От х:

Днес в x:

6 °C

Водата се оттегли от Е-80, влезе в дворовете на Стойково и Подкрепа

Живко от Стойково тъжно гледа наводнената си градина

Водата се оттегли от международния път Е-80, но за сметка на това отидоха доматите и чушките на селяните от Стойково и Подкрепа. Огромните гьолове които вчера превърнаха пътя за двете села в плавателна зона сега са направили езерца пред къщите на хората, отделно от това се канят да влязат в кметствата на двете села.

Вчера в периода 16-20 часа освободена от интензивното снеготопене вода наводни международния път и стигна дълбочина 1 педя. За повишен риск при преминаване алармираха много пътуващи по Е-80, включително и кметицата на Родопи и по съвместителство на Подкрепа Маргарита Атанасова. Препоръките за леките автомобили бяха да минават на първа скорост за да не рискуват фатално намокряне на двигателя. Падането на температурите през нощта обаче спря снеготопенето и съответно непрекъснатия приток на вода. Тя остана само в нивите отстрани или в ниско намиращите се дворове. Като на 62 годишния Живко от Стойково.

Човекът затулил с торби с пясък и чакъл праговете на двуетажната си къща, за да спаси поне зимнината в мазето. Тази година едва ли щял да направи нова, кахърно коментираше мъжа, гледайки плуващите във вода насаждения в зеленчуковата градина. На подобен хал са и още 20-тина къщи в Стойково разположени непосредствено край пътя. Детската площадка пред кметството пък стана море за пореден път. Самото кметство е на сухо. Подобно е положението и в Подкрепа. Оттам истински се опасяват какво ще стане когато река Хасковска излезе от коритото си при стопяването на целия сняг. За последните три месеца селото се „мокри“ за 5-ти път, споделиха хората от Подкрепа. За сметка на това пък в Родопи са спокойни-нямало какво повече да загубят след като изтърбушения през февруари път си седи на същото дередже. Огромната дупка, която заседна доста коли тогава е запълнена с пясък и чакъл, колкото да се минава през нея в сухо време. При първите води обаче ще бъде изровена, а висящия във въздуха асфалт ще пропадне окончателно. При предишни наводнения минаващата напреки пътя вода изрови платното отдолу като остави само тънка асфалтова коричка на повърхността. Да успокои селяните пристигна лично военния министар Николай Ненчев който обеща помощ от подопечното му ведомство. Наистина военните закърпиха положението, но траен ремонт на инфраструктурата не е извършен, дори не е замислян, поради липса на средства. В Хасково не е било обявявано бедствено положение и не може да се разчита на пари от междуведомствената комисия за бедствия и аварии към МС и всичко опира до бюджета на общината. Който, както показва ненаправеното с години довършване на новия мост към Любеново, няма пари за подобни дейности.

Г.Христов

Гьоловете се преместили встрани от международния път
...и се канят да влязат в кметството на Подкрепа
...и в съседните къщи

Пътят за Родопи си е в същото положение, каквото бе на 1-ви февруари
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини