От х:

Днес в x:

Кърджали отново би Хасково на български език

Българският не е любим на хасковските абитуриенти. Прочила си на последните матури и на националната олимпиада


Само едно дете от цялата хасковска област се класира на националната олимпиада по Български език и литература, въпреки че в пресявките участваха 130 деца. Това не изглежда чак толкова лошо, понеже за национален кръг се класират само във възрастови групи 7-ми и 12-ти клас поясни експертът от РИО-Хасково Нели Дялкова. Точно в тези възрасти пък по време на регионалната квалификация на 22-ри февруари в Хасково върлувало грип и много добри деца просто не се явили. От абитуриентите участвали едва 11, от 7-класниците – 15. В 7-ми клас процентът на успеваемост е 0, при големите е 1 от 11. За резил на областния град момичето даже не е от Хасково, а от Димитровград. Това е 12-класничката Дарина Миткова Попова от Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“. Резултатите ни по български не са лоши, но конкуренцията е голяма-трябва оценка над 5.50, поясни г-жа Дялкова. Този резултат обаче се оказал непостижим за огромното мнозинство наши ученици макар че от миналата година е премахнат големия тормозител по олимпиадите-есето. Сега се изисква просто аргументативен текст по нещо изучавано в училище.

Нашите може и да не са отстъпили от нивото си, както твърдят от РИО, но излиза че другите са напреднали много, защото 1 от общо100 класирани за национален кръг не звучи никак престижно. Особено когато за пореден път ни бие регион, в който хората с матерен български са малцинство-Кърджали. На последните матури те бяха в топ 3 на най-добрите резултати в страната. Тогава благовидното обяснение бе, че имат по-малко училища и съответно ученици което вдига средния резултат. Ситемно добрите оценки от националните олимпиади, които гарантират безизпитен прием във ВУЗ или Профилирана гмназия обаче показват, че може и да не е майчин, но там българският е изучаван по-добре. За националния кръг на седмокласниците Кърджали имат 4 класирания/срещу нула от Хасковско/, а при 12-класниците са областта с най-много участници на финалния кръг в Шумен заедно със София.

Парадоксално е, че Хасково показва далеч по-добри резултати по чуждите езици, в които са сред националните лидери. На фона на едничкия пробил по български, на националните кръгове на чуждоезиковите олимпиади отидоха цели 9 хасковлийчета по испански, 3 по немски език, 5 по английски и дори 1 по руски, въпреки че езикът се изучава като втори чужд.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини