От х:

Днес в x:

Всяка десета смърт на работното място в страната е в Хасково

При един от инцидентите в база в Хасково през септември , м.г. на работно си място загина 30-годишен мъж

10 % от смъртните случаи в страната, станали на работно място, са в Хасково. Това показват данните, изнесени на Областния съвет по условия на труд.

Христо Вълчинов от НОИ информира, че през 2014 година в областта са станали 63 трудови злополуки, 11 от които са завършили със смърт. Той уточни, че четири от всички са травматични.

В цялата страна фаталните злополуки на работното място са 118.

Според справката на Инспекцията по труда, за миналата година са извършени над 1820 проверки, по време на които са засечени 7 370 нарушения. За тях са съставени 180 акта. Влезлите в сила наказателни постановление са 165 с глоби на стойност малко над четвърт милион.

По време на срещата Василка Иванова от КНСБ припомни, че от 1998 г. конфедерацията дава стипендии на децата на загиналите при трудови злополуки. През 2014 г. тя се дава на 48 деца в страната, като три от тях са от област Хасково.

По време на срещата се появи идеята областният управител на Хасково да дава награда за фирма от региона, инвестирала най-солидни средства в безопасните условия на труд.

Освен това областната администрация на Хасково ще организира превантивна лекторска среща за разясняване на правилата за безопасност на труда с участието и на работодатели, и на работници.

След срещата всички почетоха днешния Международен ден, посветен на паметта на загиналите при трудови злополуки, с поднасяне на цветя пред плочата на загиналите при трудови злополуки, намираща се отстрани на НАП.

М. Манолова

 

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини