От х:

Днес в x:

Старият мост става музей на открито във втория си живот

Един от символите на Свиленград Старият мост ще бъде възобновен изцяло.

Старият мост - мост между поколенията” е името на проекта, за който Община Свиленград спечели финансиране от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и по който договорът беше подписан с Министерството на културата.

Освен ревитализацията на построения през 1529 г. мост, с част от от спечеленото финансиране за 1,036 млн.евро той ще бъде превърнат и в туристическа атракция.

Проектът трябва да приключи след година. През това време Старият мост над р. Марица, който е архитектурна забележителност на средновековното изкуство и е обявен за паметник с национално значение, освен, че ще започне да живее втори живот изцяло обновен-реставриран и консервиран, но и ще се превърне в една от най-големите атракция в цялата страна.

Историческият паметник ще бъде разработен като атрактивен туристически продукт чрез прилагане на нови съвременни технологии. Ще се извърши ревитализация на откритото пространство на моста чрез мапинг технология, изработване на холограма на обекта и на околното пространство. “3D-mapping”-ът е интересен метод, чрез който се прожектира върху неравна повърхност. Разликата с добре познатото “плоско” прожектиране върху дисплей, водна повърхност, сгради и т.н. е в доста по-живото представяне на картината чрез триизмерната визия.

Освен това част от сумата ще бъде похарчена за създаването на музей на открито с дигитална експозиция в умален мащаб на урбанистичен средновековен комплекс. Той ще включва освен моста и хан, както и джамия, пазар и турска баня.

Музеят на открито ще бъде представен чрез телеконферентна връзка в Норвегия, която е страна-донор по програмата, разясниха намеренията си от общинската администрация на Свиленград.

Друга от планираните новости за „втория живот“ на Стария мост е, че той вече ще е достъпен за хора с увреждания.

Старият мост, известен и като Мостът на Мустафа паша е пътен мост, пресичащ река Мариц. Той има зидана каменна конструкция, съставена от 20 свода с най-голям отвор -18 м. Пътното съоръжение над реката при Свиленград е с ширина -6 м.и обща дължина 300 м.

Мостът е дело на известния османски архитект Мимар Синан и е част от вакъфски комплекс,с кервансарай, джамия, чаршия и хамам, финансиран от султанския везир Дамад Мустафа паша. По-късно около комплекса възниква град Мустафа паша, който по-късно е преименуван на Свиленград.

 М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини