От х:

Днес в x:

8 °C

Басейн за удавници в Хасково примамва деца

Деца си намериха басейн в изоставените военни поделения

Напук на разпространената представа, в Хасково все пак има обществен басейн и след разрушаването на последния - Лебеда. Съоръжение с олимпийски размери е достъпно, при това напълно безплатно, в зоната на зарязаните военни поделения в триъгълника „Дунав“, „Васил Левски“ и „Ком“. В басейна даже има вода и съответно къпещи се, които не се притесняват от изумителната мръсотия, в която се потапят. Тревожното е, че посетителите са деца и те, както личи от любителските снимки на нашия читател Владимир, влизат без възрастен придружител.

Снимките са направени в предишните няколко горещи дни от жилището на Владимир, непосредствено до полуразрушената ограда на военното поделение. Хасковлията е притеснен, и с пълно основание, че е възможно да се случи инцидент. Подобни басейни са с дълбочина между 2 и 3 метра и дори и да са наполовина пълни, както е в случая, водата пак идва в повече за дечица с ръст около метър. Отделно е рискът от зарази в тинестия жабуняк, в който се е превърнал басейнът. Той съществува в този вид от години и по правило бил празен, но от дъждовете през последните месеци се напълнил, в един момент догоре. Вероятно отводнителните му шахти са затлачени от мръсотията и водата ще стои, докато се изпари, предполага Владимир. За радост на посетителите от Махалата, но и не само оттам, уточняват други от живеещите наоколо. Въпросът е, че много деца честичко отиват да играят между руините, както защото го намират за вълнуващо преживяване, така и защото са далеч от очите на възрастните. Възможността да паднат и се удавят е реална, както и нещо да се стовари върху главите им от рушащите се сгради. Обектът наистина се води охраняем, но фирмата, наета да го пази, има само две КПП-та, които отговарят за десетки декари площ. Пазачите обикновено се грижат да гонят крадящи роми с каручки, но не закачат децата. Които могат да влязат от хилядите пробиви във външната ограда. Виж, ако трябва да се спират журналисти с фотоапарати, тогава ще има скандал, нееднократно се е убеждавал екип на Haskovo.net, пробвал да заснеме изоставените поделения отвътре. Те са достъпни за медиите само като се откриват паметници например.

Военните поделения на север от „Дунав“ са изоставени вече близо 20 години. Опитите да се облагородят и да им се намери някакво практическо приложение се разбива в стената от противоречиви мераци на община и министерство на отбраната. Едните искат апетитната хапка в централната зона съвсем без пари, другите пък искат много пари. На многобройните търгове за продажба на имотите обаче така и не се явява инвеститор или както твърдят запознати - не му е позволено да се яви. В резултат старите казарми са рушащи се бомби със закъснител, които в случая с улица „Ком“ вече взеха жертви. Там многократно падащата стена от северния край на поделението рани две момичета, едно от които осакатя за цял живот.

Г. Христов

Съоръжението е пълно наполовина вода
В която влизат и съвсем дребни дечица
Водата е пълна с тиня и мръсотии
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини