От х:

Днес в x:

23-годишен прецаква КАТ и кризата с електрическа джаджа

Триколката на Стамо даже подминава МПС-тата

23-годишният Стамо Тенчев намери цаката на кризата, КАТ и други душмани, след като с един куршум удари доста зайци. Изобретателният младеж измислил и с помощта на баща си Тенчо направил, хитроумно изобретение - нещо като моторче триколка, което бръмчи с електрически мотор и вдига съвсем приличната за градски условия скорост от 50 км в час. МПС-то му се зарежда от обикновен контакт вкъщи и може да изкара 70 км до следващото зареждане. Което може да стане навсякъде. В най-лошия случай ще е необходим само обикновен адаптор, който струва няколко левчета. „Горивото“ пък излиза стотинки и ще остане толкова, дори EVN да утрои цената на тока. При повреда в двигателя, Стамо няма да сънува кошмари с автосервизи - може просто да изхвърли мотора и да постави нов.

Използвал две моторчета от по 1 киловат, с които можел да се снабди откъде ли не. Останалото по возилото му е взето направо от скрап-а – метални пръчки, заварени като рама, алуминиев под, рамка от велосипед гуми от моторче и прочие остатъци от излезли от употреба неща. Сглобил ги всичко на всичко за 1 седмица и от днес вече джитка гордо из града. „Не мога да наруша закона, защото имам желязно доказателство - вдигам само до 48 км/ч и камера не ме лови“, пошегува се младежът. Няма досег с КАТ и по друг повод - никой не му иска регистрация на МПС-то. Май имало някаква граница, отвъд която дори и електромобилите трябва да се регистрират, но тази граница била далеч нагоре, обясни Стамо. Нямал нужда и от шофьорска книжка. Не че няма де, коригира се веднага младежът, но нищо чудно свидетелството му за правоуправление на МПС да стане тотално излишно. Електрическата триколка изпълнява всичките му изисквания - носи багажа, стопанина и гаджетата му. Засега те се свират на единствената, макар и удобна седалка - от лек автомобил пежо. Младежът обаче смята да въведе подобрения и каката да седи зад него. Не че като седи в него му било лошо, но имало известни неудобства в някои ситуации.

Тунингът на возилото е планиран за този уикенд със специалното участие на бащата Тенчо, който бил спец в ремонта на автомобили. И дядото поназнайвал от тази материя.

Г.Христов

Момчето джитка из града без грижи за гориво, трафик и места за паркиране
Колелата са пенсионирани от мотопед
Седалката от Пежо а така нареченото шаси-от скрап
Единствените подобрения от които се нуждае триколката е повече място за гаджета
Скоростомерът - за заблуда на врага, стига само до 30, но може да докара и до 50 км/ч.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Поздравления за реализацията - типично за нас -от нищо нещо!! Ама това е двигателя на прогреса..Продължавай -усъвършенствай и патентовай. Успех! Внимавай с нормативната ни уредба - прочети малко повече ...че батака там е голям и наистина да нямаш проблеми с КАТ и МВР...
Последни новини