От х:

Днес в x:

13 °C

Пишман природозащитници обявиха мързела на лъва за болест

Кенанските лъвове са в добра форма и изряден зъбен статус


Хора без работа или иначе казано – пишман природозащитници, решиха да вкарат поредната интрига „а ла Бриджит Бардо, като обвиниха хасковския зоопарк в лоши грижи за лъва. Французойката Бардо се беше закахърила за панаирджийските мечки в България, сегашните айляк чужденци били от Англия. В любимото си място за подобни истерии, Фейсбук, обявиха лъва Борис за болен и примрял от глад. От известно време луначави албионци от неназована организация си играят на партизани и тайно щракат снимки с мобилните си телефони, за да покажат колко зле е мъжкият лъв. Лежал непрекъснато. Водач им бе някой си Лиъм, който изрично отказа да каже кого представлява, но заканително заяви, че лъвът нямало да бъде вече в Хасково /виж видеорепортажа по темата/. Борис бил изнемощял и вечно лежал. Тяхна сподвижница от Хасково, Благовеста Попова, пък подала официален сигнал до РИОСВ в същия смисъл - горкото животно е осеяно с рани и не може да се държи на краката си. Понеже приложената снимка /вероятно дадена от английските разузнавачи/ не рисува гривестата котка в подобна трагична светлина, е уточнено, че снимката е стара.

Проверката на място в зоопарка показва, че чуждите моралисти и българските им ятаци освен че лъжат, показват и липса на елементарна обща култура. Мъжките лъвове лежат през повечето време от живота си, защото са доказано най-мързеливият хищник, а може би и животно на планетата. Царят на животните е известен с това, че се надига доброволно само при два повода – когато оправя лъвиците и когато трябва да се бие с друг лъв, който иска да му отнеме лъвиците. През останалото време лежи и гони мухите, а женските котки в Прайда ловуват, защитават малките, разузнават терен и ядат ловци и природозащитници. Агресивността им е пословична и тя бе демонстрирана нагледно пред фотоапаратите. 9-годишните сестри Моника и Доника умориха очите на публиката в зоопарка, след като четвърт час не спряха да спринтират из клетката в желание да докопат нещо и някого. Техният чичо Борис естествено го раздаваше далеч по-пестеливо, макар напук на природозащитните твърдения не само не лежеше, ами през цялото време стоеше на готови за скок лапи, с намерение да сграбчи възможността за нещо прясно и алангле - я журналист, я природозащитник. Борис е хранен три пъти седмично с по 10-15 килограма конско/магарешко месо, идващо от специализирана кланица за зоопаркове край Враца, заявиха от зоопарка. Можел да изяде 3 пъти по-голямо количество и то всеки ден, но от друга страна свободните лъвове рядко се хранят повече от 1-2 пъти седмично. Ако, както искат природозащитниците, бъде пуснат в естествена среда, не само ще гладува, а на практика това ще му бъде смъртна присъда. Кенанският лъв е на 17 години, а от 15 /2000-та/ живее в хасковския зоопарк. Роден е в контролираната среда на зоокътовете и познава свободния свят толкова, колкото затворник с доживотна околосветските пътешествия.

Въпреки това от зоопарка правят всичко, за да осигурят максимално близка до естествената среда, дори за лъвовете. Лъвиците специално ще бъдат пуснати в гората до седмица-две. До клетките им е заградено голямо място с дървета и шубраци, което е обезопасено със стоманена ограда тип „кльон“ и така наречения „електрически пастир“. Това са жици с високочестотен ток, който трябва да откаже и най-любопитния лъв да доближи оградата и евентуално с котешките си гени да се изкатери по нея. За разлика от сегашните клетки, заградените шубраци до тях не са заградени отгоре.

Към момента хасковският зоопарк няма нови животни, но в най-скоро време ще има нова придобивка – голямо пано с изрисуваните най-нарицателните животни в хасковския зоопарк. Дело е на управителя Валентин Ахтаров, който освен укротител на зверове и природозащитници е и художник и музикант. Сега впрегнал едното от амплоата си в ръчна изработка на паното, което ще бъде поставено до детската площадка в зоопарка.

Г. Христов

Нароченият за много болен Борис не седна и дебнеше под вежди натрапниците
Не показа енергията на лъвиците, които се зъбеха на всички, но не му и трябва
9-годишната Доника
И мааалко по кротката й сестра Моника
В творбата на Ахтаров лъвовете са далеч по-кротки
Директорът художник рисува хасковски Мадагаскар
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Физическата ви и психическа форма се нуждаят от повече внимание. Погрижете се да си осигурите правилното лечение, от това ще зависи бързото ви възстановяване. С реални шансове сте да успеете в едно начинание, ако не бъдете прекомерно настоятелни и изберете подходящия момент, в който да се намесите или оттеглите.
09 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Старайте се на работното място, по работата ви ще съдят за вас и от нея ще зависи представянето ви.Избягвайте конфликтите, без да ги търсите могат да провалят добрите ви намерения. Не скъпете помощта си, бъдете добри и помогнете на онзи, който я търси. Ако сте на почивка ще се насладите на спокойствие и приятни изживявания.
09 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разполагате със себе си и няма да ви влияят външни фактори. Ако усетите, че емоциите вземат връх, навреме ги овладейте. Съсредоточете се върху своите си неща, те могат да ви предпазят от разногласия с околните. Ще ви потърсят за мнение, отнасящо се за бизнес, пътуване или уреждане на битов въпрос.
09 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате доста свободно време днес, но имате желанието да го ополозотворите по най-добрия начин. Ще сте най-доволни ако успеете да свършите дребна работа по дома в първата част от деня, и след това се отдадете на по-приятни занимания. Приятел ще ви предложи неща, върху което доста ще се замислите. Няма да сбъркате ако приемете предложението му.
09 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гъвкавото ви поведение ще ви спести главоболия и ще ви осигури желаните резултати. Трудностите, които някои от вас имат с партньора си, ще ги преодолеете и ще заздравите връзката си. Спокойно ще се посветите на нещата, които са ви приятни. Погрижете се за уюта на дома си, като внесете повече настроение и хумор.
09 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Пред вас днес стоят много предизвикателства, от които зависят по-нататъшните ви професионални проекти. Бъдете умерени и едновременно с това преценявайте добре какви възможности ви се предлагат в настоящия момент Преодолявате пречки от административен характер, което ви отваря доста врати. Възползвайте се от обстоятелството, че имате повече опит.
09 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Взаимоотношения с чужденци, обща работа или личен ангажимент ще ви направят активни и добри. Запазете доброто си настроение и заради влиянието, което имате сред околните. По отношение на постигане на изгодни договорености е необходимо да продължите усилията си в тази насока.
09 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Многото задължения вече ви отегчават, въпреки отговорното ви отношение към тях. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си. Повече от притесненията ви ще се окажат напразни, създавате излишно шум с тях. Нещата ще приключат по-скоро и безболезнено за всички.
09 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не хабете нервите си излишно и ще си спестите немалко усилия. Колега ще ви предостави информация, от която бихте могли да се възползвате за в бъдеще. Успявате да подобрите отношенията си с близък приятел, с когото сте имали противоречия напоследък. Не бъдете прекалено уверени в собствената си правота.
09 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
09 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Приближавате се към отдавна преследвани резултати. Дългоочаквани приходи най-после компенсират времето и усилията ви напоследък. Бъдете внимателни в отношенията си с човек, който ще се опита да използва благоразположеността ви. Не се поддавайте на провокации и днес стеснете кръга си на общуване.
09 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите в живота ви ще ви направят по-уравновесени и приветливи. Ще срещнете повече разбиране и съпричастност към идеите си, подходът ви ще се промени и ще подобрите отношението си към света, като цяло. Пилеенето на време и енергия не е по ваш вкус, ще съумеете да извлечете полза от добронамереното отношение на другите към вас самите.
09 мар 2021
Последни новини