи се, които не се притесняват от изумителната мръсотия, в която се потапят. Тревожното е, че посетителите са деца и те, както личи от любителските снимки на нашия читател Владимир, влизат без възрастен придружител.

Снимките са направени в предишните няколко горещи дни от жилището на Владимир, непосредствено до полуразрушената ограда на военното поделение. Хасковлията е притеснен, и с пълно основание, че е възможно да се случи инцидент. Подобни басейни са с дълбочина между 2 и 3 метра и дори и да са наполовина пълни, както е в случая, водата пак идва в повече за дечица с ръст около метър. Отделно е рискът от зарази в тинестия жабуняк, в който се е превърнал басейнът. Той съществува в този вид от години и по правило бил празен, но от дъждовете през последните месеци се напълнил, в един момент догоре. Вероятно отводнителните му шахти са затлачени от мръсотията и водата ще стои, докато се изпари, предполага Владимир. За радост на посетителите от Махалата, но и не само оттам, уточняват други от живеещите наоколо. Въпросът е, че много деца честичко отиват да играят между руините, както защото го намират за вълнуващо преживяване, така и защото са далеч от очите на възрастните. Възможността да паднат и се удавят е реална, както и нещо да се стовари върху главите им от рушащите се сгради. Обектът наистина се води охраняем, но фирмата, наета да го пази, има само две КПП-та, които отговарят за десетки декари площ. Пазачите обикновено се грижат да гонят крадящи роми с каручки, но не закачат децата. Които могат да влязат от хилядите пробиви във външната ограда. Виж, ако трябва да се спират журналисти с фотоапарати, тогава ще има скандал, нееднократно се е убеждавал екип на Haskovo.net, пробвал да заснеме изоставените поделения отвътре. Те са достъпни за медиите само като се откриват паметници например.

Военните поделения на север от „Дунав“ са изоставени вече близо 20 години. Опитите да се облагородят и да им се намери някакво практическо приложение се разбива в стената от противоречиви мераци на община и министерство на отбраната. Едните искат апетитната хапка в централната зона съвсем без пари, другите пък искат много пари. На многобройните търгове за продажба на имотите обаче така и не се явява инвеститор или както твърдят запознати - не му е позволено да се яви. В резултат старите казарми са рушащи се бомби със закъснител, които в случая с улица „Ком“ вече взеха жертви. Там многократно падащата стена от северния край на поделението рани две момичета, едно от които осакатя за цял живот.

Г. Христов

Съоръжението е пълно наполовина вода
В която влизат и съвсем дребни дечица
Водата е пълна с тиня и мръсотии
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини