От х:

Днес в x:

Водата се оттегли от Е-80, влезе в дворовете на Стойково и Подкрепа

Живко от Стойково тъжно гледа наводнената си градина

Водата се оттегли от международния път Е-80, но за сметка на това отидоха доматите и чушките на селяните от Стойково и Подкрепа. Огромните гьолове които вчера превърнаха пътя за двете села в плавателна зона сега са направили езерца пред къщите на хората, отделно от това се канят да влязат в кметствата на двете села.

Вчера в периода 16-20 часа освободена от интензивното снеготопене вода наводни международния път и стигна дълбочина 1 педя. За повишен риск при преминаване алармираха много пътуващи по Е-80, включително и кметицата на Родопи и по съвместителство на Подкрепа Маргарита Атанасова. Препоръките за леките автомобили бяха да минават на първа скорост за да не рискуват фатално намокряне на двигателя. Падането на температурите през нощта обаче спря снеготопенето и съответно непрекъснатия приток на вода. Тя остана само в нивите отстрани или в ниско намиращите се дворове. Като на 62 годишния Живко от Стойково.

Човекът затулил с торби с пясък и чакъл праговете на двуетажната си къща, за да спаси поне зимнината в мазето. Тази година едва ли щял да направи нова, кахърно коментираше мъжа, гледайки плуващите във вода насаждения в зеленчуковата градина. На подобен хал са и още 20-тина къщи в Стойково разположени непосредствено край пътя. Детската площадка пред кметството пък стана море за пореден път. Самото кметство е на сухо. Подобно е положението и в Подкрепа. Оттам истински се опасяват какво ще стане когато река Хасковска излезе от коритото си при стопяването на целия сняг. За последните три месеца селото се „мокри“ за 5-ти път, споделиха хората от Подкрепа. За сметка на това пък в Родопи са спокойни-нямало какво повече да загубят след като изтърбушения през февруари път си седи на същото дередже. Огромната дупка, която заседна доста коли тогава е запълнена с пясък и чакъл, колкото да се минава през нея в сухо време. При първите води обаче ще бъде изровена, а висящия във въздуха асфалт ще пропадне окончателно. При предишни наводнения минаващата напреки пътя вода изрови платното отдолу като остави само тънка асфалтова коричка на повърхността. Да успокои селяните пристигна лично военния министар Николай Ненчев който обеща помощ от подопечното му ведомство. Наистина военните закърпиха положението, но траен ремонт на инфраструктурата не е извършен, дори не е замислян, поради липса на средства. В Хасково не е било обявявано бедствено положение и не може да се разчита на пари от междуведомствената комисия за бедствия и аварии към МС и всичко опира до бюджета на общината. Който, както показва ненаправеното с години довършване на новия мост към Любеново, няма пари за подобни дейности.

Г.Христов

Гьоловете се преместили встрани от международния път
...и се канят да влязат в кметството на Подкрепа
...и в съседните къщи

Пътят за Родопи си е в същото положение, каквото бе на 1-ви февруари
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини