От х:

Днес в x:

Високо ниво на яз.Ивайловград и р. Марица

На ръба на критичните нива са водите на р. Марица край Свиленград и на яз. Ивайловград. Това коментира в студиото на „ Здравей България” министърът на околната среда и водите Ивелина Василева

На места продължават валежи, но с незначителни количества, сдобави тя.”Искам да обърна внимание към това, че продължават да бъдат високи нивата на водите на реките на територията на цялата страна – р. Марица, яз. Ивайловград, Свиленград, Харманли. Това са критичните места, на които продължават да бъдат високи нивата на реките. Те се следят непрекъснато". Министърът успокои, че засега няма опасност за населението на местата с критични води.

Тя  уточни, че обстановката в страната като цяло се нормализира.

„Имаме наблюдения по линията на системата за ранно предупреждение. В реално време се наблюдават нивата на реките и на водните обекти. Има контролирано изпускане на язовирите Студен кладенец и Ивайловград. Към настоящия момент нямаме данни за каквито и да е било проблеми с хидротехническите съоръжения – това е най-важното. Важно е, че няма риск за населените места по поречията на реките Арда, Тунджа и Марица", уточни министър Василева.

По думите й в язовир Кърджали има достатъчен обем и всички мерки са предприети. Наблюдението се извършва от експлоатационните дружества, както и от оперативното звено, които поддържат тези съоръжения в режим на 24 часа.

 М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини