От х:

Днес в x:

Снимкова изложба разказва в Свиленград за бесарабските българи

Изложба на стари снимки на българите в Бесарабия, Таврия и Крим показва Арт галерията на Свиленград.

Колекцията от фотоси ще гостува до 6 март в пограничния град.

Изложбата се организира в рамките на градските чествания по повод 3 март. В рамките на изложението са подредени автентични снимки от архивите на българските семейства от Одеска област. Най-старите от тях датират от първото десетилетие.

Снимките, които показват различни моменти от живота в Бесарабия, Таврия и Крим, са събрани са събрани от младите българи от Български младежки клуб "Актив" и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

Фотосите са издирени предимно от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Арцизски райони на Одеска област, Украйна. Експозицията е допълнена със снимки, предоставени от Центъра по българистика към Мелитополския педагогически университет „Б. Хмелницки” и дружество „Балкани“ гр. Мелитопол.

Изложбата откри Максим Димитров, член на Български младежки клуб „Актив“: „Идеята ни е да покажем как сме живели през миналия век, как сме запазили нашето самосъзнание, много хора да видят и приликите и различията. Българите трябва да се обединяваме, да знаем, че сме силен народ, и където и да сме, да не забравяме, че сме българи“.

Над 200 000 българи живеят в пределите на Украйна и Молдова. След 1991 г. и разпадането на СССР те създават свои училища, където се изучават български език и литература. Неофициална столица е град Болград, където етническите българи съставляват 63 % от населението.

М. Манолова 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини