От х:

Днес в x:

Пишман природозащитници обявиха мързела на лъва за болест

Кенанските лъвове са в добра форма и изряден зъбен статус


Хора без работа или иначе казано – пишман природозащитници, решиха да вкарат поредната интрига „а ла Бриджит Бардо, като обвиниха хасковския зоопарк в лоши грижи за лъва. Французойката Бардо се беше закахърила за панаирджийските мечки в България, сегашните айляк чужденци били от Англия. В любимото си място за подобни истерии, Фейсбук, обявиха лъва Борис за болен и примрял от глад. От известно време луначави албионци от неназована организация си играят на партизани и тайно щракат снимки с мобилните си телефони, за да покажат колко зле е мъжкият лъв. Лежал непрекъснато. Водач им бе някой си Лиъм, който изрично отказа да каже кого представлява, но заканително заяви, че лъвът нямало да бъде вече в Хасково /виж видеорепортажа по темата/. Борис бил изнемощял и вечно лежал. Тяхна сподвижница от Хасково, Благовеста Попова, пък подала официален сигнал до РИОСВ в същия смисъл - горкото животно е осеяно с рани и не може да се държи на краката си. Понеже приложената снимка /вероятно дадена от английските разузнавачи/ не рисува гривестата котка в подобна трагична светлина, е уточнено, че снимката е стара.

Проверката на място в зоопарка показва, че чуждите моралисти и българските им ятаци освен че лъжат, показват и липса на елементарна обща култура. Мъжките лъвове лежат през повечето време от живота си, защото са доказано най-мързеливият хищник, а може би и животно на планетата. Царят на животните е известен с това, че се надига доброволно само при два повода – когато оправя лъвиците и когато трябва да се бие с друг лъв, който иска да му отнеме лъвиците. През останалото време лежи и гони мухите, а женските котки в Прайда ловуват, защитават малките, разузнават терен и ядат ловци и природозащитници. Агресивността им е пословична и тя бе демонстрирана нагледно пред фотоапаратите. 9-годишните сестри Моника и Доника умориха очите на публиката в зоопарка, след като четвърт час не спряха да спринтират из клетката в желание да докопат нещо и някого. Техният чичо Борис естествено го раздаваше далеч по-пестеливо, макар напук на природозащитните твърдения не само не лежеше, ами през цялото време стоеше на готови за скок лапи, с намерение да сграбчи възможността за нещо прясно и алангле - я журналист, я природозащитник. Борис е хранен три пъти седмично с по 10-15 килограма конско/магарешко месо, идващо от специализирана кланица за зоопаркове край Враца, заявиха от зоопарка. Можел да изяде 3 пъти по-голямо количество и то всеки ден, но от друга страна свободните лъвове рядко се хранят повече от 1-2 пъти седмично. Ако, както искат природозащитниците, бъде пуснат в естествена среда, не само ще гладува, а на практика това ще му бъде смъртна присъда. Кенанският лъв е на 17 години, а от 15 /2000-та/ живее в хасковския зоопарк. Роден е в контролираната среда на зоокътовете и познава свободния свят толкова, колкото затворник с доживотна околосветските пътешествия.

Въпреки това от зоопарка правят всичко, за да осигурят максимално близка до естествената среда, дори за лъвовете. Лъвиците специално ще бъдат пуснати в гората до седмица-две. До клетките им е заградено голямо място с дървета и шубраци, което е обезопасено със стоманена ограда тип „кльон“ и така наречения „електрически пастир“. Това са жици с високочестотен ток, който трябва да откаже и най-любопитния лъв да доближи оградата и евентуално с котешките си гени да се изкатери по нея. За разлика от сегашните клетки, заградените шубраци до тях не са заградени отгоре.

Към момента хасковският зоопарк няма нови животни, но в най-скоро време ще има нова придобивка – голямо пано с изрисуваните най-нарицателните животни в хасковския зоопарк. Дело е на управителя Валентин Ахтаров, който освен укротител на зверове и природозащитници е и художник и музикант. Сега впрегнал едното от амплоата си в ръчна изработка на паното, което ще бъде поставено до детската площадка в зоопарка.

Г. Христов

Нароченият за много болен Борис не седна и дебнеше под вежди натрапниците
Не показа енергията на лъвиците, които се зъбеха на всички, но не му и трябва
9-годишната Доника
И мааалко по кротката й сестра Моника
В творбата на Ахтаров лъвовете са далеч по-кротки
Директорът художник рисува хасковски Мадагаскар
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини