От х:

Днес в x:

8 °C

Зографисват хасковска джамия по турски тертип

Чарши джамия грейна отвътре


Централната хасковска джамия, така наречената „Чарши“, е изографисвана по обичая на турските джамии-с текстове от корана и имената на сподвижниците на пророка Мохамед. Тази практика е много разпространена в Турция, но много слабо застъпена в България, призна хасковския мюфтия Басри Еминефенди. Специално в Хасковско няма друг мюсюлмански молитвен дом който да е изрисуван отвътре. Обичайно, в една джамия има голи стени и много килими. Не и в Ески. След 15 дневна работа зографите са изрисували с арабски мотиви целия таван, а по стените се мъдрят цитати от корана изписани на арабски. Дори и хасковските мюсюлмани се затрудниха да ги преведат, но значело нещо в смисъл „Един е Аллах и Мохамед е неговия пророк“, както и „Няма друг бог освен Аллах“. И още мъдри слова от арабската библия-че вярващ е човек който зачита и уважава другите хора и че само бог може да се застъпва и да опрощава. В текстовете комай имаше и много други послания, но не можаха или не искаха да ни ги преведат. Вероятно са само за лична консумация на правоверните. За това пък с удоволствие ни траснслираха най-често срещания надпис, който гласял „машалла“/много хубаво/. Мюсюлманите обясниха, че се счита за лоша поличба ако някой от тяхната вяра види нещо много хубаво и не го изрази звучно и ясно. Носело уроки. Хубавото може да е всичко – от цъфнало дръвче до къща, кола или дреха. Благопристойно замълчаха при напомняне на най-хубавото, жената, но май за нея си имат други думи все започващи с А-аферим, ашколсун и прочие. Въобще темата с жените не е много желателна за разискване в джамия, където както е известно в повечето случаи не се допускат представители на слабия пол. Ако пък влизат трябва да са заушени от главата до петите и не се вижда нищо за Машалла и Аферим.

Зографите са от Турция-Нихал Ченгелджи и Лятиф Селми. Пристигнали от Одрин по настояване на главното мюфтийство, пред което пък настоявали от хасковското, разясни Басри Еминефенди. Отдавна искали да изпишат джамията, но нямали пари. Напоследък обаче май са се позамогнали, защото преди месец скоростно бе достроена и отворена иначе замразената от 7 години джамия в село Войводово. Не се знае дали ще се зографисват и другата джамия в града. Това е най-старата на Балканите Ески джамия строена още през средновековието. Чарши джамия пък е построена през 1877 година и повече от 130 години изкара без рисунки, като повечето в България. Сега май е дошло времето да заприлича на джамиите в Турция.

Г.Христов

От половин месец майстори от Турция изписват молитвения дом
Ангажирани са Нихал Ченгелджи и Лятиф Селми
Изписани са всички вътрешни стени

Джамията е на 138 години
Хасковският мюфтия Басри Еминефенди/вляво/ уредил ремонта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини