От х:

Днес в x:

6 °C

23-годишен прецаква КАТ и кризата с електрическа джаджа

Триколката на Стамо даже подминава МПС-тата

23-годишният Стамо Тенчев намери цаката на кризата, КАТ и други душмани, след като с един куршум удари доста зайци. Изобретателният младеж измислил и с помощта на баща си Тенчо направил, хитроумно изобретение - нещо като моторче триколка, което бръмчи с електрически мотор и вдига съвсем приличната за градски условия скорост от 50 км в час. МПС-то му се зарежда от обикновен контакт вкъщи и може да изкара 70 км до следващото зареждане. Което може да стане навсякъде. В най-лошия случай ще е необходим само обикновен адаптор, който струва няколко левчета. „Горивото“ пък излиза стотинки и ще остане толкова, дори EVN да утрои цената на тока. При повреда в двигателя, Стамо няма да сънува кошмари с автосервизи - може просто да изхвърли мотора и да постави нов.

Използвал две моторчета от по 1 киловат, с които можел да се снабди откъде ли не. Останалото по возилото му е взето направо от скрап-а – метални пръчки, заварени като рама, алуминиев под, рамка от велосипед гуми от моторче и прочие остатъци от излезли от употреба неща. Сглобил ги всичко на всичко за 1 седмица и от днес вече джитка гордо из града. „Не мога да наруша закона, защото имам желязно доказателство - вдигам само до 48 км/ч и камера не ме лови“, пошегува се младежът. Няма досег с КАТ и по друг повод - никой не му иска регистрация на МПС-то. Май имало някаква граница, отвъд която дори и електромобилите трябва да се регистрират, но тази граница била далеч нагоре, обясни Стамо. Нямал нужда и от шофьорска книжка. Не че няма де, коригира се веднага младежът, но нищо чудно свидетелството му за правоуправление на МПС да стане тотално излишно. Електрическата триколка изпълнява всичките му изисквания - носи багажа, стопанина и гаджетата му. Засега те се свират на единствената, макар и удобна седалка - от лек автомобил пежо. Младежът обаче смята да въведе подобрения и каката да седи зад него. Не че като седи в него му било лошо, но имало известни неудобства в някои ситуации.

Тунингът на возилото е планиран за този уикенд със специалното участие на бащата Тенчо, който бил спец в ремонта на автомобили. И дядото поназнайвал от тази материя.

Г.Христов

Момчето джитка из града без грижи за гориво, трафик и места за паркиране
Колелата са пенсионирани от мотопед
Седалката от Пежо а така нареченото шаси-от скрап
Единствените подобрения от които се нуждае триколката е повече място за гаджета
Скоростомерът - за заблуда на врага, стига само до 30, но може да докара и до 50 км/ч.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Поздравления за реализацията - типично за нас -от нищо нещо!! Ама това е двигателя на прогреса..Продължавай -усъвършенствай и патентовай. Успех! Внимавай с нормативната ни уредба - прочети малко повече ...че батака там е голям и наистина да нямаш проблеми с КАТ и МВР...

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021

Случаен виц

Последни новини